Γιαούρτι ή επιδόρπια γιαουρτιού: Ποια η διαφορά και τι να προτιμήσεις
Τόσο το στραγγιστό όσο και τα επιδόρπια γιαουρτιού, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Αλλά ίσως αναρωτιέσαι τι τα κάνει να ξεχωρίζουν. Συνέχισε να διαβάζεις λοιπόν για να μάθεις τις διαφορές, αλλά και τι να προτιμήσεις ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες.
Bασικός άξονας πολλών υγιεινών διατροφών, το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται μέσω της βακτηριακής ζύμωσης του γάλακτος. Το γιαούρτι είναι γνωστό για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του εντέρου και τα πολλά θρεπτικά συστατικά του.
Διατροφικό προφίλ και οφέλη
Το γιαούρτι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως:
- Βιταμίνη Α.
- Βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12.
- Μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
- Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
- Ζωντανούς μικροοργανισμούς.
Κι όταν μιλάμε για τα οφέλη της κατανάλωσής του, το γιαούρτι κερδίζει μια θέση ανάμεσα στους διατροφικούς θησαυρούς, καθώς:
- Περιέχει θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έως 28%.
- Έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
- Βοηθά στη διαχείριση διάφορων γαστρεντερικών παθήσεων όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
- Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιδόρπια γιαουρτιού
Η βιομηχανική παραγωγή του γιαουρτιού έχει εξελιχθεί, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκουμε στην αγορά γιαούρτια με προσθήκες διάφορων ουσιών που ενισχύουν κάποια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, όπως τη γεύση, το άρωμα και την υφή τους. Τα επιδόρπια γιαουρτιού διατηρούν εν μέρει την διατροφική αξία του γιαουρτιού, ωστόσο οι προστιθέμενες ουσίες, υποβαθμίζουν το διατροφικό τους προφίλ.
Τα επιδόρπια γιαουρτιού έχουν μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης (χάρη σε πρόσθετα πρωτεΐνης γάλακτος), περισσότερα σάκχαρα που προστίθενται και ακόμα περισσότερα αν το γιαούρτι είναι με γεύση .Την ίδια στιγμή για να μιμηθούν το πιο παχύρευστο και βελούδινο στραγγιστό γιαούρτι, προσθέτουν καλαμποκάλευρο. Τα επιδόρπια γιαουρτιού μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη, φρουκτόζη ή γλυκόζη, γάλα σε σκόνη, ανθόγαλα που έχει μείνει από την παραγωγή τυριού και ζωντανές ή ενεργές καλλιέργειες γιαουρτιού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι μοιραία υψηλότερο λόγω των συστατικών τους και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα έχει φανεί πως συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια.
Τέλος, δεδομένου ότι ένα μέρος των επιδορπίων γιαουρτιού απευθύνεται σε παιδιά, η συχνή κατανάλωση της συγκεκριμένης της κατηγορίας γιαουρτιού εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας που κατά κανόνα τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.
Τι να επιλέξεις αν είσαι vegetarian
Ωστόσο, με τόσες επιλογές εκεί έξω, πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις το πιο θρεπτικό; Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα γιαούρτια από γάλα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου και βρώμης, αναδεικνύονται ως πιο θρεπτικά σε σύγκριση με όσα έχουν βάση γάλατα ζωικής προέλευσης.
Τα γιαούρτια που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν:
- με πλήρη λιπαρά
- με χαμηλά και χωρίς λιπαρά
- από γάλα καρύδας
- από γάλα αμυγδάλου
- από γάλα κάσιους
- από γάλα βρώμης
Γενικά, τα φυτικής προέλευσης περιείχαν σημαντικά λιγότερα σάκχαρα και αλάτι και περισσότερες φυτικές ίνες. Ωστόσο, είχαν επίσης λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο. Το γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου και από γάλα βρώμης, κατείχε τις υψηλότερες βαθμολογίες, ακολουθούμενα από αυτά με τα χαμηλά και χωρίς λιπαρά, εκείνα που είχαν πλήρη λιπαρά, εκείνα από γάλα κάσιους και τέλος εκείνα που είχαν βάση το γάλα καρύδας.
«Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των εναλλακτικών γαλακτοκομικών με βάση τα φυτά, τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιέχουν ποικίλες διατροφικές συνθέσεις σε σύγκριση με τα ζωικά», έγραψαν οι ερευνητές. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «με την τρέχουσα στρατηγική για τα φυτικά προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν τα επιθυμητά διατροφικά οφέλη των γαλακτοκομικών ζωικής προέλευσης, όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο».
ladylike.gr