Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας Ιθάκης: Συμμετέχουμε στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 10:04

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας Ιθάκης: Συμμετέχουμε στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Αργοστόλι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ Αργοστόλι 29/4/2023
(ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Αρ. Πρωτ.

ΚΑΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)

«Έτσι κύλησαν οι αιώνες 

και νάμαστε πάλι οι δυο μαζί 

να μετράμε μέρες και ποιήματα 

να ζωντανεύουμε λευκά χαρτιά 

για νάχουν αγάπη οι άνθρωποι

και να ζεσταίνονται τις νύχτες του χειμώνα

ήσυχοι αφού κάποιοι άλλοι 

τραγούδησαν γι’ αυτούς κι απόψε

πληρώνοντας το προαιώνιο χρέος

που θα εκκρεμεί την επόμενη, τη μεθεπόμενη

την κάθε των ανθρώπων νύχτα.» Τ. Λειβαδίτης

«Ορίστε το πραγματικό πρόσωπο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που λέγεται «φιλελεύθερη δημοκρατία», αλλά που τώρα πρέπει να αποκαλούμε με το αληθινό του όνομα: το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα. Το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα πραγματοποίησε αυτό που κανένα άλλος ολοκληρωτισμός δεν κατάφερε πριν από αυτόν: την ενοποίηση του κόσμου κατ’ εικόνα του... Το κυρίαρχο σύστημα ορίζεται, λοιπόν, από τη διεισδυτικότητα της εμπορικής ιδεολογίας. Απασχολεί παράλληλα όλο το χώρο και τους τομείς της ζωής. Λέει μονάχα: «Παράγετε, πουλήστε, καταναλώστε, συσσωρεύστε!» Έχει μετατρέψει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων σε εμπορικές σχέσεις και αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας ως εμπόρευμα.. Αναγνωρίζει μόνο ένα δικαίωμα: το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο μόνος θεός που λατρεύει είναι το χρήμα…». Ζαν Μπριέντ

 Ζούμε σ’ έναν πλανήτη όπου διαβιούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σ’ αυτόν τον πλανήτη λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι κατέχουν περιουσία που -σύμφωνα με τη «λίστα Forbes» έχει εκτιναχτεί στα 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια,   αλλά την ίδια ώρα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ύπαρξη: Τροφή, καθαρό νερό, οποιαδήποτε κοινωνική υποδομή (στέγη, ηλεκτρικό, αποχέτευση, παιδεία, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης, κλπ.). Ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα δεν ήταν τόσο απελπιστικά και ισοπεδωτικά ομοιόμορφη.

Ποτέ στο παρελθόν δε συσσωρεύτηκε τόσος πολύς κοινωνικός πλούτος σε τόσο λίγα χέρια.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει να έχουν όλοι απ’ όλα και προπαντός τα βασικά. Αλλά το 1/6 της ανθρωπότητας είναι θύμα υποσιτισμού. Ποτέ στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας δεν έχει καταγραφεί τέτοιας έκτασης βαρβαρότητα.

Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά είναι η πραγματικότητα:

Θα ήταν αρκετό μόνο το 4% της περιουσίας των 225 πλουσιότερων κεφαλαιοκρατών για να εξασφαλιστεί τροφή για όλους τους κατοίκους της Γης.

Θα αρκούσαν οι περιουσίες των 7 πλουσιότερων καπιταλιστών για να εξαλειφθεί για πάντα η φτώχεια.

Η ανομολόγητη κρυφή επιθυμία των νέων και παλιών αφεντικών είναι η κινεζοποίηση των λαών και των εργαζομένων, δηλαδή με μηδέν δικαιώματα ( καταργώντας και αυτά τα ελάχιστα που κερδήθηκαν με αγώνες), μόνο υποχρεώσεις και εκτέλεση εντολών, με εξευτελιστικούς μισθούς, απάνθρωπες συνθήκες και ωράρια εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στη χώρας μας, εδώ και 20 χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σφοδρότερη επίθεση στα δικαιώματά τους και κυρίως στο δικαίωμα για πλήρη, ουσιαστική και ποιοτική εργασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το ίδιο καταστροφικό έργο των μνημονιακών κυβερνήσεων, κλιμάκωσε την επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Εν μέσω πανδημίας, προώθησε την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, ευνοεί την κέρδη των επιχειρήσεων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώ αφήνει τις τράπεζες και τα fundς να απειλούν τη λαϊκή κατοικία.

Στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις PISA, τις διώξεις και τους εκβιασμούς, την αυθαίρετη άρνηση μονιμοποίησης των νεοδιόριστων,  την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών συνεχίζει την αποδόμηση  της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη καθιστά υπό αίρεση το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά επιδιώκει να  θέσει τα σωματεία υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Θέλουν τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν, να μην οργανώνονται, να μην αντιστέκονται .

Η μερική και γενικότερα η ελαστική απασχόληση στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα, οδηγεί σε νέους τύπους εργαζομένων, που τελικά είναι μερικά εργαζόμενοι, μερικά αμειβόμενοι, αλλά και μερικά ασφαλισμένοι, που ίσως δεν πάρουν ποτέ σύνταξη από το ασφαλιστικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Ένας ηθικά χρεωκοπημένος κόσμος, κατακερματισμένος και ασυνάρτητος, που βουλιάζει στις αντιφάσεις, στην ηδονή της ύλης, στο υπαρξιακό κενό. Μια πάσχουσα ανθρωπότητα.

«Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων

εμείς καθόμασταν τα βράδια

και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου.

Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.» Τ. Λειβαδίτης

Σήμερα τιμούμε τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο την 1η Μαΐου 1886   που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας και κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ξεκούραση, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και μόρφωση ήταν το τρίπτυχο που δονούσε τα κράσπεδα των πόλεων και έπαλε τις καρδιές των εργατών.

Οι νεκροί εμψυχώνουν και ευεργετούν, είναι ο φωτεινός φάρος του αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται αδιαλείπτως μέσα σε διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά. Η ζωή έχει σημαδευτεί από τον αγώνα. Και η ήττα είναι μέρος του. Οι νεκροί έχουν μια ιεροπρέπεια και μια καθολικότητα ως φορείς ιδεών και κήρυκες του οράματος ενός καλύτερου ευτυχισμένου κόσμου.

«Τα ζήσαμε όλα: το μίσος, την ταπείνωση, τη δόξα και τους φόβους της, τον έρωτα και τον εγωϊσμό του και πάνω απ’ όλα την τραχειά, αιώνια πείνα μας για την ελευθερία.» Τ. Λειβαδίτης

Σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στον κομφορμισμό, τον καταναλωτισμό, την συσκευασμένη ευδαιμονία, και την αβίωτη ζωή και πλήξη που προάγει η κοινωνία της διαμεσολάβησης μέσω του θεάματος και εμπορεύματος, στην αλλοτρίωση και αποξένωση,  στην εμπορευματοποίηση της καθημερινής ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Ø Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για ζωή με αξιοπρέπεια. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού. Κανένας μισθός κάτω από 1.200 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεπάγωμα του Μ.Κ. της διετίας 2016 – 17.Αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Ø Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του χρηματιστηρίου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής.

Ø Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με ακύρωση του τεράστιου προγράμματος εξοπλισμών.

Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου.

Ø Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις Κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές και τα κοινωνικά  αγαθά – επιστροφή τους στη δημόσιο. 

Ø Παλεύουμε ενάντια στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και μη εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Ø Μείωση του εργάσιμου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα χωρίς μειώσεις αποδοχών. Όχι δουλειά την Κυριακή. Επαναφορά του ωραρίου στους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας και μείωση στους εκπαιδευτικούς της Α/Θμιας.

Ø Όχι στο σχολείο της αγοράς. Κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση και των εξεταστικών φραγμών (PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ).

Ø ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Διαγραφή του ληστρικού δημόσιου  χρέους και των χρεών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

Ø Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

«Τραγουδάω όλους εσάς που αντισταθήκατε

τραγουδάω τους άσπρους, τους μαύρους, τους κίτρινους

τραγουδάω την ελπίδα που δεν έχει χρώμα

τραγουδάω το αίμα που σ’ όλα τα γεωγραφικά σημεία είναι κόκκινο.

Με το λαρύγγι μου πεταμένο έξω φαρδύ, σαν προκυμαία

τραγουδάω την παγκόσμια αδερφοσύνη.» Τ. Λειβαδίτης

Η μοίρα κοινή για όλους. Πάνω της προβάλλει το μοιρασμένο ψωμί, η συντροφικότητα, η αδελφοσύνη και η αγάπη. Περνάει από το εγώ στο εμείς. Και στο εμείς δικαιώνεται η ακέραιη αυθεντική ζωή.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολιού

Δευτέρα 1η Μάη, στις 10.00 πμ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                                                                                                          

   Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                         Παύλου Κατερίνα




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250