Ταμειακές online για μείωση φόρων
Σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών μέτρων, μείωση των φορολογικών βαρών των ευσυνείδητων φορολογουμένων και αναδιανεμητικές πολιτικές προς όφελος των αδύναμων περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπως την περιέγραψε χθες ο ίδιος στο συνέδριο του περιοδικού Economist.
Ομως, όπως εξήγησε, προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι το χτίσιμο μιας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης. Ο Χαρδούβελης κατονόμασε συγκεκριμένα 4 κλειδιά με τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» οι φορολογικές ελαφρύνσεις.
1. Ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει τις συναλλαγές και άρα τα έσοδα από ΦΠΑ. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο, που δεν προχώρησε και προφανώς τώρα ξαναζεσταίνεται. Βεβαίως, για να φέρει αποτέλεσμα πρέπει να... κόβονται αποδείξεις. Επίσης, απαιτείται μια υλικοτεχνική υποδομή σε ταμειακές μηχανές που αναμένεται να πάρει χρόνο για να εγκατασταθεί.
2. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται με βάση τις δηλώσεις του Ε9 και τις φορολογικές δηλώσεις. Οταν ολοκληρωθεί θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει την ειλικρίνεια των φορολογουμένων, διασταυρώνοντας π.χ. συναλλαγές για αγορές ακινήτων με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν.
3. Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, όπως τα συστήματα εισροών - εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων, τα Χ-rays στα τελωνεία, τα GPS στα μεταφορικά μέσα και τα μέτρα σήμανσης και ψηφιακής επαλήθευσης στα καπνικά, αλκοολούχα και λοιπά προϊόντα. Τα μέτρα αυτά έχουν επίσης ξεκινήσει, αλλά καθυστερούν σημαντικά.
4. Διασταυρώσεις, χρησιμοποιώντας καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία και μεθοδική συγκέντρωση πληροφοριών.
Ακόμη προανήγγειλε εξορθολογισμό των διατάξεων του ποινολογίου με τρόπο που να μην καταλογίζονται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται, ενώ υποσχέθηκε τη δημιουργία περιβάλλοντος ανταμοιβής των συνεπών φορολογουμένων.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ. Το στίγμα του Χαρδούβελη, πάντως, στην πρώτη του ομιλία ως υπουργού Οικονομικών ήταν ότι η χώρα πρέπει τώρα - που τελειώνει το πρόγραμμα και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι - να προχωρήσει σ' ένα δεύτερο στάδιο, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις «που αλλάζουν προς το καλύτερο τους θεσμούς, το DNA του κράτους και της οικονομίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Γι' αυτόν τον λόγο, συνέχισε, πρέπει να εστιάσουμε σε κρίσιμα πεδία πολιτικής, όπως η αύξηση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η ρύθμιση του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων, με αναδιοργανώσεις και συγχωνεύσεις, το άνοιγμα αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για άλλη μια φορά συναίνεση, για να επιτευχθεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, παροτρύνοντας να «μιλάμε λιγότερο για εκλογές και περισσότερο για το μέλλον της χώρας μας».
TA NEA
Μοιράσου: