Διατροφή: Το μυστικό για να παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εντέρου.
Σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο, βελτιώνουν την πέψη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, όχι μόνο χάνετε αυτά τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, αλλά είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσετε μερικές όχι και τόσο ευχάριστες παρενέργειες, όπως η δυσκοιλιότητα.
Γνωρίζουμε ήδη ότι για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή μας πρέπει να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να μη γνωρίζατε είναι ότι:
Το μυστικό κρύβεται στη φλούδα
Κι όμως, στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών υπάρχουν πολλές πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, ειδικά φυτικές ίνες. Αλλά πόση διαφορά μπορεί να κάνει πραγματικά μια φλούδα;
Το ξεφλούδισμα ενός ακτινιδίου, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έως και 50%. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα πάτε να ξεφλουδίσετε ένα μήλο ή μια πατάτα.
Καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες με…
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και επιλέγοντας ολικής αλέσεως τροφές αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μερικές από τις πιο απολαυστικές τροφές, που προτείνουν οι ειδικοί για να καταφέρετε να τις αυξήσετε, περιλαμβάνουν:
- Αγκινάρες: 4,8 g για 1/2 φλιτζάνι καρδιά αγκινάρας
- Μαύρα φασόλια
- Αρακά: 4,1 γρ. ανά 1/2 φλ.
- Μια χούφτα μύγδαλα
- Γλυκοπατάτες: 3,9 g για μία μέτρια πατάτα με φλούδα
- Ρεβίθια
- Πατάτες: 3,6 g για μία μέτρια πατάτα με φλούδα
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Αχλάδια
Μην ξεχνάτε ότι το κλειδί είναι η ποικιλία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν το πιο υγιές έντερο, ήταν εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών σε μία εβδομάδα.