Ποιες οι πιο συχνές παθήσεις ώμου – αγκώνα και ποια η αντιμετώπιση τους;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 21:45

Ποιες οι πιο συχνές παθήσεις ώμου – αγκώνα και ποια η αντιμετώπιση τους;

Ο πόνος στον ώμο και τον αγκώνα λόγω τραυματισμού ή φθοράς στα οστά, τους μύες ή στους τένοντες μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα του βραχίονα και να δυσχεράνει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ενόσω, όμως, η αποκατάσταση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να είναι σε πρώτη φάση συντηρητική, αν η βλάβη είναι εκτενής ή δεν σημειώνεται η επιθυμητή βελτίωση, τότε η οριστική λύση στο πρόβλημα είναι μόνο χειρουργική.

Ιδού ορισμένες από τις πλέον κοινές παθήσεις του ώμου και του αγκώνα που αντιμετωπίζονται χειρουργικά: 

Ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου

Συνέπεια εκφύλισης ή κάποιου τραυματισμού, η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι μια αρκετά κοινή συχνή πάθηση του ώμου σε άτομα άνω των 40 ετών, η οποία συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην κίνηση του αντίστοιχου χεριού με συνέπεια αρκετά προβλήματα και περιορισμούς στην καθημερινότητα των ασθενών.

Υπάρχουν διάφορα στάδια αντιμετώπισής της, τα οποία συνδέονται με την έκταση και το μέγεθος της ρήξης.

Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης, η οποία πλέον γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις, δίχως τις τομές και το μετεγχειρητικό πόνο του παρελθόντος, διασφαλίζοντας βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η πλέον σύγχρονη προσέγγιση για την επιδιόρθωση της ρήξης τενόντων είναι με την τεχνική της αρθροσκόπησης. Ο χειρουργός κάνει 2-3 τομές στο δέρμα μέσα από τις οποίες:

  • εισάγει μια κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσω της οποίας κάνει αναγνώριση του κατεστραμμένου τμήματος του στροφικού πετάλου και
  • εισάγει ειδικά εργαλεία για να καθαρίσει και να επανασυνδέσει τους σχισμένους ή τραυματισμένους τένοντες.

Συμφυτική θυλακίτις ή παγωμένος ώμος

Η συμφυτική θυλακίτις, γνωστή κι ως παγωμένος ώμος (frozen shoulder), προκαλεί δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες.

Η εν λόγω πάθηση αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση ώμου, κατά την οποία ο χειρουργός, αφού αναγνωρίσει το πρόβλημα, χρησιμοποιεί τα ειδικά εργαλεία που έχουν μέγεθος μολυβιού, για να λύσει τις συμφύσεις που προκαλούν το πρόβλημα.

Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι το σημείο όπου συναντώνται η κλείδα και το οστό του ώμου. Ονομάζεται έτσι επειδή το τμήμα της ωμοπλάτης που αγγίζει την κλείδα είναι γνωστό ως ακρώμιο.

Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής αφορά σε εκφυλισμό της άρθρωσης λόγω ηλικίας, καταπόνησης π.χ. λόγω άθλησης ή τραυματισμούς.

Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με φυσικοθεραπεία ή εγχύσεις κορτικοστεροειδών / βλαστοκυττάρων (PRP). Εφόσον, όμως, η όποια συντηρητική θεραπεία δεν επιτύχει τότε προκρίνεται η χειρουργική αποκατάσταση μέσω αρθροσκόπησης της άρθρωσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα ενώ η επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα επιτυγχάνεται σε περίπου τρεις μήνες.

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Γνωστή κι ως σύνδρομο πρόσκρουσης ή τενοντίτιδα του ώμου, η εν λόγω πάθηση προκαλείται από την πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο, το μικρό δηλαδή οστό που καλύπτει την ωμοπλάτη, προκαλώντας πόνο ακόμα και κατά τον ύπνο.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκατάσταση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής, εφόσον αποτύχει η συντηρητική αγωγή, είναι η αρθροσκόπηση του ώμου. Ο χειρουργός εισάγει τα ειδικά εργαλεία μέσω από μικρές οπές και λειαίνει την επιφάνεια του ακρωμίου και να αφαιρέσει οστικά τμήματα ώστε να αυξηθεί ο χώρος μεταξύ του ακρωμίου και της κεφαλής του βραχιονίου. Με αυτόν τον τρόπο, αποσυμπιέζεται η περιοχή και οι τένοντες σταματούν να τρίβονται πάνω στο ακρώμιο.

Ωλένια νευρίτιδα

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα στο βραχίονα και μπορεί να συμπιεστεί σε πολλά σημεία. Το πιο συνηθισμένο σημείο συμπίεσης του ωλενίου νεύρου είναι πίσω από το εσωτερικό τμήμα του αγκώνα. Όταν συμβαίνει αυτό, κάνουμε λόγο για ωλένια νευρίτιδα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ωλενίας νευρίτιδας είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στο χέρι και τα δάχτυλα και στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ακόμα και με απλή αλλαγή συνηθειών.

Αν, όμως, η συντηρητική αγωγή δεν οδηγεί σε βελτίωση και η συμπίεση του νεύρου προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή βλάβη στο χέρι, τότε η προκρίνεται η λύση της χειρουργικής αποκατάστασης.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος απελευθέρωσης του συμπιεσμένου ωλενίου νεύρου είναι η αρθροσκόπηση του αγκώνα. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται μέσα από 2-3 μικρές οπές, διασφαλίζοντας ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250