ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν: Να λειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν, αλλιώς πέφτει η κυβέρνηση
Κάθε ώρα που περνά επιτείνει το αδιέξοδο στη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης που εκδηλώθηκε με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εμφανίστηκαν και την Τρίτη κατηγορηματικοί υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με όλο της το προσωπικό έως ότου γίνει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τότε θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο το απόγευμα της Τρίτης όταν κυκλοφόρησαν κάποιες διευκρινίσεις για την απόφαση του ΣτΕ που αρχικά αποδίδονταν στον πρόεδρο του δικαστηρίου Κωνσταντίνο Μενουδάκο, κάτι το οποίο, όμως, διέψευσε ο ίδιος αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ισχυριζόμενος ότι οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις προέρχονται πιθανότατα από άλλους δικαστικούς ή νομικούς κύκλους.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ αρχικά, από την πλευρά του «Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις - ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου». Ουσιασστικά οι διευκρινίσεις αυτές συντάσσονταν με την κυβερνητική ερμηνεία και την απόφαση του πρωθυπουργού που δεν δέχεται να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, προσωρινά, όπως ήταν πριν κλείσει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι κατηγορηματικοί.
Υψηλά ιστάμενα στελέχη στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου με τα οποία επικοινώνησε το iefimerida.gr τονίζουν ότι δεν τους απασχολεί η προσωρινή απόφαση του προέδρου του ΣτΕ και οι όποιες ερμηνείες δίνονται από τους συγκεκριμένους νομικούς κύκλους ή την κυβέρνηση. Πλέον, αυτό που ζητούν ως μοναδική λύση για να συνεχιστεί η λειτουργία της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης είναι η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ ΑΕ και απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοί της.
Χαρακτηριστικά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν: Δεν πρόκειται να δεχθούμε παιχνιδάκια και λύσεις του τύπου μαζεύουμε 20 άτομα και φτιάχνουμε δημόσιο φορέα. Αυτό δεν γίνεται.
Αμφισβητούν την ερμηνεία του ΣτΕ
Μάλιστα, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε:
Αναφερόμενο σε σενάρια που κυκλοφορούν -με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στη διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη.
Τι λένε στη ΔΗΜΑΡ
Στη δε ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν: Αν ο Σαμαράς δεν κάνει πίσω τότε μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα εναλλακτικά ενδεχόμενα. Και αν δεν υπάρχει άλλη λύση από την παρούσα Βουλή, να πάμε σε εκλογές.
Είναι σαφές ότι μετά τις διευκρινίσεις του κ. Μενουδάκου που ουσιαστικά «δικαιώνει» τις κυβερνητικές απόψεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν πλέον να ζητούν την πλήρη εφαρμογή της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ.
Ετσι, θέτουν πλέον το θέμα με την καθαρά πολιτική του διάσταση και ζητούν την αναστολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αν και ως το απόγευμα της Τετάρτης όταν και θα γίνει η δεύτερη και καθοριστική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί είναι μεγάλος, ωστόσο έως τώρα δεν διαφαίνεται η διάθεση, από καμία πλευρά, να κάνει πίσω.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η δικαίωση των χειρισμών του πρωθυπουργού και με τη «βούλα» του ΣτΕ, δεν του επιτρέπει να κάνει πίσω στο παραμικρό και έτσι συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για να παρουσιαστούν τα εναλλακτικά σενάρια στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.
Οπως μάλιστα μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι η δημιουργία ενός μικρού σχήματος, με περίπου 200 άτομα που θα επιτρέψει την άμεση εκπομπή ενός μέρους του προγράμματος που εξέπεμπε έως τώρα η ΕΡΤ, ενδεχομένως μάλιστα και εκτός του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.
Μάλιστα, στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με βάση την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ και τις προτάσεις που θα δοθούν στους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους σε περίπτωση εμπλοκής και μη συμφωνίας, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα κληθούν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο «αποφασίζουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Να σημειωθεί πάντως ότι το απόγευμα της Τρίτης στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία του ΚΚΕ για την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία τελικά δεν συζητήθηκε λόγω της κυβερνητικής άρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν ζήτησαν καν να τοποθετηθούν. Για το λόγο αυτό μάλιστα, κατηγορήθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για «εκκωφαντική σιωπή».
Οπως είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr, και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούσαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά ενόψει της νέας συνάντησης των τριών αρχηγών.
Τα σωματεία των ΜΜΕ
Σε θέσεις μάχης «μπαίνουν» ξανά τα σωματεία, μετά την τρίτη κατά σειρά δημοσιοποίηση των διευκρινίσεων του προέδρου του ΣτΕ. Εχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές μεταξύ των προέδρων των ομοσπονδιών και των ενώσεων. Οι «προφορικές διευκρινίσεις δεν έχουν καμία διαφορά από όσα είπε ο Σαμαράς στο Ναύπλιο» είναι το σχόλιο συνδικαλιστή.
iefimerida