Το αντιοξειδωτικό αρωματικό που καταπολεμά βακτήρια και ιούς – Αρέσει σε όλους!
Αρωματική και με έντονη γεύση και φρεσκάδα, η ρίγανη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό βότανο της ελληνικής κουζίνας. Το μεθυστικό της άρωμα συνοδεύει σχεδόν κάθε πιάτο όλων των εποχών του χρόνου.
Φρέσκια, αποξηραμένη ή και μετουσιωμένη σε αιθέριο έλαιο, η ρίγανη παρουσιάζει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Από τη συμβολή της στην καταπολέμηση των βακτηρίων έως την προστασία από ιούς, διαφορετικές μελέτες έχουν φέρει στο φως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ευεργετικές της δράσεις.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Ειδικότερα, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Καταπολεμά τα βακτήρια
Στη ρίγανη εμπεριέχονται ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μια μελέτη απέδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην καταστολή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική ενάντια σε 23 είδη βακτηρίων. Τέλος, συγκρίνοντας τα αιθέρια έλαια ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού, μια διαφορετική έρευνα συμπέρανε ότι η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, μετά το θυμάρι.
Ενδεχομένως να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Υπάρχουν μελέτες που έχουν αναδείξει ότι τα συστατικά της ρίγανης μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μια μελέτη σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, αποδείχθηκε ότι το εκχύλισμα ρίγανης σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Ελαχιστοποιεί τις ιογενείς λοιμώξεις
Δύο είναι οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από τους ιούς: η καρβακρόλη και η θυμόλη.
Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, μέσα σε μόλις μία ώρα θεραπείας.
Αντίστοιχα, σε μια άλλη εργαστηριακή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη αδρανοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία ώρα.
Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα σχετικά με τον τρόπο που η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει τις ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο.
Πηγή: ygeiamou.gr