Το θαυματουργό, καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου
Pexels
Τα ροδάκινα και η μυρωδιά τους έχουν συνδυαστεί από τους περισσότερους από εμάς με τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αποτελούν πλούσιες πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Δικαίως λοιπόν μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία, ιδανικά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει σωστές ποσότητες από αυτά και άλλα καλοκαιρινά φρούτα.
Το ροδάκινο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού με πληθώρα συνταγών να το περικλείουν. Αποτελεί μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, σάκχαρα, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Η συστηματική κατανάλωση των ροδάκινων μπορεί να συνεισφέρει στην υγεία χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ορισμένων παθήσεων.
Η ένταξη του ροδάκινου στο καθημερινό διατροφολόγιο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, είτε με την φρέσκια, είτε με την αποξηραμένη τους εκδοχή, ενώ υπάρχει πληθώρα συνταγών από σαλάτες μέχρι και γλυκιές τάρτες που το περιλαμβάνουν. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα ροδάκινα διατηρούν περισσότερο χρονικό διάστημα τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, κάτι που εξασφαλίζει την διατροφική τους αξία ακόμα και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν φρέσκα. Εάν τα ροδάκινα δεν καταναλωθούν φρέσκα από μόνα τους, μπορούν να προστεθούν σε δροσερές σαλάτες, σε φυσικούς χυμούς και smoothies και στο γιαούρτι. Επιπλέον, τα ροδάκινα αποτελούν ιδανική επιλογή για σπιτικές μαρμελάδες, κομπόστες και cocktails.
Η σύσταση του ροδάκινου σε μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες και μόνο 0,405 g λίπους. Αναφορικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά του, το ροδάκινο θεωρείται καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και β-καροτενίου. Πιο συγκεκριμένα, ένα μέτριο σε μέγεθος ροδάκινο (150 g) περιλαμβάνει:
Ενέργεια: 65,1 kcal
Πρωτεΐνη: 1,14 g
Λίπος: 0,419 g
Υδατάνθρακες: 15,7 g
Σάκχαρα: 2,32 g
Ασβέστιο: 6 mg
Σίδηρο: 0,527 mg
Νάτριο: 20,2 mg
Βιταμίνη C: 6,36 mg
Βιταμίνη Α: 37,2 μg
Β-Καροτένιο: 347 μg
Ροδάκινο: Ποια τα οφέλη του για την υγεία;
Βοηθά στη λειτουργία του εντέρου
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το ροδάκινο βοηθάει στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες ενισχύουν την μικροχλωρίδα του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, λόγω της έντονης πηκτικής συμπεριφοράς των διαλυτών πολυσακχαριτών, μειώνεται ο ρυθμός γαστρικής κένωσης καθώς και ο χρόνος διέλευσης του στο λεπτό έντερο.
Προστατεύει την όραση και το δέρμα
Τα ροδάκινα περιέχουν β-καροτένιο, μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα. Η βιταμίνη Α και η υψηλή περιεκτικότητα του ροδάκινου σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση και τη διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Α, διασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή, καθώς και την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις. Οι βιταμίνες Α και C καθώς και το β καροτένιο που περιέχει το ροδάκινο, αυξάνουν τη ροή του αίματος, κάτι που προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις.
Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού
Το 90% σχεδόν του ροδάκινου αποτελείται από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή ενυδάτωσης του σώματος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα, αποτελεί υγιεινή επιλογή σνακ στην παραλία αμέσως μετά τη βουτιά στη θάλασσα, αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο την κατανάλωση ανθυγιεινών και αυξημένων θερμιδικά φαγητών και ροφημάτων.
Κατάλληλη επιλογή για διαβητικούς
Τα ροδάκινα χαρακτηρίζονται από αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ταυτόχρονα αυξημένη πηγή φυτικών ινών. Επιπλέον, συγκαταλέγονται στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που οδηγεί σε ομαλές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.
Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος