Γιατί παγώνει η μύτη μας; O λόγος είναι απίστευτος και σημαντικός
Διανύουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα και σίγουρα οι περισσότεροι φοράμε πολλά ρούχα και περιμένουμε υπομονετικά να ζεστάνει ο καιρός.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές όταν κάνει κρύο, παγώνουν κάποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός μας. Συνήθως αυτά είναι τα χέρια, τα πόδια αλλά και η μύτη μας.
Όντως, η μύτη μας μπορεί να παγώσει τόσο που να μην την νιώθουμε και να μας προκαλέσει καταρροή.
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως ειδικά στη μύτη;
Απ’ ότι φαίνεται, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με έρευνα, η θερμοκρασία της μύτης μπορεί να υποδηλώνει υπό πόση ένταση τελεί ο εγκέφαλός μας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham εξέτασαν τις νευρολογικές λειτουργίες 14 εθελοντών και βρήκαν ότι όσο πιο διανοητικά πιεσμένοι ήταν, τόσο πιο... κρύες μύτες είχαν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμική κάμερα για να ανιχνεύσουν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων ενώ αυτοί έκαναν κάποιες διανοητικές ασκήσεις.
Όταν οι συμμετέχοντες ήταν εντελώς συγκεντρωμένοι στο έργο τους, ο ρυθμός της αναπνοής τους άλλαζε και η ροή του αίματος κατευθυνόταν από το πρόσωπο στον εγκέφαλο για να τον βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα.
Ο Δρ. Alastair Campbell Ritchie δήλωσε ότι εξεπλάγην με το πόσο δυνατή ήταν η σύνδεση ανάμεσα στην διανοητική ένταση και τη θερμοκρασία του προσώπου.
«Περιμέναμε ότι οι διανοητικές απαιτήσεις θα είχαν αποτέλεσμα σε φυσιολογικές αλλαγές αλλά η άμεση συσχέτιση ανάμεσα στον φόρτο εργασίας και στη θερμοκρασία του δέρματος ήταν εντυπωσιακή», σημειώνει.
«Δεν περιμέναμε να δούμε το πρόσωπο να παγώνει. Με αυτό τον ακριβή τρόπο εκτίμησης του φόρτου εργασίας μπορούμε να αναπτύξουμε μεθόδους που θα βοηθάνε τον άνθρωπο σε στιγμές μεγάλου στρες», προσθέτει.
Η τεχνική με τη θερμική κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα μπορεί να ωφελήσει τους χώρους εργασίας για να βλέπουν αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε επίπεδα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την επίδοσή τους.
bovary.gr