Aπλές οδηγίες για την πρόληψη των τραυματισμών κατά τη συγκομιδή ελιών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 21:22

Aπλές οδηγίες για την πρόληψη των τραυματισμών κατά τη συγκομιδή ελιών

Κατά τα χειμερινή περίοδο ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία με τραυματισμούς που έλαβαν χώρα κατά τη συγκομιδή των ελιών και την παραγωγή ελαιόλαδου.

Συχνά, στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όχι μόνο επαγγελματίες αγρότες αλλά και πληθώρα άλλων οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αγροτικές εργασίες. Επίσης, αρκετοί από τους συμμετέχοντας δεν γνωρίζουν βασικές αρχές για την πρόληψη των τραυματισμών και θεωρούν ότι “αυτοί προσέχουν και τα ξέρουν ΟΛΑ”.

Οι τραυματισμοί που λαμβάνουν χώρα στα αγροκτήματα και στους χώρους παραγωγής ελαιόλαδου σχετίζονται με

πτώσεις από ύψος
κακή χρήση εργαλείων κοπής ή άλλων
λανθασμένες ή μη συντονισμένες κινήσεις με τα άλλα άτομα
άλλα μη αδιευκρίνιστα αίτια.

Μέρος των τραυματισμών αντιμετωπίζονται με την παροχή πρώτων βοηθειών ΑΛΛΑ ένα εξίσου σημαντικό μέρος των τραυματισμών είναι σοβαροί και απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία σε ορθοπεδικές, χειρουργικές, νευροχειρουργικές κλινικές καθώς και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι συνέπειες των τραυματισμών αυτών είναι σαφώς πολύ μεγάλες αν σκεφτεί κανείς ότι οι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευτούν για αρκετές ημέρες, να απέχουν από την εργασία τους και φυσικά να μη μπορούν ΑΜΕΣΑ να εργαστούν στους ελαιώνες. Μερικές φορές δε, οι συνέπειες στην υγεία των ασθενών αυτών είναι πολύ σοβαρές, καθώς ένα μέρος αυτών εξέρχονται μετά από νοσηλεία συχνά με μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες.

Για το λόγο αυτό προτείνονται τα ακόλουθα ΑΠΛΑ αλλά πολύ σημαντικά μέτρα.

Όσοι συμμετέχουν στη συλλογή των ελιών θα πρέπει:

να σιτίζονται επαρκώς, να πίνουν νερό, να μην εξαντλούνται σωματικά και
να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο ιατρός για τυχόν προβλήματα υγείας που έχουν. Εννοείται ότι θα πρέπει να ενημερώνουν το ιατρό που τους παρακολουθεί έτσι ώστε να έχουν την έγκρισή του ότι μπορούν να προβούν σε αυτού του είδους τις αγροτικές εργασίες, ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ανεβαίνει κάποιος σε σκάλα χωρίς την επιτόπια παρουσία και δεύτερου ατόμου (έχουν καταγραφεί περιστατικά τραυματισμών όπου ο ασθενής βρέθηκε πεσμένος και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η διάρκεια που παρέμεινε τραυματισμένος, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιατρική εκτίμηση της κατάστασή του).

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ/ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ είναι απαραίτητη παράλληλα με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, γυαλιά, λοιπός προστατευτικός εξοπλισμός).

Οι σκάλες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να τοποθετούνται αφού ελεγχθεί ότι είναι σωστά και με ασφάλεια τοποθετημένες (είναι μεγάλος ο αριθμός των πτώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα κατάγματα στα χέρια, τα πόδια, τις πλευρές και την σπονδυλική στήλη, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις).

Οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται με επαρκή φωτισμό είτε φυσικό (σε ώρες ηλιοφάνειας) στους ελαιώνες είτε τεχνητό ειδικά για τους χώρους παραγωγής του ελαιόλαδου.
Η συλλογή θα πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει κακοκαιρία ή αμέσως μετά από βροχή.
Στους χώρους που γίνονται εργασίες απαγορεύεται η παρουσία μικρών παιδιών.
Τέλος είναι σημαντικός ο εμβολιασμός για την πρόληψη του τετάνου.

Εφόσον συμβεί τραυματισμός............
1. αν υπάρχει αιμορραγία καθαρίζουμε με νερό το τραύμα από τυχόν χώματα, πιέζουμε για να σταματήσει η αιμορραγία και καλούμε βοήθεια.
2. αν υπάρχει πτώση ατόμου από ύψος καλούμε άμεσα βοήθεια (τηλ. 166) και δεν μετακινούμε τον τραυματισμένο γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που έχει ήδη συμβεί.

Πολλές ευχές για καλή σοδειά!

Μαρία Κάργα
Νοσηλεύτρια Π.Ε., Msc, PhD
Προϊσταμένη Α' Ορθοπεδικής Κλινικής
Μέλος Δ.Σ. Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250