Επίσκεψη του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων στoυς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Inkefalonia 89,2 και Cosmos 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 09:43

Επίσκεψη του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων στoυς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Inkefalonia 89,2 και Cosmos 96,5

Την Τετάρτη 5/4 οι 12  Junior Ambassadors του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων με τη συνοδεία της διευθύντριας του σχολείου κ. Ουρανίας Τσούτση και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Ηρούς Λαδά, επισκέφθηκαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Cosmos 96,5 και InKefalonia 89,2, για να μιλήσουν για το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές αναζητούν τη θετική και την αρνητική πλευρά από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως μελετάνε πώς οι νέοι σήμερα μπορούν να σφυρηλατήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

mesvas1

Είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν πως εκτός από την εθνική τους ταυτότητα διαθέτουν και ευρωπαϊκή και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν απίστευτες ευκαιρίες σπουδών, σταδιοδρομίας, γνωριμιών και εμπειριών στην Ευρώπη!

Παράλληλα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ευρωβουλευτές, βουλευτές, αιρετούς της περιφέρειας και των δήμων, εκπροσώπους τοπικών φορέων και θεσμών, οργανώνουν συνεντεύξεις, επεξεργάζονται ψηφιακά το υλικό τους, αρθρογραφούν, συνεργάζονται με άλλα σχολεία και σταδιακά αναπτύσσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είναι γεγονός πως έτσι το σχολείο καθίσταται «ανοιχτό» στην κοινωνία!

mes1

mes2

mes3

mes4

Δραστηριότητες του προγράμματος

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ορίζονται ανώτεροι και δόκιμοι πρέσβεις από τα σχολεία που επιλέγονται για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Οι πρέσβεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την εκπαιδευτική του πτυχή, κυρίως διοργανώνοντας μαθήματα για την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες και γνώσεις για την ΕΕ, κατάρτιση στις δημοκρατικές δεξιότητες και τη συμμετοχή, παιχνίδια ρόλων στην τάξη και κουίζ. Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως δημιουργία ενός σημείου πληροφόρησης για την ΕΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης και δημιουργία περιεχομένου για μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρχονται σε επαφή με ευρωβουλευτές, με άλλους πρέσβεις και εταίρους και συνεργάζονται με μέλη της κοινότητάς τους.

mes5

mes6

 

 

Διαπίστευση και ανταμοιβές

Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, οι δραστηριότητες που διενεργούνται από τα σχολεία αξιολογούνται. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τα σχολεία πιστοποιούνται ως Σχολεία-Πρεσβευτές. Οι ανώτεροι και οι δόκιμοι πρέσβεις λαμβάνουν πιστοποιητικά σε τελετές που διοργανώνουν τα κατά τόπους Γραφεία Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολύ συχνά με παρουσία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εθνικών και τοπικών αρχών και εταίρων. Ακόμη, μπορεί να δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η δυνατότητα συμμετοχής στις συναντήσεις Euroscola στο Στρασβούργο, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News,05-04-2023

Πηγή: https://schoolpress.sch.gr/mmnews/?p=970

 

 




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250