Λουρδάτα: Τα κάλαντα του Λαζάρου από τα παιδιά του χωριού

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 22:59

Λουρδάτα: Τα κάλαντα του Λαζάρου από τα παιδιά του χωριού

Με την Ανάσταση του Λαζάρου από τον Κύριο, προσδοκούμε και την Ανάσταση των χωριών μας από την νέα γενιά των παιδιών, με την ευχή να μείνουν και να μεγαλουργήσουν εδώ, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Με μέριμνα του Π.Σ. 'Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”, τα παιδιά του χωριού μαζεύτηκαν και επισκέφτηκαν τα σπίτια του χωριού αναβιώνοντας το έθιμο τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Παλιά το έθιμο έλεγε τα κάλαντα να τα λένε μόνο γυναίκες “οι Λαζαρίνες”, αλλά ελλείψει ...πολλών γυναικών τα είπε η... μικτή χορωδία του χωριού.

Νωρίτερα, οι γυναίκες του χωριού, μαζεύτηκαν στο κελί της εκκλησίας και έφτιαξαν τα Βάγια σε ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου τον υποδέχτηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Λίγα λόγια για τον Λάζαρο

Στις Ορθόδοξες εκκλησίες το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται η ανάστασή του από τον Χριστό.
Ο Λάζαρος ζούσε στη Βηθανία και στο σπίτι του είχε φιλοξενήσει πολλές φορές τον Χριστό. Οι αδερφές του Λαζάρου ήταν η Μάρθα και η Μαρία (η τελευταία είχε αλείψει με μύρο τα πόδια του Ιησού).
Σύμφωνα με πηγές της Καινής Διαθήκης, ο Λάζαρος μια μέρα αρρώστησε πολύ βαριά. Για να θεραπευτεί οι αδερφές του ζήτησαν βοήθεια από τον Χριστό. Μέχρι όμως ο Χριστός να πλησιάσει στο μέρος που βρισκόταν ο Λάζαρος, αυτός πέθανε. (Κατά την άφιξη του Χριστού είχαν ήδη περάσει 4 ημέρες όπου ο Λάζαρος είχε πεθάνει)
Οι αδερφές του Λαζάρου "παραπονέθηκαν" στον Χριστό ότι αν είχε φτάσει εγκαίρως τότε θα μπορούσε να τον θεραπεύσει. Τότε ο Χριστός με μεγάλη συγκίνηση αναφώνησε "Λάζαρε δεύρο έξω". Ακριβώς εκείνη τη στιγμή έγινε ένα θαύμα. Ο Λάζαρος αναστήθηκε.
Εκείνη τη χρονική περίοδο ο Λάζαρος ήταν περίπου 30 χρονών και όπως λέγεται έζησε άλλα τόσα χρόνια. Πήγε στην Κύπρο και έγινε επίσκοπος Κιτίου μέχρι να πεθάνει. Πολλά χρόνια αργότερα (το 890 μ.Χ.) τα λείψανα του Λαζάρου μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη. Τοποθετήθηκαν σε μία αργυρή θήκη και χτίστηκε ένας ναός προς τιμήν του.

Τα Βάγια που έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού

lourdas.gr




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250