Ε.Α.Σ. : Εμφάνιση επιβλαβούς εντόμου καραντίνας στη Χώρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 14:32

Ε.Α.Σ. : Εμφάνιση επιβλαβούς εντόμου καραντίνας στη Χώρα

    O E.A.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης γνωστοποιεί ότι επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου της Χώρας μας.

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο  τα δείγματα του επιβλαβούς εντόμου προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
    Το είδος
S. frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως κολοκυνθοειδή, φιστικια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, κλπ ) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά.(χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και Pelargonium sp.)
    Το έντομο
S. frugiperda είναι ιθαγενές των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικής. Το 2016 διαπιστώθηκε η παρουσία του στην Αφρική, σε περιοχές της Νιγηρίας, και σήμερα βρίσκεται σε περισσότερες από 30 Αφρικανικές χώρες. Το 2018 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ινδία, το 2019 στην Αίγυπτο, το 2020 στο Ισραήλ, το 2022 στην Τουρκία, ενώ το 2023 διαπιστώθηκε στη Κύπρο. Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσόγειο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου που έχει μεγάλο αριθμό γενεών ανά έτος. Τα ενήλικα έχουν την ικανότητα πτήσης μέχρι και 100 χλμ την ημέρα, ενώ η μετακίνηση τους σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να γίνει μέσω αερίων μαζών.

   Ως Ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας το έντομο συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το ευρωπαϊκό έδαφος.

                       Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250