Χαλβάς: Εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, βιταμίνης Β1 και Β6

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Μαρτίου 2025 11:18

Χαλβάς: Εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, βιταμίνης Β1 και Β6

Eurokinissi

Ο χαλβάς είναι ένα από τα νηστίσιμα εδέσματα της Σαρακοστής.

Είναι θρεπτικός για τον οργανισμό, ενώ η πλούσια γεύση του τον κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλή την περίοδο της Σαρακοστής. Ο λόγος για τον χαλβά, που «πρωταγωνιστεί» στα οικογενειακά τραπέζια την Καθαρά Δευτέρα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες επιλογές όπως χαλβάς με γεύση βανίλια, κακάο ή ανάμεικτος, χαλβάς με αμύγδαλα, μέλι, με επικάλυψη σοκολάτας, με φουντούκια ή σταφίδες κά. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ότι ικανοποιεί καλύτερα τον ουρανίσκο του.

Τα οφέλη που έχει το ταχίνι και κατά συνέπεια ο χαλβάς στην υγεία:

- Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

- Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών στο σώμα από τις ελεύθερες ρίζες.

- Η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης με την κατανάλωση ταχινιού να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

- Το ταχίνι και το σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πληγές στα πόδια που σχετίζονται με τον διαβήτη.

- Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια. Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τα συστατικά του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

- Οι σπόροι σουσαμιού ερευνώνται επίσης για τις πιθανές αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.

- Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος και των νεφρών από βλάβες. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα.

ΠΗΓΗ: HealthStat




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250