Καιρός: Τι είναι το «Indian Summer» που έρχεται μέσα στον Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 10:12

Καιρός: Τι είναι το «Indian Summer» που έρχεται μέσα στον Οκτώβρη

Πολύ καλές οι καιρικές συνθήκες αυτής της εβδομάδας με ηλιοφάνεια και ζέστη. Τι είναι το Indian Summer.

Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού της εβδομάδας που διανύουμε καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, θυμίζοντας καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα!

Μάλιστα ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς κάνει λόγω για Indian Summer - Ινδιάνικο καλοκαίρι μέσα στον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο Οκτώβριος θεωρείται μεταβατικός μήνας και τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό.

«Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο X ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Ο όρος «ινδιάνικο καλοκαίρι» χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Υπάρχουν πολλές εκδοχές γιατί ονομάστηκε έτσι. Η επικρατέστερη είναι ότι ίσως αυτή είναι η παραδοσιακή περίοδος κατά την οποία οι Ινδιάνοι της Αμερικής συνέλεγαν την σπορά τους σύμφωνα με τον Θ. Κολυδά.

Η διαφορά του Indian summer από το γαϊδουροκαλόκαιρο

Η ετυμολογική ερμηνεία της λέξης γαϊδουροκαλόκαιρο προέρχεται από την παράδοση καθώς το γαϊδούρι είναι ένα πεισματάρικο ζώο. Έτσι και ο λαός θεωρεί ότι το καλοκαίρι «πεισμώνει» και δεν θέλει να φύγει, ακόμα και αν βρισκόμαστε λίγο πριν τον Νοέμβριο.

Η λέξη γαϊδουροκαλόκαιρο παραπέμπει σε ένα μακρόσυρτο καλοκαίρι που αρνείται να μας εγκατελείψει, κλέβοντας μέρες και εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο και ενίοτε από το μισό του Οκτωβρίου.

Στον αντίποδα με το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου είναι ευχάριστο, διότι έχουν προηγηθεί κάποια κρύα και βροχές. Έρχεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού, λέει ο κ. Κολυδάς, και είναι η τελευταία αναλαμπή του καλοκαιριού, οι «αλκυονίδες του φθινοπώρου».

Πέφτει ξανά η θερμοκρασία

Δεν θα κρατήσουν για πολύ ωστόσο οι καλές ημέρες καθώς από την Κυριακή αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω από το κανονικό.

Πηγή: dnews.gr




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250