40αρίζεις; Αυτές είναι οι 5 συμβουλές για να ζήσεις με καλύτερη υγεία τα επόμενα χρόνια
pexels
Kοντεύεις στα 40 και ανησυχείς ότι τα καλύτερα χρόνια σου είναι πλέον πίσω σου; Οι γυναίκες βλέπουν συχνά τα 40ά γενέθλιά τους ως σημαντικό ορόσημο που αντιπροσωπεύει τη μέση ηλικία και την αρχή του τέλους. Αλλά πρέπει οι γυναίκες να ανησυχούν για τη γήρανση; Είναι αλήθεια ότι το γυναικείο σώμα αλλάζει πάνω από τα 40;
Η Δρ Louise Wiseman, κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο της βιβλίο «Η καλύτερη ζωή σου - Ένας μυστικός ιατρικός για να ακτινοβολείς υγεία πάνω από τα 40». Παρακάτω η Δρ Wiseman μοιράζεται 5 συμβουλές ειδικών, ώστε οι γυναίκες που περνάνε τα 40 να μπορούν να αρχίσουν να ζουν την καλύτερη ζωή τους:
Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε
Οι άκρες των χρωμοσωμάτων μας (το γενετικό μας υλικό) ονομάζονται τελομερή. Αυτά διασπώνται συνεχώς από ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση. Όσο μεγαλύτερα είναι τα τελομερή τόσο καλύτερη είναι η υγεία και η διάρκεια ζωής μας, συνεπώς όσο μικρά και αν είναι τόσο πιο γρήγορα γερνάμε. Μπορείς να προστατέψεις τα τελομερή σου από την κατάρρευση και να αντιστρέψεις μερικές από αυτές τις «συντομεύσεις» ή «γηράνσεις» κάνοντας μερικές απλές προσαρμογές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της περισσότερης άσκησης, γιόγκα και χαλάρωσης. Ακόμη και το να αισθανόμαστε ασφαλείς στα σπίτια και το περιβάλλον μας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χρωμοσωμάτων μας με αυτόν τον τρόπο. Η αναζήτηση ενός πάρκου για μια βόλτα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Η προστασία της μνήμης είναι ζωτικής σημασίας
Είναι δύσκολο να βρεθούν καλές μελέτες στην έρευνα για την πρόληψη της άνοιας, διότι παίζουν πολλοί παράγοντες στην ανάπτυξη απώλειας μνήμης. Μερικοί δείκτες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε, διασφαλίζοντας ότι η αρτηριακή μας πίεση ελέγχεται από τη δεκαετία των '30 και πάνω, διατηρώντας το μυαλό μας ενεργό, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα. Το να βγεις έξω είτε πρόκειται για τρέξιμο είτε για δημιουργικό χόμπι μπορεί επίσης να είναι υπέροχο κοινωνικά, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να ενισχύσει την οξύτητα του μυαλού μας. Τείνουμε επίσης να μαθαίνουμε από άλλους, οπότε η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί.
Η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική για την καθεμία από εμάς
Οι γυναίκες θα έχουν διαφορετικές εμπειρίες εμμηνόπαυσης, είτε είναι φυσική είτε προκαλείται από ιατρική περίθαλψη που λαμβάνουν (π.χ. χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση). Για μερικές γυναίκες, οι περίοδοι σταματούν απλώς χωρίς κόπο, ενώ άλλες περίοδοι μπορεί να είναι δύσκολες πριν σταματήσουν. Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, άλλες υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γυναίκες αισθάνονται αλλαγές στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια (από την έναρξη των αλλαγών του κύκλου έως ένα έτος μετά την τελευταία περίοδο), οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά την καθημερινή τους ζωή.
Τα οστά χρειάζονται κίνηση
Η επίγνωση της υγείας των οστών σου είναι ζωτικής σημασίας. Η φυσική μείωση των οιστρογόνων (η οποία προστατεύει τα οστά) μετά την εμμηνόπαυση, σημαίνει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν μέταλλα και να αναπτύξουν οστεοπόρωση (αραίωση των οστών). Υπάρχουν ιατρικοί τρόποι για να μπορέσουμε να το χειριστούμε, να διατηρήσουμε τα οστά μας δυνατά και να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τα κατάγματα στη μετέπειτα ζωή.
Απλά βήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, μπορούν όλα να βοηθήσουν.
Ο ύπνος είναι όμορφος
Ο ύπνος δεν είναι μόνο για την ομορφιά. Το να κλείσεις το κινητό και το τάμπλετ πολύ πριν πέσεις για ύπνο, μειώνει την έκθεση στο μπλε φως της νύχτας και οι φυσικές αποκαταστατικές και προστατευτικές διαδικασίες στον εγκέφαλο και το σώμα μας μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναφορτίσουμε και να εξισορροπήσουμε τις ορμόνες.
Ο ύπνος μπορεί ακόμη και να είναι αντιγηραντικός. Η διαχείριση των εξάψεων μπορεί να είναι μέρος του οπλοστασίου για τον ύπνο, αλλά ένα καλό καθεστώς υγιεινής ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Το να γνωρίζεις τι προκαλεί μια κακή νύχτα (καφεΐνη, υπερβολικό αλκοόλ, νικοτίνη, πικάντικη τροφή) είναι εξίσου σημαντικό με αυτά που βοηθούν έναν καλό ύπνο (ορισμένα τρόφιμα, κολύμβηση, άλατα μαγνησίου, σπρέι λεβάντας).
womenonly.gr