Πέντε έξυπνοι τρόποι να τρώμε λιγότερη ζάχαρη
Οτιδήποτε καταναλώνεται με μέτρο δεν βλάπτει, στην περίπτωση της ζάχαρης όμως συχνά χάνουμε τον έλεγχο. Ας δούμε με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να τρώμε λιγότερη
Η ζάχαρη όπως όλα τα απλά σάκχαρα (ή απλοί υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη, η μαλτόζη) τροφοδοτεί άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια, επειδή αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Η γλυκόζη είναι η κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών.
Η ζάχαρη ανήκει στα επεξεργασμένα σάκχαρα και δεν έχει θρεπτική αξία (π.χ. δεν έχει βιταμίνες), γι’ αυτό και λέγεται ότι έχει «άδειες» θερμίδες.
Είναι όμως νόστιμη, γλυκιά και ακαταμάχητη! Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να την περιορίσουμε στη διατροφή μάς. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες πρακτικές λύσεις για να την κόψουμε ή έστω να την περιορίσουμε σημαντικά τόσο στα ψώνια όσο και στη μαγειρική.
-Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των τροφίμων και επιλέγουμε όσα έχουν λιγότερα από 5γρ. σάκχαρα ανά 100γρ. τροφίμου. Αποφεύγουμε τις τροφές με πολλά σάκχαρα – περισσότερα από 15γρ ανά 100γρ προϊόντος.
– Προσέχουμε ώστε να μην επιλέξουμε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη μεν, αλλά με άλλο όνομα π.χ. γλυκόζη, σουκρόζη, λακτόζη, φρουκτόζη, σορβιτόλη, μανιτόλη, αμυλοσιρόπι, βύνη, εκχύλισμα βύνης, σιρόπι ρυζιού, εκχύλισμα ρυζιού, μαλτόζη.
– Θυμόμαστε ότι η ζάχαρη προστίθεται σε πλήθος επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων μερικά από τα οποία ούτε καν θα σκεφτόμασταν ότι την περιέχουν, όπως οι σούπες και οι σάλτσες,
-Στη ζαχαροπλαστική μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στο κέικ με χουρμάδες αφού πρώτα τους μουλιάσουμε σε καυτό νερό. Οι ώριμες μπανάνες αποτελούν επίσης μια καλή λύση για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη που πολλοί χρησιμοποιούν στα κέικ.
– Αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης στα φαγητά ή τα ποτά μας παρότι η ζάχαρη που προσθέτουμε στο φαγητό μας αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος της κρυμμένης ζάχαρης που καταναλώνουμε.
Η ημερήσια πρόσληψη απλών σακχάρων (αφορά τόσο αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα, όσο και εκείνα που περιέχονται στη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα σιρόπια) δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr