Γιώργος Τσιλιμιδός για Σπύρο Ευαγγελάτο: «Ιδιοφυής προσωπικότητα, με απαράμιλλη θεατρική δημιουργία!» - Μετονομάζεται η αίθουσα του θεάτρου “Κέφαλος” σε Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 14:48

Γιώργος Τσιλιμιδός για Σπύρο Ευαγγελάτο: «Ιδιοφυής προσωπικότητα, με απαράμιλλη θεατρική δημιουργία!» - Μετονομάζεται η αίθουσα του θεάτρου “Κέφαλος” σε Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου!

To σημαντικό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο σε Αργοστόλι και Ληξούρι, προσπαθεί να αναδείξει το σπουδαίο έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν αντιδήμαρχος Δήμου Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδοός και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, ενώ o Δήμος Αργοστολίου τίμησε και δύο πολύ κοντινά πρόσωπα του Σπύρου Ευαγγελάτου, καθώς έγιναν απονομές αναμνηστικών, στην κόρη του, Κατερίνα Ευαγγελάτου και την σύζυγό του, Χριστιάνα Μαντζουράνη.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του, ενώ τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου αποφάσισε να μετονομαστεί η ισόγεια αίθουσα του θεάτρου «Κέφαλος» σε Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου!

Παρακάτω το βίντεο και αναλυτικά ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Γιώργου Τσιλιμιδού

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε όλους τους συνέδρους που ήρθαν στην Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στο Αργοστόλι για την διεξαγωγή του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που έχει θέμα «Έρευνα, σύνθεση, ερμηνεία. Προσεγγίζοντας το θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.»

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε μια πληθωρική απαστράπτουσα προσωπικότητα της Θεατρικής Τέχνης και των Γραμμάτων όχι μόνον εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας.

Γόνος σπουδαίων εργατών του πνεύματος και της τέχνης ιδιαίτερα της μουσικής, του σπουδαίου μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη.

Ήρθε σε επαφή από μικρή ηλικία στο οικογενειακό περιβάλλον και τον περίγυρο του με κορυφαία πνευματικά και καλλιτεχνικά ερεθίσματα που η ιδιοφυής προσωπικότητα του μετουσίωσε σε απαράμιλλη θεατρική δημιουργία.

Σκηνοθέτης, καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο θέατρο και την πνευματική ζωή της χώρας.

Η Κεφαλονιά υπήρξε από την μεριά του πατέρα του τόπος καταγωγής του Σπ. Ευαγγελάτου. Από τον τόπο που φημίζεται για την τρέλα και την εξυπνάδα των κατοίκων του είναι βέβαιο πως κληρονόμησε και τα δικά του χαρακτηριστικά.

«Εγώ είμαι τρελός μόνον όταν ο αγέρας είναι βόρειο – βορειοδυτικός. Όταν φυσάει νοτιάς είμαι ξεφτέρι» περιέγραφε τον εαυτό του σε συνέντευξή του κάνοντας χρήση της σαιξπηρικής ρήσης του Άμλετ. Άλλωστε η τρέλα είναι το θέμα που επέλεξε και ως κεντρικό της ομιλίας του στην πρώτη δημόσια συνεδρία για την εγκατάστασή του στο ανώτατο αξίωμα της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σπ. Ευαγγελάτος έλαβε σημαντική μόρφωση και υπήρξε ευρυμαθής, όμως όπως πάλι ο ίδιος έλεγε «Δεν σπουδάζεται η τέχνη, σπουδάζετε το γύρω από κάθε μορφή της. Το ταλέντο αναδεικνύει τους δημιουργούς». Και η καλλιτεχνική του διαδρομή έδειξε πως το ταλέντο του ήταν απεριόριστο.

Ξεκίνησε να σκηνοθετεί από 21 χρονών. 

Έχοντας περισσότερες από διακόσιες σκηνοθεσίες στο ενεργητικό του, αρχαίο δράμα στην Επίδαυρο, παλαιό και κατά πλείστον άγνωστο νεοελληνικό θέατρο, διεθνές δραματολόγιο (κλασσικό, νεοκλασσικό και σύγχρονο) και όπερα, ο Σπύρος Ευαγγελάτος καθόρισε τη θεατρική ματιά του 20αιώνα.       

Παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στη αναβίωση του επτανησιακού και κρητικού θεάτρου.

Το μεγάλο θεατρικό όχημα του Σπ. Ευαγγελάτου υπήρξε το Αμφι-θέατρο με συνεργάτη την αξέχαστη σύζυγό του και σπουδαία ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου με το οποίο παρουσίασε την μεγαλύτερη γκάμα του σκηνοθετικού του ρεπερτορίου . Το Αμφι-Θέατρο έχει λάβει μέρος σε περίπου 30 διεθνή φεστιβάλ.

Πάντα σκεφτόταν με διάθεση προσφοράς την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του, και έμπρακτα το απέδειξε με την δράση του τους δεσμούς του και την παρουσίαση διαφόρων παραστάσεων του.

Τακτικό μέλος ο Σπύρος Ευαγγελάτος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών από την ίδρυσή της (1975) συνέβαλε αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτισμού εκ μέρους της. Τακτική και η ενεργή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Εταιρείας, κυρίως σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και η παρουσία του, με τις λαμπρές ομιλίες του, επί θεμάτων κυρίως της Τέχνης, από το βήμα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του θεάτρου «Ο Κέφαλος»

Υπήρξε τιμή για το νησί μας, καθώς στο πλαίσιο των αρχειακών ερευνών του και της ανάδειξης γενικότερα της κρητικής και επτανησιακής ποίησης και δραματουργίας, με το γνωστό λ.χ. έργο του ποιητή Πέτρου Κατσαΐτη και άλλων ακόμη, έφερε στο ευρύτερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσκήνιο το λαμπρό πνευματικό παρελθόν της Κεφαλονιάς. Η διδακτορική διατριβή του εξάλλου τον χώρο του νησιού μας είχε ως θέμα: « Το θέατρο στην Κεφαλονιά 1600-1900», ένα έργο που υπήρξε πυξίδα έρευνας και μελέτης μεταγενεστέρων στον εν λόγω επιστημονικό τομέα.

Αξιομνημόνευτες παραστάσεις και παρουσίες του στο Αργοστόλι

Τις 3-10 Αυγούστου 1980 συμμετείχε στην Β΄ Εβδομάδα Επτανησιακής Ιστορίας και προβληματισμού που διοργάνωσε η Εταιρεία Κεφαλληνιακών και Ιστορικών Ερευνών όπου εισηγήθηκε την αναγκαιότητα σύστασης επτανησιακού θεάτρου.

Τις 27 Αυγούστου 1980 στο Γήπεδο Αργοστολίου το Αμφι-Θέατρο παρουσίασε το έργο του Πέτρου Κατσαϊτη «Ιφιγένεια εν Ληξουρίω»

Το καλοκαίρι 1985 όταν ήταν Διευθυντής στη Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσίασε στον αύλειο χώρο του Πρώτου & Δεύτερου Δημοτικού σχολείου στο Αργοστόλι την παράσταση της Ε.Λ.Σ. «Οι Απάχηδες των Αθηνών».

Τις 19 Ιανουαρίου 1994 στα πλαίσια των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» το Αμφιθέατρο παρουσίασε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ονειρόδραμα» του Στρίνμπεργκ.

Τις 14 Μαΐου 1994 στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου οργανώθηκε από την ΔΕΠΑΨ Δήμου Αργοστολίου Ημερίδα με θέμα «Το Επτανησιακό Θέατρο 17ου & 18ου αιώνα» με ομιλητή τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο, τότε Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Τις 1 & 2 Ιουνίου 2002 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα: «Η Κεφαλονιά και το Θέατρο» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου, το Θεατρικό Μουσείο και την ΔΕΠΑΨ Δήμου Αργοστολίου.

Τις 6 Αυγούστου 2005 το Αμφιθέατρο παρουσίασε στον αύλειο χώρο του Πρώτου & Δεύτερου Δημοτικού σχολείου στο Αργοστόλι το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ», μια παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν στην Δ.Ε.Π.ΑΨ Αργοστολίου.

Τις 19 Αυγούστου 2009, παρουσιάσθηκε στον αύλειο χώρο του ΞΕΝΙΑ η κωμωδία εποχής (1843) του Ρίζου Ραγκαβή «Γάμος άνευ νύμφης» από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Με την απώλεια του το Θέατρο και η Τέχνη έχασε έναν Κορυφαίο που θα ανήκει παντοτινά στο Πάνθεο των Μεγάλων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Όμως μας κληροδότησε ένα ζωντανό κύτταρο, δικό του και της Λήδας Τασσοπούλου την κόρη του Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθέτρια και Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που διαγράφει την δική της εξαίρετη πορεία στην Τέχνη.

Είναι χαρά μας που παρευρίσκεται σήμερα εδώ, μαζί με την επίσης εκλεκτή δεύτερη σύζυγο του την ηθοποιό Χριστιάννα Μαντζουράνη. Προσδοκούμε δε η σημερινή τους παρουσία να ανοίξει δρόμους συνεργασίας μας σαν και αυτούς που βαδίσαμε με τον Σπ. Ευαγγελάτο.  

Αναμφίβολα όταν μας προτάθηκε η διεξαγωγή αυτού του Διεθνούς συνεδρίου διατεθήκαμε να είμαστε συνδιοργανωτές για να αναδειχθεί και τιμηθεί για άλλη μια φορά το μεγαλειώδες έργο του Σπ. Ευαγγελάτου στο Θέατρο αλλά και ως ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στην Κεφαλονιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου αναγνωρίζοντας το μέγεθός του μετά από εισήγηση μου, αποφάσισε δε την μετονομασία της ισόγειας αίθουσας του Ιστορικού μας θεάτρου «Κέφαλος» από Αντίοχου Ευαγγελάτου σε Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου.

Καλώς ήρθατε και εύχομαι ένα καλό και παραγωγικό αποτέλεσμα στις εργασίες σας.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250