Παναγής Καππάτος - Αναπτυξιακός Νόμος: "Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μειώνει στη πράξη τις κοινωνικές ανισότητες"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 20:09

Παναγής Καππάτος - Αναπτυξιακός Νόμος: "Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μειώνει στη πράξη τις κοινωνικές ανισότητες"

Ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το πιο σημαντικό θεσμικό εργαλείο μόχλευσης ιδιωτικών επενδύσεων με, επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση μισθολογικού κόστους.

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισα τη σημασία της εισαγωγής 13 νέων θεματικών καθεστώτων για τις ενισχύσεις και τη μείωση του χρόνου αξιολόγησης των προτάσεων. Ειδικότερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη υπάρχει αύξηση των ενισχύσεων κατά 15% σε όλες τις κατηγορίες.

Ανάμεσα στις καινοτομίες του νέου νόμου είναι ότι για πρώτη φορά το 97% των επενδυτικών σχεδίων ενός αναπτυξιακού απευθύνονται στην ελληνική περιφέρεια. Στο χώρο του τουρισμού δίνεται η δυνατότητα ένταξης και των ξενοδοχείων τριών αστέρων για αναβάθμισή τους.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί τμήμα της ενιαίας προσέγγισης της Κυβέρνησης για την οικονομία, η οποία επεκτείνεται και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου θα προκύψουν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

O πιο αποτελεσματικός δρόμος για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην πράξη, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς παραγωγικούς, βιώσιμους και εξωστρεφείς, που θα συμπαρασύρουν θετικά και τους άλλους τομείς της οικονομίας μας.

Βίντεο με την ομιλία του:

{https://www.youtube.com/watch?v=uVzFH-SVGKU}

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

Παρακάτω το κείμενο απο την ομιλία του 

Κ. Πρόεδρε παρακαλώ επιτρέψτε μου τρία σύντομα σχόλια.

Αρχικά να ευχηθώ στην συνάδελφο κ. Μαριέττα Γιαννάκου δύναμη στον δύσκολο αγώνα που δίνει.

Σχετικά με την εικόνα του κ. Πολάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκεφτείτε τι είναι αυτό που υπερασπίζεστε. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο ο ευτελισμός των θεσμών της δημοκρατίας.

Πριν την ομιλία μου, ένα σύντομο σχόλιο με αφορμή την ομιλία του κ. Υπουργού, του κ. Γεωργιάδη το Σάββατο, για την αρχειοθέτηση των φακέλων πολιτικών προσώπων.

Ήμουν μέλος της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Έχω εικόνα για όσα έγιναν εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Μια περίοδο που άφησε μελανό στίγμα στη δημοκρατία μας.

Θυμάμαι ακόμα την εικόνα του πρώην Πρωθυπουργού και σημερινού Αντιπροέδρου του κ. Πικραμμένου σε αυτό εδώ το βήμα.

Εύχομαι να μην ζήσουμε ξανά όσα έγιναν. Το λέω αυτό γιατί σήμερα συζητάμε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Χωρίς ένα ισχυρό κράτος δικαίου, η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη και δεν είναι δίκαιη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης έκανε σαφές στο εσωτερικό και το εξωτερικό ποιο είναι το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Το σχέδιο αυτό προγραμματικά βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

  • Στο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, τη γνωστή έκθεση Πισσαρίδη
  • Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Και στη Στρατηγική για τη Βιομηχανία

Πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία σε θεσμικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος λειτουργεί συμπληρωματικά με τις επενδύσεις τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η φιλοσοφία είναι ενιαία και ενισχύονται δυναμικοί τομείς της οικονομίας, με έμφαση στην παραγωγή, την καινοτομία, τις θέσεις εργασίας και την εξωστρέφεια. Στους τομείς δηλαδή που υστερεί διαχρονικά η χώρα μας.

Για αυτό το λόγο ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει 13 διαφορετικά καθεστώτα ενισχύσεων επενδυτικών σχεδίων, με θεματική στόχευση.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν ενισχύονται παραδοσιακοί πυλώνες της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στη μείωση γραφειοκρατίας με επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μειώνεται από τις 150.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο για τα επενδυτικά σχέδια μικρών επιχειρήσεων.

Ως Βουλευτής μιας νησιωτικής περιοχής, άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαθανάσης.

Το γεγονός ότι εντάσσονται στον Αναπτυξιακό νόμο τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, καθώς και η αναβάθμιση ξενοδοχείων ενός και δυο αστέρων σε τριών αστέρων είναι σε αντιστοιχια με προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Κύριοι Υπουργοί, προς επιβεβαίωση όσων έχετε πει για την οικονομική δραστηριότητα, θα ήθελα να σας μεταφέρω την εικόνα από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, νησιά τα οποία βασίζονται στον τουρισμό. Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, λειτουργούν στην πράξη προς όφελος της οικονομίας.

Σε αυτό το σημείο κ. Υπουργέ θα ήθελα να σας επισημάνω ένα θέμα για το τουριστικό δυναμικό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που βασίζεται κυρίως σε μικρά καταλύματα που χρειάζονται κι αυτά στήριξη.

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη υπάρχουν ακόμα χωροταξικά εμπόδια και τα νησιά μας κυριαρχούνται από μικρές ιδιοκτησίες, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων.  Άρα πρέπει κ. Υπουργέ με ένα άλλο χρηματοδοτικό σχήμα, προφανώς διαφορετικής φιλοσοφίας και στόχευσης από τον Αναπτυξιακό νόμο, να δώσουμε κίνητρα και εργαλεία σε μικρά καταλύματα. Αφενός για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων, αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προϋπόθεση για την επιτυχία του αναπτυξιακού νόμου και όλων των πολιτικών για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, είναι να βρίσκεται η Ελλάδα σε επαφή με τις διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, που καθορίζονται από τις αλλαγές στην τεχνολογία.

Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ανθρώπινο δυναμικό μας μπορεί να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούν οι παγκόσμιες εξελίξεις.

Αυτό το στόχο έχουν άλλωστε οι σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις που έχει προσελκύσει με την πολιτική της η Κυβέρνηση.

Δημιουργείται έτσι στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα καινοτομίας που αλληλοεπιδρά με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Για παράδειγμα, στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι εμφανές ότι από το 2019 η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο.

Θεωρώ ότι η αλλαγή υποδείγματος που συμβαίνει στη χώρα μας, υπηρετεί αυτό που για δεκαετίες λέγεται στην Ελλάδα:

Ότι η χώρα χρειάζεται διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο. Κάτι στο οποίο θεωρητικά συμφωνούμε σχεδόν όλοι, χωρίς όμως να κάνουμε ποτέ τα απαραίτητα βήματα.

Το άλμα που πέτυχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 στην ψηφιακή μεταρρύθμιση αποδεικνύει ότι ζούμε στην καθημερινότητά μας, μέρος αυτής της αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι βασική προϋπόθεση ώστε να ακολουθήσουν και οι άλλοι τομείς της οικονομίας.

Ο αναπτυξιακός νόμος ως συνεκτικό μέρος του σχεδίου της Κυβέρνησης θα δώσει απαραίτητη ώθηση σε επενδύσεις που έχει σχεδιαστεί και με τα κατάλληλα κίνητρα θα μετουσιωθούν σε νέες θέσεις εργασίας.

Και επειδή συχνά σε αυτή την αίθουσα ακούω για κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία από την αντιπολίτευση, θα ήθελα να πω ότι ο καλύτερος τρόπος για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς παραγωγικούς, βιώσιμους και εξωστρεφείς, που θα συμπαρασύρουν θετικά και τους άλλους τομείς της οικονομίας μας.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε την οικονομική ανεξαρτησία των νέων ανθρώπων. Μόνο έτσι θα δώσουμε απάντηση και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250