Σολομός: Τα 8 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου
Η ενσωμάτωση περισσότερων θαλασσινών στη διατροφή σου μπορεί να είναι περίπλοκη υπόθεση, αλλά μάλλον αξίζει τον κόπο: Η American Heart Association συνιστά να τρως ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για κάποιο λόγο. Ο σολομός, ιδιαίτερα, είναι ένα καλό πιάτο εάν θες να νιώθεις ασφάλεια για την υγεία της καρδιάς σου. Παρακάτω, θα δεις 8 λόγους για τους οποίους καλό θα κάνεις να τον εντάξεις στη διατροφή σου πιο συστηματικά.
Είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Ο σολομός είναι μια υπέροχη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λέει στο Health η διατροφολόγος Keri Gans, από τη Νέα Υόρκη. Έρευνα έχει αποδείξει ότι τα ωμέγα 3 προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμικής νόσου, ενώ βοηθάνε στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.
Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών
Σύμφωνα με το USDA, 100 γραμμάρια σολομού παρέχουν σχεδόν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. (Τα κορίτσια 14 ετών και άνω χρειάζονται 46 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.) Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα σου να αναπτυχθεί και η μη λήψη αρκετών πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε μυική απώλεια.
Μπορεί να σε βοηθήσει ρυθμίσεις τον ύπνο σου
Ο σολομός περιλαμβάνει επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, λέει η Gans. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το πάρεις από τη διατροφή σου, καθώς το σώμα σου δεν θα το παράγει. Η τρυπτοφάνη βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη και σεροτονίνη που σημαίνει ότι παίζει ρόλο σε μερικές πολύ σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της διάθεσης και ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης.
Έχει βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των ματιών
Εάν έχεις χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνη Α, θα πρέπει σίγουρα να προσθέσεις σολομό στη διατροφική ρουτίνα σου. Η Gans λέει ότι ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, η οποία είναι μια θρεπτική ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό. H βιταμίνη Α είναι σημαντική όχι μόνο για την ανοσολογική λειτουργία αλλά και για την αναπαραγωγή και την όραση.
Η βιταμίνη D στον σολομό υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σoυ σύστημα
Ο σολομός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, λέει η Gans. Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί μέσω του ηλιακού φωτός και των τροφίμων και βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει ασβέστιο. Η διατροφολόγος προσθέτει ότι η βιταμίνη D είναι επίσης μια θρεπτική ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Έχει βιταμίνη Β12, η οποία σε βοηθά να μην κουράζεσαι
Ένας άλλο θρεπτικό στοιχείο που περιέχει ο σολομός είναι η βιταμίνη Β12. Η λήψη αρκετής Β12 είναι σημαντική, λέει η Gans, επειδή μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και απώλεια όρεξης.
Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς σου
Το σελήνιο είναι μια ακόμη θρεπτική ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό και βρίσκεται στον σολομό, λέει η Gans. Τα τρόφιμα με σελήνιο παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς η θρεπτική ουσία παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών, στην αναπαραγωγή, στη σύνθεση DNA και πολλά άλλα.
Ο σολομός έχει ψευδάργυρο, τον οποίο πρέπει να τρως καθημερινά
Θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά ψευδάργυρο, (που βρίσκεται επίσης στο σολομό), καθώς είναι απαραίτητος επειδή ο οργανισμός δεν διαθέτει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσης ψευδαργύρου και υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία.
womenonly.gr