Σοβαρές επιπλοκές για όσους κοιμούνται το πολύ 6 ώρες το βράδυ - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διαβήτη και καρδιακά νοσήματα Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες ύπνου το βράδυ, μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Yonsei στη Ν. Κορέα.
Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων κινδύνου για σοβαρές παθήσεις -συμπεριλαμβανομένου του υψηλού σακχάρου στο αίμα, της υψηλής χοληστερόλης, του περιττού λίπους στην κοιλιακή χώρα, της υψηλής αρτηριακής πίεση και των αυξημένων λιπιδίων στο αίμα- είναι γνωστό ως μεταβολικό σύνδρομο.
Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής, δρ Jang Young Kim, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις περιπτώσεις 2.600 ατόμων, τους οποίους παρακολουθούσαν επιστημονικά για πάνω από δύο χρόνια. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν συμπλήρωναν 6 ώρες ύπνου το βράδυ ήταν κατά 41% πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που κοιμόντουσαν 6-8 ώρες κάθε βράδυ.
Συνολικά, στα 2,6 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, το 22% των συμμετεχόντων (περίπου 560 άτομα) ανέπτυξε μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.
Η βραχεία διάρκεια βραδινού ύπνου συνδέθηκε με περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο για υψηλό σάκχαρο στο αίμα και περίσσεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς και με 56% αυξημένες πιθανότητες υπέρτασης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν περισσότερο.
http://www.reuters.com
iatropedia.gr