Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία, προσβάσιμη, αλληλέγγυα για Άτομα με Αναπηρία» - Ομιλητής από την Κεφαλονιά ο Χρόνης Πολίτσης (video)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 10:02

Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία, προσβάσιμη, αλληλέγγυα για Άτομα με Αναπηρία» - Ομιλητής από την Κεφαλονιά ο Χρόνης Πολίτσης (video)

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον απόηχο της πρόσφατης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, η ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Περιστερίου.

Ηαποφασιστική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ως προς την πλήρη ενσωμάτωση των Ατόμων Με Αναπηρία στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και οι δράσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, στο φυσικό, στο δομημένο και στο ψηφιακό περιβάλλον, αναπτύχθηκαν στην υβριδική ημερίδα με θέμα «Κοινωνία, προσβάσιμη, φιλική και αλληλέγγυα για Άτομα με Αναπηρία -Στρατηγική Περιφέρειας Αττικής- Δράσεις Δήμων ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών».

Ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέπτυξε το στοχοποιημένο και εφαρμόσιμο ήδη Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στο στρατηγικό Περιφερειακό σχεδιασμό στήριξης, ενίσχυσης και διευκόλυνσης των ατόμων, φορέων και δομών που σχετίζονται με τον τομέα. Οι αντπεριφερειαρχες ΠΕ Δυτ.Τομέα Ανδρέας Λεωτσάκος, Οικονομικών Νίκος Πέππας και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κεχρής, αναφέρθηκαν με στοιχεία σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και στην αναγκαιότητα δράσεων για την ενσωμάτωσης τους. Παρομοίως και αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Περιστερίου Γιώργος Μπεκιάρης, η γεν. δ/τρια ΕΔΔΥΠΠΥ Μαρία Αϊδίνη ανέπτυξαν τις δράσεις και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στους επιμέρους χώρους αλλά και αυτά που υπολείπονται όπως σημείωσε ο γγ της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Γ. Γεραπετρίτης στον χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στο επίκεντρο της πολιτικής της, η οποία άμεσα ενεργοποίησε τον υφιστάμενο συντονιστικό μηχανισμό και τον Δεκέμβριο του 2020 αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Σημείωσε ότι αυτό είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει έξι πυλώνες και 30 επιμέρους δράσεις που διατρέχουν όλα τα υπουργεία, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής, στην προσβασιμότητα παντού και στην ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης έχουν για πρώτη φορά ενεργοποιηθεί τα επιμέρους σημεία σε όλα τα υπουργεία, στις 13 περιφέρειες και τους 332 δήμους της χώρας, με συνέπεια την ύπαρξη μιας καθετοποιημένης οργάνωσης του δημόσιου τομέα, η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια το σημείο όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να έχουν μία ουσιαστική αποτύπωση των δικαιωμάτων τους και να λαμβάνουν και απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί.

Σκοπός αυτής της οριζόντιας πολιτικής, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο ώστε μέσα στην επόμενη τριετία να υλοποιηθούν οι περισσότερες από τις δράσεις. Ενδεικτικά ανέφερε την προσβασιμότητα, για την υλοποίηση της οποίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχει τεθεί σε ισχύ μία πλατφόρμα όπου καταγράφεται το σύνολο των δημόσιων κτιρίων της χώρας για να εντοπιστούν ποια δεν διαθέτουν αυτή την δυνατότητα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου έχει εκπονηθεί στα επιμέρους υπουργεία ένα συνολικό σχέδιο προσβασιμότητας. Π.χ. το υπουργείο Παιδείας σε 4.000 σχολεία 200 δήμων έχει εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε όλους χώρους του. Παράλληλα προωθούνται μεγάλα προγράμματα στο υπ. Πολιτισμού για την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, με την πλέον εμβληματική σημειολογικά παρέμβαση την εγκατάσταση αναβατορίου στην Ακρόπολη, η οποία σε συνδυασμό με τις διαδρομές παρέχει για πρώτη φορά το δικαίωμα στους ανθρώπους με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολύ μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων αστικών χώρων και πεζοδρομίων με την κατασκευή ραμπών, το οποίο εκπονείται σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων , καθώς και στις σχετικές οδηγίες προς την Αστυνομία για την επιβολή κυρώσεων όπου καταπατούνται τα δικαιώματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτηας ενημέρωσε ότι από τις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, έχει ενεργοποιηθεί ο δικτυακός τόπος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, με δυνατότητα 3Α η οποία την καθιστά προσβάσιμη σε όλη τη σχετική νομοθεσία στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, στα νέα, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι συνάνθρωποί μας και στον ψηφιακό κόσμο, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ισότιμη πρόσβαση και στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη αναγκαιότητα της δικαιωματικής ισότιμης διαβίωσης όλων με την δημιουργία της κατάλληλης υποδομής. Τόνισε ότι η πλήρης ένταξης τους, αποτελεί υποχρέωση του κοινωνικού Πολιτισμού μας και της Πολιτείας, σημειώνοντας ότι στη Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται στο 1.000.000 περίπου.

Ως ένα εκ των βασικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο Γιώργος Πατούλης αναγνώρισε την αδυναμία προσβασιμότητας σε κτίρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και καθημερινής μετακίνησης στους δρόμους, ζήτημα για το οποίο «η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια άμβλυνσης του».

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην «Ετήσια Έκθεση ΑμεΑ της Περιφέρειας Αττικής» ενώ τόνισε ότι λειτουργεί το τμήμα του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, σε συνεργασία με τη «Δομή υποστήριξης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης- Social Network Αττική» και ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι η δωρεάν μεταφορά ΑμεΑ στις δομές Κοινωνικής Φροντίδας και αντιστρόφως, όπως και η μεταφορά μαθητών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Ενημέρωσε ότι η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, έχει κάνει προσβάσιμη την ιστοσελίδα της για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης όπου κάποιος μπορεί να διατρέξει πληροφορίες για το μουσείο αφής, για αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες που μπορούν να δεχτούν άτομα με αναπηρία καθώς υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα για πρόσβαση. Ακόμα στην επίσημη σελίδα τής Περιφέρειας αναρτώνται οδηγίες αυτοπροστασίας για ΑμεΑ, όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης, το γεγονός ότι εξυπηρετούνται 3.968 ωφελούμενοι από 46 Κέντρα Αποκατάστασης και 313 ωφελούμενοι στις 46 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Στα 12 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ), απασχολούνται δημιουργικά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με ειδικές ανάγκες.

Σημείωσε ότι στην Περιφέρεια εδράζουν 131 Πιστοποιημένοι Φορείς Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, ενώ 800 φορείς έχουν δραστηριότητα στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ανέφερε ότι η Περιφέρεια διαθέτει Χαρτογραφικό σύστημα Γεωχωρικής Απεικόνισης των Κοινωνικών Δομών, το οποίο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να γνωρίζουν τις πληροφορίες για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν ανά περιφερειακή ενότητα και το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρέχονται.

264889619 3050546978557408 8678008880226702213 n

O προπονητής του ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς Χρόνης Πολίτσης ήταν ομιλητής στην Ημερίδα 

Τέλος ο κ Πατούλης αναφερόμενος στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής (Π.Τ.Α), ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου «Δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής» ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η δράση «Αθλητισμός (ομαδικό άθλημα) για παιδιά στο Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού».

 Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής παρουσίασε το μέγεθος της πληθυσμιακής ομάδας των Ατόμων με αναπηρία και την ανάγκη πολιτικών οριζόντιας ενσωμάτωσης τους. Βάσει στοιχείων του ΠΟΥ, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ήτοι σε ποσοστό 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 24%, ενώ αντιστοίχως ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ άνω των 16 ετών έχει αναφέρει κάποια μορφή μακροπρόθεσμης αναπηρίας. Τα στοιχεία αυτά τόνισε καθιστούν τις πολιτικές ενσωμάτωσης, αναπόσπαστο μέρος του δημοσίου διαλόγου και τμήμα της ατζέντας των παγκόσμιων στρατηγικών για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι η ισότιμη ένταξη όλων των πολιτών στην κοινωνία αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και ανθρωπιάς και αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων. Στόχος, πρόσθεσε είναι η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση όλων σε θέματα προαγωγής της ισότητας και δεν αποτελεί ζήτημα ανθρωπισμού αλλά συνταγματικής και νομικής υποχρέωσης κάθε πόλη και κάθε κράτους να σέβεται όλα τα μέλη της χωρίς διαχωριστικές γραμμές και να παρέχουμε όσες διευκολύνσεις χρειάζεται για να είναι όλοι ενεργοί πολίτες.

Στη σημασία της προσβασιμότητας παντού στα σχολεία, τις παιδικές χαρές, σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο διαδίκτυο και σε όλες τις υπηρεσίες , «την οποία μπορεί να διασφαλίσει μια ισχυρή τοπική πολιτική ηγεσία με βούληση, δέσμευση και σχέδια δράσης σε όλες τις τοπικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο», επισήμανε και ο κ. Λεωτσάκος. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, προσθέτοντας ότι με τη συνεχή συνεργασία του επιτελικού κράτους και του α' και β' βαθμού αυτοδιοίκησης έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι τις λύσεις σε καίρια θέματα τις δίνουμε από κοινού. Αυτό, τόνισε, γίνεται πράξη μέσα από τις δράσεις του Δυτικού Τομέα. Είμαστε πάντα σε διαρκή επικοινωνία με φορείς ΑμεΑ, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τους ωφελούμενους. Επιχορηγούμε κοινωνικές δομές έμπρακτα, σχεδιάζουμε χρηματοδοτούμε και δημιουργούμε έργα ανάπλασης προσβασιμότητας για όλους, παιδικές χαρέ, πρότυπο πάρκο ψυχαγωγίας και απασχόλησης, αθλητικές υποδομές, ψηφιοποίηση κάρτας Express, διαβάσεις και σηματοδότες με ηχητική σήμανση.

Ο αντιδήμαρχος Υγείας Γ. Μπεκιάρης ως εκπρόσωπος του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδης αναφέρθηκε στις δομές, στις δράσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις που γίνονται στον Δήμο για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε όλα τα προγράμματα, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, με 20 θέσεις στάθμευσης σε κεντρικά σημεία και ειδικές θέσεις σε ΜΜΜ και στις στάσεις τους. Μίλησε για το σχέδιο βιώσιμης κίνησης με τις ράμπες σε όλα τα σχολεία και τα πεζοδρόμια, στην περιβαλλοντική δράση ανακυκλωμένων καπακιών με τα οποία έχουν εξασφαλιστεί 26 αναπηρικά αμαξίδια και άλλα χρηστικά μέσα στα ΑμεΑ, στη συμμετοχή των ατόμων με πρόβλημα όρασης σε ειδικό πρόγραμμα απόκτησης εκπαιδευμένων σκύλων-οδηγών κλπ.

Από την πλευρά του, ο γγ της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα αλλαγής της αντίληψης ως προς την αντιμετώπιση αυτών των συνανθρώπων μας, επισημαίνοντας ότι η ευαισθητοποίηση πρέπει να επικεντρώνεται όχι στο ότι έχουν κάποια αναπηρία αλλά στο ότι «χρειάζονται τον σεβασμό και την κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να μπορέσουν να σπάσουν τις κατεστημένες αντιλήψεις και να συμμετέχουν δυναμικά όπως όλοι στον αγώνα για τη ζωή».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα στο βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=4LnS19asF1Q}

Πηγή: real.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250