Καρδιά και εγκέφαλος: Ποιες τροφές κάνουν καλό;
Ξέρετε ήδη ότι πρέπει να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Δεν περιέχουν μόνο πολλές από τις σημαντικές βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά βοηθούν και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Ορισμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για την υγεία από άλλα, χάρη σε μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται φλαβανόλες.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα πλούσια σε φλαβανόλες μπορεί να έχουν καλύτερη μνήμη. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει, επίσης, ότι οι άνθρωποι που δε λαμβάνουν τις απαραίτητες φλαβανόλες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθούν μερικά τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να θωρακίσετε την καρδιά και τον εγκέφαλό σας:
Γερή καρδιά
Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το τσάι, τα φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Παράλληλα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία παρατήρησαν ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών από φυτικές πηγές τροφίμων, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής (AAC).
Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος φυτικής ένωσης που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, τσάι και άλλα φυτικά τρόφιμα. Είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 6.000 είδη φλαβονοειδών, τα οποία ταξινομούνται σε 12 κύριες ομάδες. Έξι από αυτές τις ομάδες βρίσκονται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά:
- Ανθοκυανιδίνες σε μούρα, σταφύλια και κόκκινο λάχανο.
- Φλαβιν-3-όλες σε τσάι, κρασί, μαύρη σοκολάτα, βερίκοκα, μήλα, μούρα και σταφύλια.
- Φλαβανόλες σε τσάι, μούρα, μήλα, κρεμμύδια, σταυρανθή και φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, κάρδαμο και μαϊντανός.
- Φλαβόνες σε σέλινο, πιπεριές τσίλι και βότανα όπως μαϊντανός, μέντα, ρίγανη και θυμάρι.
- Φλαβανόνες σε εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ.
- Ισοφλαβόνες σε φασόλια, φακές, μπιζέλια και τρόφιμα με βάση τη σόγια, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας.
Δυνατός εγκέφαλος
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες συνδέεται με μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην δράση των φλαβανολών, που φαίνεται να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Οι τροφές που είναι «πλούσιες» στις ευεργετικές για τον εγκέφαλο φλαβανόλες, περιλαμβάνουν:
- Βατόμουρα
- Σμέουρα
- Φράουλες
- Σταφύλια
- Μήλα
- Τσάι (πράσινο και μαύρο)
- Πεκάν
- Φουντούκια
- Φάβα
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Λωτοί
vita.gr