Τί είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 18:16

Τί είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική

Τί είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, του Μιχάλη Βοργιά, MDFACS, Διευθυντής Χειρουργικής στο “Mediterraneo Hospital”.

 

Πριν από μερικές δεκαετίες θα ακουγόταν παράδοξο να γίνει μια χειρουργική επέμβαση χωρίς να «ανοιχθεί» ο ασθενής. Και όμως η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια επιτρέπει στους χειρουργούς, τη δυνατότητα να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, με λαπαροσκοπική μέθοδο, χωρίς να “ανοίγουν” τους ασθενείς.

Ο όρος λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση των ενδοκοιλιακών οργάνων διά μέσου μίας μικρής τομής μήκους λίγων χιλιοστών, όπου εισάγεται το ειδικό οπτικό εργαλείο το λαπαροσκόπιο.

Η πρώτη μεγάλη επανάσταση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 1986, όπου το Λαπαροσκόπιο συνδέθηκε με COMPUTER CHIP T.V. CAMERA οπού η μετάδοση της οπτικής χειρουργικής εικόνας ( το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας ) γίνεται σε οθόνη τηλεόρασης. Με αποτέλεσμα μία άριστη ποιοτικά “εικόνα” και συγχρόνως μεγέθυνση της εξεταζόμενης περιοχής μέχρι και 16 φορές. Αυτή η προβολή στην οθόνη δείχνει την “εικόνα” όχι μόνο στο χειρουργό αλλά και σε όλη την χειρουργική ομάδα.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Αρχικά κάνουμε με μία μικρή τομή 1 εκ. κάτω από τον ομφαλό, ο χειρουργός εισάγει το πρώτο TROCAR 10 χιλιοστών και διαμέσου αυτού εισάγει το CO2, στην συνέχεια τοποθετείται το Λαπαροσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με την κάμερα και ένα μόνιτορ έτσι ακολουθεί ο έλεγχος των ενδοκοιλιακών οργάνων και η τοποθέτηση 3 επιπλέον TROCAR ( δύο 5 χιλ. και ένα 10 χιλ. ) που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αποκολλάται ολόκληρη η χοληδόχος κύστη μαζί με τις “πέτρες” από την κοίτη του ήπατος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να μεγενθύνει (μέχρι και 16 φορές) και να δει με μεγάλη λεπτομέρεια ανατομικά στοιχεία τα οποία με την ανοικτή μέθοδο δεν θα ήταν εύκολο. Επίσης, με την αρχική τομή του 1 εκ. ( όπου εισάγεται το λαπαροσκόπιο ) έχει την δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή ή όργανο αλλά όλη την ενδοκοιλιακή χώρα. Επίσης σημαντικό είναι η δυνατότητα καταγραφής σε video ολόκληρης της χειρουργικής επέμβασης για μελλοντική χρήση.

Σε ό,τι αφορά τον ασθενή, η έλλειψη της χειρουργικής τομής μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό stress. Η μέθοδος μπόρεσε να επικρατήσει τόσο γρήγορα και να αντικαταστήσει τις ανοικτές μεθόδους γιατί σχεδόν εκμηδένισε τον πόνο. Μικρός μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται αφ’ενός μεν την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία (αναπνοή) αφ’ετέρου δε την ταχύτατη δυνατότητα κίνησης του ασθενή την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση, με αποτέλεσμα την μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών. Δεύτερον, οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την “τομή” όπως λοίμωξη, διάσπαση ή μετεγχειρητική κήλη είναι σπάνιες. Επίσης, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο ο δε χρόνος νοσηλείας είναι λιγότερο από 24 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαπαροσκοπική τεχνική από παλαιά επέτρεψε στους γυναικολόγους να εκτελούν πολλές γυναικολογικές επεμβάσεις με ασφάλεια.




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250