Στρες: Πώς επηρεάζει την πέψη;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 15:30

Στρες: Πώς επηρεάζει την πέψη;

Χρειάστηκε ποτέ να πάρετε μια τόσο δύσκολη απόφαση που σας άφησε με έντονο πόνο στην κοιλιά; Ή έχετε αισθανθεί ποτέ τέτοια ανησυχία σαν να… έχετε πεταλούδες στο στομάχι; Εάν ναι, τότε πιθανότατα γνωρίζετε πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα.

Ο εγκέφαλος και το έντερο είναι συνδεδεμένα και σε διαρκή επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες στο έντερο παρά σε ολόκληρο το νωτιαίο μυελό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience.

Έντερο και εγκέφαλος σε ανοιχτή επικοινωνία

«Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος» αναφέρει ο Δρ. Κένεθ Κοκ, καθηγητής ιατρικής στη γαστρεντερολογία.

Το έντερο ελέγχεται εν μέρει από το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Επιπλέον, έχει το δικό του δίκτυο νευρώνων στην επένδυση του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστό ως εντερικό ή εγγενές νευρικό σύστημα.

Το εντερικό νευρικό σύστημα, μαζί με τα 100 εκατομμύρια νευρικά του κύτταρα που καλύπτουν τη γαστρεντερική οδό από τον οισοφάγο μέχρι το ορθό, ρυθμίζει τις πεπτικές διαδικασίες όπως:

  • Η κατάποση.
  • Η απελευθέρωση ενζύμων για την διάσπαση των τροφίμων.
  • Η κατηγοριοποίηση των τροφίμων είτε ως θρεπτικά συστατικά είτε ως υπολείμματα.

Το άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας πραγματοποιεί αυτές τις διαδικασίες.

Όταν… «αναλαμβάνει» το στρες

Όταν παρουσιάζεται με μια δυνητικά απειλητική κατάσταση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – ένα μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες όπως τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση – ανταποκρίνεται πυροδοτώντας μια «απόκριση πάλης  ή φυγής», απελευθερώνοντας κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, για να προετοιμάσει το σώμα ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την δυνητική απειλή.

Το άγχος προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές, όπως αυξημένη κατάσταση επίγνωσης, ταχύτερη αναπνοή και καρδιακούς παλμούς, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και αύξηση της έντασης των μυών.

Όταν το άγχος ενεργοποιεί την «απόκριση πάλης  ή φυγής», οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα:

  • Προκαλώντας σπασμούς στον οισοφάγο.
  • Αύξηση του οξέος στο στομάχι σας, που οδηγεί σε δυσπεψία.
  • Αίσθημα ναυτίας.
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Μπορεί επίσης να επιδεινώσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  • Πεπτικά έλκη.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

    Πώς θα το διαχειριστούμε

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ανακούφισης που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε το στρες.

Μία από αυτές είναι η τακτική σωματική δραστηριότητα, που ανακουφίζει φυσικά από την ένταση και διεγείρει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τις γνωστές ενδορφίνες, ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Οι ενδορφίνες βελτιώνουν και τον ύπνο, που με την σειρά του μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του στρες, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη.

Εάν θέλετε μια πρακτική που να συνδυάζει νου και σώμα, τότε η yoga είναι η ιδανική επιλογή, μιας και μπορείτε να συνδυάσετε σωματικές στάσεις με τεχνικές αναπνοής αλλά και τον διαλογισμό για να χαλαρώσετε.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Preventive Medicine, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε ωριαία μαθήματα hatha yoga τρεις φορές την εβδομάδα για 12 συνεδρίες πέτυχαν σημαντικές μειώσεις στο άγχος και στα συμπτώματα κατάθλιψης.

vita.gr




00 inkefalonia general ad 300X250