Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;
Κι όμως! Η γιαγιά σου δεν είχε πάντα δίκιο όσον αφορά στην αντιμετώπιση κοινών μικροβλημάτων υγείας. Διάβασε πότε πρέπει να την παρακούς!
Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις... ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι ασφαλές. Και δεν είναι το μοναδικό. Βάλαμε στο μικροσκόπιο 5 κλασικούς μύθους υγείας της... γιαγιάς και ζητήσαμε από τον Γεράσιμο Καρούσο, MD, MSc, MRCP (UK), Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Παθολογίας Αθηναϊκής Mediclinic να μας δώσει τα φώτα του! Να τι μας απάντησε.
Βάζεις οδοντόκρεμα στο έγκαυμα: Ενδέχεται η χρήση της να το ερεθίσει περισσότερο, γιατί οι περισσότερες οδοντόκρεμες περιέχουν εκχυλίσματα μέντας, δυόσμου κ.τ.λ. Ο σωστός τρόπος να ανακουφιστείς από το έγκαυμα είναι να βάλεις μια κορτιζονούχο αλοιφή για τα εγκαύματα ή κάποια που, εκτός από κορτιζόνη, περιέχει και αντιβίωση. Προτού απλώσεις το σκεύασμα, ρίξε λίγο δροσερό νερό. Αυτή η κίνηση θα σε ανακουφίσει από το αίσθημα καύσου.
Κάνεις μπουκώματα με ούζο στον πονόδοντο: Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ανακουφιστείς προσωρινά, αλλά είναι πιθανό να πάθεις έγκαυμα. Εννοείται βέβαια ότι δεν πρέπει να κάνεις μπουκώματα με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Μπορείς να αντικαταστήσεις το ούζο με παγωμένο νερό. Προτίμησε, ωστόσο, να πάρεις ένα παυσίπονο ή να απευθυνθείς στον οδοντίατρό σου.
Πίνεις μαγειρική σόδα για να ανακουφιστείς από τη δυσπεψία: Μπορεί να σε ανακουφίσει προσωρινά, όμως αν ακολουθείς για χρόνια αυτή την τακτική μπορεί να πάθεις γαστρίτιδα. Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, καθώς και τον περιορισμό του καπνίσματος της κατανάλωσης καφέ, αλκοολούχων ποτών κ.λπ.
Βάζεις ζεστές κομπρέσες όταν πονάει η κοιλιά σου: Αυτή η συνήθεια μπορεί όντως να σε ανακουφίσει. Όμως, στην περίπτωση που έχεις σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να προκαλέσετε περιτονίτιδα, καθώς η ζέστη επιτείνει τη φλεγμονή.
Πηγή: shape.gr