Δημιουργία Δικτύου Ενδιαφερομένων Μερών Τράπεζας Σπόρων Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 15:06

Δημιουργία Δικτύου Ενδιαφερομένων Μερών Τράπεζας Σπόρων Ιονίων Νήσων

Στο πλαίσιο της δράσης για την οργάνωση και λειτουργία Τράπεζας Σπόρων των Ιονίων Νήσων, η οποία χρηματοδοτείται από το έργο διασυνοριακής συνεργασίας με τίτλο  Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)”,  η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τη συνεργασία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων μερών της Τράπεζας Σπόρων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2023 διοργανώθηκαν συναντήσεις παραγωγών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες των Ιονίων Νήσων (μια σε κάθε Π.Ε.). Τις συναντήσεις συντόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης για την οργάνωση και λειτουργία της Τράπεζας Σπόρων των Ιονίων Νήσων, κ. Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάστηκαν οι δράσεις συγκέντρωσης, ταυτοποίησης και φύλαξης γηγενών ποικιλιών των Ιονίων με στόχο τη διαφύλαξη και διατήρηση των γενετικών πόρων της ΠΙΝ μέσω προγράμματος αναπολλαπλασιασμού αυτών. Παράλληλα, μέσα από τις συναντήσεις καταγράφηκαν σημαντικά ζητήματα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στον πρωτογενή τομέα και στη διατήρηση τοπικών ποικιλιών των Ιονίων Νήσων. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις πιέσεις που δέχεται ο αγροδιατροφικός τομέας και η βιοποικιλότητα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδίως εξαιτίας της μη ελεγχόμενης ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, αλλά και της εμφάνισης ξενικών ειδών που επηρεάζουν την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Ο κ. Μπουχάγιερ παρουσίασε το κείμενο κατανόησης κα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Τράπεζας Σπόρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και περιβαλλοντικών/αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών και άλλων συλλογικοτήτων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων μερών που θα υποστηρίξει τους στόχους και τις δράσεις της Τράπεζας Σπόρων και θα συνεισφέρει στη διατήρηση και συνέχιση του εγχειρήματος προστασίας και ανάδειξης του αγροδιατροφικού πλούτου των Ιονίων Νήσων.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό υπήρξε το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τοπικοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι και αγροτικοί συνεταιρισμοί τόσο για την υποστήριξη της λειτουργίας  της Τράπεζας Σπόρων με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Ενδιαφερομένων Μερών όσο και για την παροχή πληροφοριών και υλικού σχετικά με σπάνιες τοπικές ποικιλίες των Ιονίων.

Το έργο «Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων» εντάσσεται στις δράσεις του έργου διασυνοριακής συνεργασίας “Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Η υπηρεσία υποστήριξης των δράσεων της Τράπεζας Σπόρων ανατέθηκε, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, κ. Παύλο Μπουχάγιερ.




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250