Από το κάπνισμα ένας στους τέσσερις θανάτους ανδρών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 15:35

Από το κάπνισμα ένας στους τέσσερις θανάτους ανδρών

Το κάπνισμα ακόμη σκοτώνει - Προκαλεί έναν στους τέσσερις θανάτους ανδρών και το 7,5% θανάτων γυναικών

Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους ανδρών και το 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών στη χώρα μας έχουν ως αιτία το κάπνισμα. Περίπου δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από COVID-19. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καπνιστές έχουν έως 1,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 και έως 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους. Η COVID-19, επομένως, ανέδειξε την ευπάθεια των καπνιστών, οι οποίοι έχουν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο από τον ιό, ενώ μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης long COVID είναι υψηλότερος στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι καπνιστές κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν αν κολλήσουν COVID-19.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εφέτος εστιάζει στις επιπτώσεις του τσιγάρου στο περιβάλλον. «Μέχρι σήμερα έχει δοθεί έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, χωρίς να δίνεται ανάλογη έμφαση στις δραματικές επιπτώσεις που έχει η συνήθεια αυτή στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή», τόνισε σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Αννα Καρακατσάνη. Οπως σημείωσε, «εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά την καύση του τσιγάρου ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται από την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων, αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες απαιτήθηκαν 32,4 μεγατόνοι φύλλων καπνού προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγατόνους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στυλιανός Λουκίδης, υπογράμμισε ότι «το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα αλλά και το περιβάλλον. Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας». Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν και στο θέμα των νέων καπνικών προϊόντων (ηλεκτρονικό και θερμαινόμενο τσιγάρο), επισημαίνοντας ότι οδηγούν και αυτά σε εξάρτηση. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, η χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 0,9% το 2016 στο 4% το 2018. «Στα καινούργια καπνικά προϊόντα χρησιμοποιείται, όπως και στο κλασικό τσιγάρο, η εισπνευστική οδός και άρα η πνευμονική κυκλοφορία, που οδηγεί σε ανάλογα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και, επομένως, εξάρτησης», τόνισε.

kathimerini.gr




00 inkefalonia general ad 300X250