Ο κορυφαίος ρόλος των σκύλων στην αντικαρκινική έρευνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 19:00

Ο κορυφαίος ρόλος των σκύλων στην αντικαρκινική έρευνα

Τα σκυλιά παθαίνουν καρκίνο όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Έτσι, οι ερευνητές πλέον αναζητούν θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τόσο των σκυλιών όσο και των ανθρώπων.

Η πιθανότητα του αμοιβαίου αυτού οφέλους είναι μεγάλη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 10 αντικαρκινικά φάρμακα μέσω ερευνών σε σκύλους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας selinexor σε ανθρώπους με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους είχαν αποτύχει άλλες πέντε θεραπευτικές αγωγές. Η δραστική ουσία verdinexor, η κτηνιατρική εκδοχή του selinexor, αναπτύσσεται τώρα για τη θεραπεία του λεμφώματος στα σκυλιά και παράλληλα δοκιμάζεται ως αντιϊκή θεραπεία στους ανθρώπους.

Πέντε σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρησιμοποιούν την ανοσοθεραπεία ώστε να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τους όγκους. Στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκυλιά, χρησιμοποιήθηκε ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που μολύνει τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να τα καταστρέψει. Στο Πανεπιστήμιο Tufts, αντίστοιχα, οι ερευνητές εξετάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς ανοσολογικών παραγόντων για να θεραπεύσουν το Β-κυτταρικό λέμφωμα.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανοτήτων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα να επηρεάζει κάπως την εξάπλωση του όγκου, δε γνωρίζουμε όμως ακόμα πότε συμβαίνει αυτό. Η εύρεση αυτής της απάντησης μπορεί να προσφέρει νέα δυναμική στην ανοσοθεραπεία ανθρώπων και σκύλων», σχολιάζει η Cheryl London, ογκολόγος κτηνίατρος στο Tufts.

Η πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρηματοδοτεί επίσης τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς γονιδιωματικής ακολουθίας σε σκύλους, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μεταλλάξεων του καρκίνου και του τρόπου σύγκρισης με την ανθρώπινη μορφή του. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν κατοικίδια που νόσησαν από καρκίνο και λαμβάνουν θεραπείες μέσω των μελετών, εξίσου συχνά με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για την πιο καινοτόμο – και μεγάλη- κλινική δοκιμή σκύλων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει και όχι να θεραπεύσει τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιατρικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έλαβε χρηματοδότηση προκειμένου να δοκιμάσει ένα γενικό αντικαρκινικό εμβόλιο σε μια δοκιμή 800 σκύλων, εκ των οποίων τα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και θα τα εμποδίζει να εξελιχθούν σε καρκινικό όγκο.

Ο διευθυντής του εν λόγω κέντρου, όμως, ο Stephen Johnston, ανακάλυψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του είναι να προλάβει τον καρκίνο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των σκυλιών, προκαλώντας μια πιο έγκαιρη ανοσοαπόκριση, πριν ο όγκος επικρατήσει. «Θεραπεύουμε τον καρκίνο σαν μόλυνση. Προσφέρουμε από πριν τα κατάλληλα εφόδια στο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελέσματα που είμαστε σίγουροι πως θα παράγει ο όγκος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Johnston.

Η ιδέα του επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ενέπνευσε και τον Doug Thamm, διευθυντή κλινικών ερευνών στο Κτηνιατρικό Κέντρο κατά του Καρκίνου Flint του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος αναγνώρισε τις πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας του συναδέλφου του, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών είναι τα 12 χρόνια και ότι συνήθως παθαίνουν καρκίνο στην ηλικία των οκτώ με εννέα ετών. «Μπορεί να έχουμε μπροστά μας ένα εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση καρκίνου στα σκυλιά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μας παράσχει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους», επισημαίνει ο Δρ. Thamm.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως το μέγεθος της δοκιμής αυτής θα προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμα και στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν λειτουργήσει τελικά.




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250