Τηλέμαχος Μπεριάτος: Επιμόρφωση εργαζομένων δημόσιων φορέων για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας (Παροχή Α’ Βοηθειών)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 17:52

Τηλέμαχος Μπεριάτος: Επιμόρφωση εργαζομένων δημόσιων φορέων για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας (Παροχή Α’ Βοηθειών)

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εργαζομένων δημόσιων φορέων για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών, το οποίο διεξήχθη την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος".

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του ΕΚΑΒ Πάτρας - Τομέας Κεφαλληνίας, από την Διασώστρια και Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών Βασιλική (Βίκυ) Κοκολίνη, ενώ διοργανώθηκε από τον Τεχνικό Ασφαλείας (Τ.Α.) του Δήμου Αργοστολίου και του ΟΚΑΠ Τηλέμαχο Μπεριάτο.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 77 εργαζόμενοι (ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων σε τέτοια δράση που έχει καταγραφεί τοπικά), από τον Δήμο Αργοστολίου, τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας Κεφαλληνίας (ΟΚΑΠ) και τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την συμμετοχή και το θερμό ενδιαφέρον που επέδειξαν! Αυτή η δράση επιμόρφωσης αποτελεί συνέχεια του διαρκούς προγράμματος προετοιμασίας, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2015, έναντι εκτάκτων περιστατικών καθώς και πρακτικής εξάσκησης σχετικών δεξιοτήτων των εργαζομένων δημόσιων φορέων αλλά και πολιτών, με σκοπό την διεύρυνση της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού στον χώρο εργασίας (και του κοινού που μπορεί να εξυπηρετούνται στις δημοτικές υπηρεσίες κατά την εκδήλωση του περιστατικού) όπως άλλωστε και σε κάθε άλλο χώρο.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια στην εργασία (όπως και σε κάθε άλλο χώρο) είναι όχι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και συλλογικής, και επίσης ότι ακόμη και αν διαθέτουμε τα μέσα, αν λείπει η γνώση, εξάσκηση, πνευματική διαύγεια για την χρήση τους, αυτά δεν αποδεικνύονται απαραιτήτως χρήσιμα. Πάντα σημαντικότερη είναι η προετοιμασία των ατόμων και η δράση τους ως ομάδα, στον χώρο εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Για παράδειγμα, χωρίς ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών μπορείς να διατηρήσεις στην ζωή έναν άνθρωπο για το κρίσιμο διάστημα μέχρι να φθάσει βοήθεια, αν έχεις τις γνώσεις. Αλλά χωρίς τις γνώσεις δεν μπορείς να προσφέρεις βοήθεια ακόμη κι αν διαθέτεις πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο!< Και βεβαίως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών γίνεται στο στάδιο της πρόληψης, δηλαδή πρέπει να φροντίζουμε να εξαλείφουμε (στο μέτρο του δυνατού) τις πηγές κινδύνου και να περιορίζουμε δραστικά τις συνέπειες ενός ατυχήματος αν αυτό συμβεί (αν υπάρχουν συνέπειες προσπαθούμε αυτές να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρές).

Τηλέμαχος Μπεριάτος

MSc, Διπλ. Πολιτικός-Δομοστατικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕΤεχνικός Ασφαλείας (Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία)

1. DSC041452. DSC041493. DSC041514. DSC04162




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250