Οφθαλμολογικές φλεγμονές: Ποιες είναι και πώς προκαλούνται;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 10:19

Οφθαλμολογικές φλεγμονές: Ποιες είναι και πώς προκαλούνται;

unsplash.com

Ποιες είναι οι πιο συχνές και συνηθισμένες φλεγμονές των ματιών. Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά τους και πώς αντιμετωπίζονται;  

Οι φλεγμονές στα μάτια είναι πιο συχνές απ’ όσο μπορεί να πιστεύουμε και κάποιες φορές μπορεί να γίνουν και αρκετά επικίνδυνες με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή μας. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες οφθαλμολογικές φλεγμονές και ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά τους;

Επιπεφυκίτιδα

Ίσως και να είναι το συνηθέστερο είδος φλεγμονής στα μάτια. Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται όταν ο επιπεφυκός, μία μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού ερεθιστεί ή υποστεί φλεγμονή. Ένας από τους λόγους που καταλαβαίνουμε ότι έχουμε επιπεφυκίτιδα είναι το κοκκίνισμα των ματιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λεπτά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν πάνω στο επιπεφυκό, όταν μολυνθούν διευρύνονται και γίνονται εμφανέστερα.

Βασικά αίτια που ευθύνονται για την ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας είναι οι μολύνσεις από βακτηρίδια και ιούς, οι αλλεργίες, οι ερεθισμοί από κάποιο ξένο σώμα (π.χ. φακοί επαφής) και διάφορα άλλα αίτια που έχουν σχέση με το περιβάλλον μας, όπως ο καπνός ή οι αναθυμιάσεις. Τις περισσότερες φορές η επιπεφυκίτιδα υποχωρεί μόνη της. Παρ’ όλα αυτά εάν το πρόβλημα επιμένει και μάλιστα αρχίσει να γίνεται σοβαρότερο, η επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη.

Χαλάζιο στο μάτι

Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το λεγόμενο «κριθαράκι», καθώς πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική παθολογική κατάσταση. Το χαλάζιο εκδηλώνεται ως ένα μικρό “μπαλάκι” στο άνω ή κάτω βλέφαρο. Το χαλάζιο προκαλείται όταν φράξει ένας ή περισσότεροι αδένες λιπαρού εκκρίματος που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων. Τότε ο αδένας αυτός πρήζεται και δημιουργείται φλεγμονή.

Όταν είναι μικρό το χαλάζιο και χωρίς συμπτώματα, μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς θεραπεία. Βέβαια, εάν δεν υποχωρεί και μεγαλώνει εμποδίζοντας την όραση θα πρέπει να επισκεφτείτε οφθαλμίατρο. Κύριοι τρόποι αντιμετώπισης είναι φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά ή συνδυασμούς κολλυρίων, θερμά επιθέματα, όπως και χειρουργική εκτομή.

 

Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα αρκετές φορές συγχέεται με την επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή των βλεφάρων και συχνά συμβαίνει σε άτομα με λιπαρό δέρμα, με πιτυρίδα ή στεγνά μάτια. Τα ήπια συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι ο μικρός ερεθισμός και η φαγούρα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις βλεφαρίτιδας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, «τσιμπήματα» ή αίσθημα καύσου. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας είναι στεροειδή (κορτιζόνη) και αντιβιοτικά με τη μορφή αλοιφής ή σταγόνων.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία πάρα πολύ σοβαρή πάθηση. Βασικά αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν είναι μεταξύ άλλων οι οφθαλμικές φλεγμονές, τα υψηλά επίπεδα σακχαρώδους διαβήτη, οι αγγειοπάθειες, η εκφυλιστική μυωπία ή κάποιο τραύμα στο μάτι. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να απειλήσει σημαντικά την όραση φτάνοντας μέχρι και σε απώλειά της.

Βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε είναι αιωρούμενες σκιές σε περιοχές των οπτικών πεδίων, μυωψίες (μυγάκια) και φωταψίες (λάμψεις), όπως και απώλεια όρασης που συνοδεύεται από ένα γκρίζο ή μαύρο πέπλο σταθερά μπροστά στο οπτικό μας πεδίο. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σας προτείνει τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οφθαλμολογική Αθηνών – Eye Center




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250