Και εγένετο Δήμος Σάμης! Δυνατότητες, προοπτικές και ο ρόλος των Πουλάτων στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη
Οχτώ χρόνια μετά τη σύσταση του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς και κατόπιν πολυετών και ισχυρών πιέσεων από κατοίκους και φορείς σε όλη σχεδόν την επικράτεια του Δήμου, η νέα διοικητική δομή του νησιού μας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι γεγονός. Και αυτό καθώς υπερψηφίστηκε εχθές στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας ο Δήμος μας θα σπάσει σε τρεις νέους, στα όρια των πρώην επαρχιών Κραναίας, Πάλλης και Σάμης.
Σίγουρα η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου και ισχυρού Δήμου κινήθηκε, θεωρητικά τουλάχιστον, προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούσε προφανώς στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, στην αξιοποίηση των διαθέσιμων υλικών και άυλων πόρων και στην απόκτηση ενιαίου λόγου στα εγχώρια και ξένα κέντρα αποφάσεων. Ωστόσο, ο τρόπος που εν τέλει εφαρμόστηκε η ιδέα αυτή στο νησί μας, σε συνδυασμό με την μεγάλη έκταση και τη γεωμορφολογία του, απέτυχε παταγωδώς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η περιοχή μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, γνωρίζοντας αναίτια μια πρωτοφανή απομόνωση και απαξίωση.
Ο διευρυμένος Δήμος Σάμης λοιπόν είναι γεγονός και σε αυτόν, πλην των Τοπικών Κοινοτήτων Σάμης, Γριζάτων, Καραβομύλου, Πυργίου, Χαλιωτάτων και φυσικά των Πουλάτων που συνέθεταν τη μέχρι σήμερα Δημοτική Ενότητα Σάμης, θα ενταχθούν τόσο η Πύλαρος, όσο και η Έρισος. Έτσι λοιπόν ο νέος Δήμος, χωρίς τελικά τον Άγιο Νικόλαο, θα έχει έκταση 288,5 τχλ που αντιστοιχεί στο 36,7% της έκτασης της Κεφαλλονιάς και πληθυσμό 5.204 κατοίκους, δηλαδή το 14,5% του συνολικού πληθυσμού του νησιού μας.
Σε οικονομικό επίπεδο, όπως έχουμε επισημάνει κατά καιρούς σε σχετική αρθρογραφία μας, κατά γενική εκτίμηση θα είναι αυτοτελής και βιώσιμος καθώς έχει ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα και ισχυρή τυροκομία με σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, αξιόλογη μελισσοκομία και ελαιοπαραγωγή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση των βιολογικών καλλιεργειών. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη με την κορωνίδα του τουριστικού μας προϊόντος το Φισκάρδο, την Άσσο, την Αγία Ευφημία και τη Σάμη, αλλά και δεκάδες καταλύματα σε όλα τα υπόλοιπα χωριά.
Με το κύριο λιμάνι της Κεφαλλονιάς, αυτό της Σάμης, που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία και τα άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας, τρία τουριστικά αγκυροβόλια σε Σάμη, Φισκάρδο και Αγία Ευφημία που προσελκύουν το καλοκαίρι εκατοντάδες γιοτ και σκάφη αναψυχής και ένα αλιευτικό καταφύγιο επίσης στη Σάμη, ο Δήμος θα έχει σημαντικά έσοδα που μπορεί να επανεπενδύονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων. Το αυτό ισχύει και με τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη εγκατάστασης και λειτουργίας των αιολικών πάρκων.
Διαθέτει τις δύο διασημότερες παραλίες του νησιού, τον Μύρτο και την Αντίσαμο και τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες και αποφέρουν επίσης σοβαρή πρόσοδο στην τοπική κοινωνία. Αν μάλιστα υλοποιηθεί το έργο της δημιουργίας του Σπηλαιολογικού Πάρκου συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Αγκαλακίου, είναι αντιληπτό ότι αυτό θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην περιοχή, όπως επίσης η αξιοποίηση εν γένει του φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής.
Σε ότι αφορά στα Πουλάτα και με δεδομένο ότι στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουμε την ευκαιρία να εκθέσουμε στους επίδοξους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου αναλυτικά τα μεγάλα και χρόνια προβλήματά του χωριού μας, αλλά και την σημαντική αναπτυξιακή του προοπτική.
Είναι σαφές και ξεκάθαρο πλέον πως οι δικαιολογίες τελειώνουν. Η Σάμη και τα χωριά μας κρατούν πλέον στα χέρια τους την τύχη και το μέλλον τους και όσοι αποφασίσουν να εκθέσουν τον εαυτό τους στη λαϊκή ετυμηγορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν μια μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία. Να αξιοποιήσουν τους πόρους της περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος να την θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά προς όφελος ημών αλλά και των γενεών που έρχονται. Σε τροχιά με άξονα όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες ή κακώς εννοούμενες προσωπικές φιλοδοξίες. Και φυσικά αυτό ισχύει και για τα Πουλάτα που οφείλουν να γίνουν εκ των πρωταγωνιστών και όχι κομπάρσος στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα και να αναδείξουν τόσο σε επίπεδο Τοπικής Κοινότητας όσο και Δήμου, ανθρώπους άξιους και ικανούς να προσφέρουν στο χωριό μας.
Πηγή: www.poulatakefalonias.gr