Γιώργος Καλούδης: «Το Ληξούρι εγκαταλελειμμένο απο τους κατοίκους και η Σάμη που ερημώνει»
Τη πληγείσα Κεφαλλονιά επισκέφθηκε ξανά για 2η συνεχή ημέρα ο Επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Γιώργος Καλούδης συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Προγράμματος της Παράταξης Πέτρο Αυγερινό και από τον Θανάση Πανδή, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της παράταξης. Α.Η επίσκεψη ξανά στο Ληξούρι καταγράφει και με το φακό της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ τις μεγάλες πληγές που άνοιξε ο σεισμός. Οι εικόνες-φωτογραφίες από το Δημαρχείο, σπίτια και το κατεστραμμένο Λιμάνι του Ληξουρίου είναι συγκλονιστικές. Η δήλωση του (παρελάσαντος για λίγες ώρες) υπουργού κ.Χρυσοχοίδη ότι σε ...δύο μήνες το Λιμάνι Ληξουρίου θα ...αποκατασταθεί, μόνον θυμηδία και απογοήτευση προκαλούν για το επίπεδο της κυβερνητικής εκπροσώπησης αυτής της χώρας. Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες ομιλούν από μόνες τους. Β. 9.000 με 12.000 Κεφαλλονίτες έχουν εγκαταλείψει το Νησί. Η Κεφαλλονιά και ειδικά οι πόλεις του Ληξουρίου και τουΑργοστολίου έχουν μόνον μία έγνοια: Εάν θα γίνει νέος σεισμός.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις ανεξάρτητων από κυβερνητικά κέντρα πηγών και με βάση και τα στοιχεία των πλοίων, 9.000 με 12.000 Κεφαλλονίτες έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα τη Κεφαλλονιά, και κυρίως το Ληξούρι, για αναζήτηση ασφάλειας.
Το Ληξούρι είναι με γυμνό οφθαλμό μία έρημη πόλη. Οι συνέπειες είναι μακροπρόθεσμα αρνητικές και ειδικότερα από τις ζημιές όχι μόνον των σπιτιών και των υποδομών και στις δύο πόλεις αλλά και στις οικονομικές ζημίες-καταστροφή των επαγγελματιών που έχασαν και τα μαγαζιά τους και κάθε εισόδημα.
Την ίδια ώρα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητικά. πχ ότι δεν θα αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχασαν τα σπίτια τους αλλά το 20% θα το πάρουν σε δάνειο από τράπεζες, οι οποίες ποτέ δεν πρόκειται να το δώσουν για σπίτια που δεν μπορούν να γράψουν υποθήκη, και ενώ την ίδια ώρα κάποιοι χρωστάνε ήδη δάνειο(από τα προ σεισμού) !
Και ενώ θάπρεπε ήδη νάχε αρχίσει η κατεδάφιση των ερειπωμένων σπιτιών και η διαδικασία έκδοσης αδειών και αδειοδότησης χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση, ακόμα δεν έφτασε ούτε ένα προκατ από τα 10.000 που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, λες και δεν υπάρχει στρατός , λες και δεν υπάρχουν μεταγωγικά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η έλλειψη συντονισμού κάτι παραπάνω από εμφανής στον οιοδήποτε.
Η έλλειψη σχεδιασμού από την Πολιτική προστασία της Περιφέρειας για τη Κεφαλλονιά, τη πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, κάτι παραπάνω από εμφανής.
Γ. Η ΣΑΜΗ ΕΡΗΜΩΝΕΙ
Το απόγευμα ο Γιώργος Καλούδης επισκέφθηκε τη Σάμη, όπου συζήτησε με φορείς και κατοίκους της Σάμης με τη παρουσία και του υποψήφιου και στελέχους της παράταξης Μάκη Σπαθή. Η διαπίστωση είναι μία και πανθομολογούμενη: Η Σάμη ερημώνει διότι δεν πιάνει πλέον ούτε το καράβι για Πάτρα.
Ούτε λόγος να γίνεται για καράβια από Ιταλία, σε ένα από τα πιο φημισμένα λιμάνια του Ιονίου, που πάντα ήταν πα΄νω στον θαλάσσιο εμπορικό δρόμο Δύσης - Ανατολής.
«Ο Καλλικράτης έβαλε και αυτός το χέρι του για την ερήμωση της Σάμης» τονίζουν οι κάτοικοί της, με απογοήτευση για την εγκατάλειψή τους.
Μεγάλη η ευθύνη και του Λιμενικού Ταμείου που θα μπορούσε να βάλει 3 μικρές πλωτές εξέδρες(με ελάχιστο κόστος αλλά με τεράστια κέρδη) οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 50 σκάφη το καλοκαίρι.
Δ. ΚΛΕΙΣΤΟ & ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΤΟ ΤΖΑΝΑΤΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Η οικογένεια Τζανάτου έκανε μία δωρεά προς τη πόλη της Σάμης με την ανέγερση ενός σύγχρονου Γηροκομείου 36 κλινών σε μία πολύ ωραία θέση. Ένα κόσμημα.
Το κτίριο παραμένει αναξιοποίητο για πολλά χρόνια και ενώ η διοίκηση Σπύρου της Περιφέρειας(που είχε και τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των πληγέντων) θα μπορούσε άνετα να στεγάσει προσωρινά εδώ τους ένοικους του κατεστραμμένου Γηροκομείου Ληξουρίου.