Επτά Κεφαλονιτόπουλα που πέρασαν, ονειρεύονται, σχεδιάζουν το μέλλον τους και συμβουλεύουν!
Διάβασαν, μόχθησαν, προσπάθησαν, στερήθηκαν πολλά, μα τώρα μπορούν ελεύθερα να πάρουν μία βαθιά ανάσα και να ... πανηγυρίσουν γιατί οι κόποι τους έπιασαν τόπο.Επτά Κεφαλονιτόπουλα, κατάφεραν να περάσουν σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πλέον ετοιμάζονται για να εισέλθουν σε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Το inkefalonia μίλησε με επτά επιτυχόντες και πρόθημα θέλησαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τα όνειρα τους... Εμείς ευχόμαστε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά από την Κεφαλονιά που πέρασαν και που είδαν τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται και ευχόμαστε ο,τι καλύτερο στο νέο ξεκίνημά τους.
Νίκος Καραπέτσας
Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο)
«Ήταν η δεύτερη φορά που έδωσα και ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς υπάρχουν πολλά θετικά και κάποια αρνητικά σε αυτή την προσπάθεια.
Τα θετικά είναι ότι πλέον υπάρχει η εμπειρία από τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες από την πρώτη φορά. Επιπλέον δεν υπάρχει το σχολείο που επιβαρύνεσαι με πολλές ώρες και με μαθήματα γενικής παιδείας και πλέον έχεις πάρα πολύ χρόνο για να ασχοληθείς και με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα κάτι που ένα παιδί που φοιτά στην 3η λυκείου είναι πολύ δύσκολο να τα κάνει.
Από την άλλη, τα αρνητικά είναι ότι έχουν φύγει όλοι σου οι φίλοι για σπουδές και υπάρχει μία περίεργη ψυχολογία.
Ο στόχος
Θεωρώ ότι διάβασα αρκετά για να μπορέσω να πιάσω το στόχο. Αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι αρκετά ικανοποιημένος που την έπιασα.
Η Κρήτη και το Ρέθυμνο είναι μία πρόκληση για μένα έχω ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια για την πόλη, για τη σχολή, αλλά και για την ζωή γενικότερα.
Θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι και για το μπασκετ και θα ψαχτώ πλέον στο Ρέθυμνο για ομάδα.
Η Συμβουλή
Όσον αφορά τα παιδιά που δεν κατόρθωσαν να περάσουν, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνέλθουν από το σοκ, να βάλουν κάτω τα πράγματα και με σκέψη ώριμη να αποφασίσουν για τη συνέχεια. Εγώ δεν μετάνιωσα που ξαναέδωσα Πανελλήνιες.
Τώρα όσον αφορά τα παιδιά της 3ης Λυκείου χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια».
Αγγελική Κορσιάνου
Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο)
«Κατ αρχάς είχα περάσει πέρσι στο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά που είναι ένα αξιόλογο ΤΕΙ και που ανοίγει πολλές πόρτες . Είχα παρακολουθήσει και είχα δώσει την εξεταστική και είχα επιτυχία σε όλα τα μαθήματα. Θεωρώ ότι μου άξιζε κάτι καλύτερο και συν τοις άλλοις όπως κάθε παιδί θέλει να ζήσει και την φοιτητική ζωή.
Ο στόχος
Όσον αφορά την Κρήτη είναι από τα πιο αξιόλογα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα εκεί. Ήταν η 3η μου επιλογή και είναι ένας ακόμα λόγος για να είμαι χαρούμενη. Συγχαρητήρια σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά στην Κεφαλονιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η Συμβουλή
Κατ' αρχάς η αποτυχία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να ξαναπροσπαθήσει κάποιο παιδί. Αν κάποιος δεν πετύχει με την πρώτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσει. Ισα ίσα πρέπει να είναι κίνητρο για να συνεχίσει πιο δυνατά. Ένα παιδί που είναι στην 3η λυκείου δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχει άγχος. Το άγχος είναι πολύ κακό και σίγουρα όποιος βάζει έναν στόχο μπορεί να τον πετύχει μόνο με την προσπάθεια και τη συνεχή δουλειά».
Εβελίνα Καππάτου Χαλιώτου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Ιωάννινα)
«Στην χώρα μας επιτυχία θεωρείται η εισαγωγή του παιδιού σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα εκπαίδευσης. Δεν είναι όμως απόλυτα έτσι. Είναι κάτι παραπάνω από κουραστική η συμμετοχή στις Πανελλήνιες, τόσο πνευματικά, όσο και οικονομικά για τις οικογένειες . Δεν είναι εύκολη υπόθεση η 3η λυκείου. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες.
Ο στόχος
Η σχολή που πέρασα για μένα η πρώτη μου επιλογή ήταν η Ιατρική, ωστόσο η σχολή που πέρασα είναι μία πολύ καλή σχολή με πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι θετικό γιατί επιβεβαιώθηκαν οι κόποι μου.
Η Συμβουλή
Η επιτυχία στη ζωή δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις . Αν καταφέρουν να το βγάλουν αυτό από τη σκέψη τους θα είναι και το διάβασμά τους πιο εύκολο».
Ειρήνη Γκισγκίνη
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολιτικών Μηχανικών ( Βόλος)
«Έχει φύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου. Εγώ περίμενα να μπω στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Βόλο, αλλά τελικά πέρασα Πολιτικών Μηχανικών που είναι πάρα πολύ καλή σχολή. Περιμένω και τα άλλα αποτελέσματα για τους αθλητές, αλλά θα πάω στο Βόλο μέχρι τον Οκτώβρη και μετά θα δούμε.
Ο στόχος
Στερήθηκα αρκετά πράγματα, γιατί έκανα και προπόνηση και διάβαζα και δεν είχα χρόνο να βγαίνω έξω. Περιμένω πλέον να ζήσω αυτό που λένε φοιτητική ζωή.
Η Συμβουλή
Συγχαρητήρια σε αυτούς που πέρασαν, ελπίζω να είναι εκεί που ήθελαν. Σε αυτούς που δεν τα πήγαν καλά, θέλω να τους πω πως η ζωή συνεχίζεται και μπορούν να ξαναδώσουν, οπότε καλό θα είναι να μην απογοητεύονται».
Ιουλία Αλιβιζάτου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες)
«Δικαιώθηκαν οι κόποι μου, γιατί όλη τη χρονιά κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και ειδικά φέτος ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα , οπότε είχαμε ένα παραπάνω άγχος για το αν θα περάσουμε στη σχολή της επιλογής μας.
Ο στόχος
Είμαι σίγουρη πως η σχολή θα μου αρέσει, οπότε θα κάνω κάτι με ευχαρίστηση και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορώ να εξελιχθώ, ώστε να ακολουθήσω και έναν άλλο κλάδο παρεμφερή με τον αθλητισμό.
Φοιτητική ζωή είναι για μένα ελευθερία, διασκέδαση και ξεκίνημα μίας καινούργιας ουσιαστικά ζωής γιατί αναλαμβάνουμε νέες ευθύνες.
Οι γονείς πάνω από όλα στήριξαν αυτή την προσπάθεια και είχαν μεγάλο κουράγιο , υπομονή γιατί πέρασαν δύσκολα μαζί με μένα και είχαν άγχος και αυτοί.
Η Συμβουλή
Γι αυτούς που θα δώσουν και πάλι θέλω να τους πω υπομονή να μην αγχώνονται και να έχουν συστηματικό διάβασμα όλο το χρόνο. Με λίγη ακόμα προσπάθεια θα μπορέσουν να πετύχουν. Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. Έκανα την προσπάθειά τους και πρέπει αν την συνεχίσουν».
Γιώργος Παπαδάτος
ΤΕΙ Πειραιά Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
«Μου έχει φύγει ένα μεγάλο βάρος με την εισαγωγή μου στη σχολή, μετά από τόση προσπάθεια.
Στερήθηκα κυρίως το μπάσκετ το οποίο σταμάτησα αναγκαστικά για να διαβάσω.
Ο στόχος
Τώρα απ' ότι ξέρω είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και ελπίζω να περάσω καλά.
Η σχολή που πέρασα ηταν αυτό που ήθελα απολύτως. Ηταν η πρώτη επιλογή και είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα.
Η Συμβουλή
Σε αυτούς που δεν πέρασαν δεν πρέπει να στεναχώριουνται. Μπορούν να τα καταφέρουν στη ζωή τους και χωρίς να έχουν βγάλει κάποια σχολή. Και σε αυτούς που θα δώσουν τώρα καλή προσπάθεια. Να αφιερώσουν χρόνο στο διάβασμά τους και να το πιστέψουν.
Βαγγέλης Μοσχόποuλος
Πανεπιστήμιο Πατρών – Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Αγρίνιο)
«Φεύγει ένα βάρος που το κρατάγαμε μήνες. Πλέον είμαι ικανοποιημένος και κοιτάω μπροστά να οργανώσω την νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά μου. Παράλληλα θα επιδιώξω να έχω επαφές και με κάποιες ομάδες της περιοχής για να συνεχίσω στο μπάσκετ.
Οι Πανελλήνιες ήταν κάτι πολύ ψυχοφθόρο, ωστόσο είχα τη στήριξη των γονιών μου και αυτό με βοήθησε. Τέλειωσε μία πολύ πιεστική χρονιά και κοιτάω το μέλλον με αισιοδοξία γιατί τώρα αρχίζει η ζωή.
Ο στόχος
Θέλω να έχω μία ζωή που να ασχολούμαι με το αντικείμενο που μου αρέσει και σπούδασα. Και να έχω και τον ελεύθερο χρόνο.
Η συμβουλή
Για κάποιον που θα δώσει για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά θέλω να του πω να μην το βλέπει ότι αν δεν πετύχει θα έρθει το τέλος του κόσμου. Θέλει ψυχραιμία και χωρίς άγχος να το αντιμετωπίσει. Δεν κρίνεται η ζωή κανενός από αυτό.
Γι αυτούς που δεν τα κατάφεραν, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορεί να ξανακάνουν μία νέα προσπάθεια με λιγότερο άγχος αυτή τη φορά και ίσως του χρόνου να είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν».