Ήταν 21 Απριλίου πριν 46 χρόνια. Μαύρη Επέτειος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 16:12

Ήταν 21 Απριλίου πριν 46 χρόνια. Μαύρη Επέτειος

Ξημέρωνε μια μέρα σαν και τη σημερινή, στο όχι και τόσο μακρινό 1967, όταν οι αθηναίοι που ξύπναγαν έβλεπαν τεθωρακισμένα να έχουν βγει στους δρόμους και στρατιωτικά εμβατήρια να παίζουν στα ραδιόφωνα. Ήταν 21 Απριλίου, πριν από ακριβώς 46 χρόνια, όταν η Ελλάδα έμπαινε σε «γύψο», αυτόν που επέβαλαν οι συνταγματάρχες που κάνοντας «επανάστασιν» αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να θεραπεύσουν με τον τρόπο τους τον «ασθενή» που λέγονταν Ελλάδα.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε υπό την ηγεσία του τότε συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, που κατέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη και συμμετοχή του τότε ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου. Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο «Προμηθεύς».

Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το Στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Με το που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, κινητοποιήθηκαν αυτόματα όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ενώ αντίστοιχα σήματα έφτασαν και στο Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Όταν ξημέρωνε η 21η Απριλίου και αντιλαμβάνονταν ο κόσμος αλλά και οι αρχές του τόπου τι είχε συμβεί, ήταν ήδη πολύ αργά και οι όποιες προσπάθειες για αποτροπή του πραξικοπήματος έπεφταν στο κενό.

Η δικτατορία έμελλε να κρατήσει επτά χρόνια και αυτοί που (κατ)έλαβαν την εξουσία ως... εθνοσωτήρες θα έπεφταν από αυτήν υπό το βάρος μιας μεγάλης εθνικής προδοσίας, όπως πλέον θεωρείται από τους πάντες το δράμα της Κύπρου με την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, που έκτοτε παραμένει υπό τουρκική κατοχή...

Με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν μηνύματα ενώ σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει ότι «η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος υπενθυμίζει σε όλους το ύψιστο χρέος απέναντι στην πατρίδα: τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, για την «επέτειο» της επιβολής της δικτατορίας δήλωσε:

«Η χούντα της 21ης Απριλίου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και αναδύει κρίσιμα διδάγματα για όλους. Μνήμες για την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών και την προδοσία της Κύπρου . Και διδάγματα έμπρακτου σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς.Τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θα περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία που άλλωστε θεμελίωσε η παράταξή μας με τη βοήθεια του Ελληνικού λαού το 1974 και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, απομονώνοντας κάθε νοσταλγό αντίστοιχων εκτροπών».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του τονίζει ότι σήμερα «βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία». Το σημερινό μήνυμα αντίστασης, προσθέτει, «είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας» [...] είναι «μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία» την οποία «πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, η Χρυσή Αυγή και όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο δικό του μήνυμα αναφέρει ότι «Η επέτειος της 21ης Απριλίου συνιστά υπόμνηση του ιστορικού χρέους μας να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο της απονεύρωσης και της υπονόμευσής της από εκείνους που χρησιμοποιούν τη γενναιοδωρία και την ανοχή της για να στραφούν εναντίον της» και τονίζει:«Η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία και η πραγματική τιμή προς τον αντιδικτατορικό αγώνα μεταφράζονται τώρα πλέον σε υποχρέωση ανάσχεσης και αντίκρουσης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκληματικών συμπεριφορών, του αυταρχισμού και κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας».

«Η μνήμη μας και οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας» επισημαίνει σε μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η 46η επέτειος συμπίπτει με την άνοδο του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας».

«Το σημερινό δημοκρατικό καθήκον, είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς, αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας: «Πριν από 46 χρόνια τα όπλα και η βία κατέλυσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η χούντα στέρησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, βασάνισε και φυλάκισε όσους αντιστάθηκαν, επέβαλε το γενικευμένο αυταρχισμό στην κοινωνία. Οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Η Δημοκρατική Αριστερά τιμά όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και κρατά ως παρακαταθήκη τους αγώνες τους για την εμπέδωση της δημοκρατίας, για μια ανοιχτή κοινωνία».

«Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και της αστικής τάξης στην Ελλάδα, μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η πραγματική δύναμη του λαού ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο σχολιάζει  ότι «μέρος και εργαλείο του αστικού πολιτικού συστήματος είναι και οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας, το εθνικοσοσιαλιστικό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που πρέπει να απομονωθεί από το λαό, ως η πιο άγρια φωνή του κεφαλαίου και του συστήματος» και καλεί τον λαό να απορρίψει την «αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» που προωθεί η ΕΕ και η ΝΔ επιδιώκοντας να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και να δικαιολογήσουν αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση ακόμα αν και είναι γνωστές οι θέσεις της για τη χούντα των συνταγματαρχών.

https://youtu.be/H6eBCmssU7k

madata.gr




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250