Οι τροφές που απειλούν «κρυφά» την υγεία του θυρεοειδή
O θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του οργανισμού μας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Δημιουργεί και παράγει ορμόνες που λειτουργούν με πολλά διαφορετικά συστήματα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης και του ελέγχου των ορμονών του θυρεοειδούς ,που ελέγχουν τον μεταβολισμό μας.
Όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ή πολύ λίγες από αυτές τις ορμόνες, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νόσου του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αν και τεχνικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς, υπάρχουν σίγουρες τροφές που ενισχύουν ή απειλούν την ομαλή λειτουργία του.
Οι τροφές που απειλούν την υγεία του θυρεοειδή
Τα βρογχογόνα είναι φυσικές χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η τακτική κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων από τις συγκεκριμένες ουσίες, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον θυρεοειδή. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις τον τρόπο που επηρεάζουν τη λειτουργία του, ώστε να αποφασίσεις αν πρέπει να περιορίσεις ή όχι την κατανάλωσή τους.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βρογχογόνα, είναι τα λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών, όπως το λάχανο, το kale, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Μερικά φρούτα, όπως τα ροδάκινα και οι φράουλες, ξηροί καρποί και δημητριακά, περιέχουν επίσης αυτές τις ουσίες. Υπάρχουν τρεις τύποι βρογχογόνων και συγκεκριμένα τα goitrins, τα θειοκυανικά και τα φλαβονοειδή.
Πώς επηρεάζουν τον θυρεοειδή τα βρογχογόνα;
Τα τρόφιμα που περιέχουν βρογχογόνα μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του σημαντικού αυτού αδένα, αναστέλλοντας την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το ιώδιο. Πιο συγκεκριμένα, τα βρογχογόνα μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία με την οποία το ιώδιο ενσωματώνεται στις βασικές θυρεοειδικές ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Επιπρόσθετα, αναστέλλουν την πραγματική απελευθέρωση της θυρεοειδικής ορμόνης και διαταράσσουν την περιφερειακή μετατροπή της Τ4 σε ενεργή Τ3. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τα βρογχογόνα μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη, ή διόγκωση του θυρεοειδούς. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, επιβραδύνοντας τον υποδραστήριο αδένα και πιθανώς προκαλώντας υποθυρεοειδισμό.
Πώς να μειώσεις τις επιπτώσεις των τροφών με βρογχογόνες ενώσεις
Οι βρογχογόνες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα και οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνιστούν σε κανέναν να τις αποφεύγει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές λογικές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις εάν ανησυχείς για τα επίπεδα βρογχογόνων στη διατροφή σου.
- Το σωστό μαγείρεμα
Το μαγείρεμα στον ατμό, το βράσιμο, ή η ζύμωση, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα βρογχογόνων. Αν σου αρέσει το φρέσκο σπανάκι, ή το λάχανο στα smoothies, δοκίμασε πρώτα να τα ζεματίσεις και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
- Αύξησε την πρόσληψη ιωδίου και σεληνίου
Η λήψη επαρκούς ποσότητας ιωδίου και σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπτώσεων των βρογχογόνων. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
- Ποικιλία
Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών συμβάλει στον περιορισμό της συνολικής ποσότητας βρογχογόνων που καταναλώνεις, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις ότι λαμβάνεις μια υγιή ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.
Όπως πάντα, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σου, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.
ladylike.gr