Παρέμβασή Καππάτου στην Επιτροπή Περιφερειών κατά την ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 15:42

Παρέμβασή Καππάτου στην Επιτροπή Περιφερειών κατά την ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Χθες 16 Μαρτίου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συνεδρίασε με θέμα τις «Πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης θεομηνιών».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της επιτροπής ενημερωθήκαμε για:

  • Τη δημιουργία σώματος «δασοκομάντος» με προσωπικό 500 ατόμων.
  • Την προετοιμασία του Υπουργείου σχετικά με τον αριθμό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Το Υπουργείο επίλυσε το ζήτημα του χρέους από το 2011 προς την NSPA, την αρμόδια Υπηρεσία του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας εξασφαλίζει η χώρα την ενοικίαση των αναγκαίων πτητικών μέσων για την αντιπυρική προστασία.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο είναι μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, με χρηματοδότηση 1,7 δισ. ευρώ.
  • Τη συνεργασία του Υπουργείου με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Εθελοντικές Ομάδες.

Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα στην ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που πλήττονται κατά καιρούς από φυσικές καταστροφές κάθε είδους, όπως σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Τόνισα τη σημασία της δημιουργίας από την Κυβέρνηση τόσο Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όσο και Υφυπουργείου με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χάρη και στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφαλίζει σημαντικούς πόρους για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και η βελτίωση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι βασικές προϋποθέσεις για την βελτίωση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τις επόμενες εβδομάδες.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Κείμενο της ομιλίας και Βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

{https://www.youtube.com/watch?v=aE6wVtOJl4w}

Κύριοι Υπουργοί, αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα είναι σύντομη παρέμβασή μου. Η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ σημαντική για πολλές περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας, ιδιαίτερα για αυτές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Ζω σε μια περιοχή της Ελλάδας, η οποία κατά καιρούς πλήττεται από κάθε είδους φυσική καταστροφή. Κεφαλονιά και Ιθάκη και όλο το Κεντρικό Ιόνιο είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη. 

Η Κεφαλονιά είναι από τις περιφερειακές ενότητες με τη μεγαλύτερη συχνότητα δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένες περιοχές της Κεφαλονιάς υποφέρουν από πλημμυρικά φαινόμενα εδώ και πολλά χρόνια, όπως η περιοχή της Πυλάρου -είναι η περιοχή της Αγίας Ευφημίας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στα νησιά μας όλο και συχνότερα προβλήματα από κατολισθήσεις και έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός» και την κακοκαιρία «Μπάλος». Από αυτές τις καταστροφές πλήττεται ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο των νησιών μας. Μετά τις καταστροφές των τελευταίων ετών και κυρίως μετά τον σεισμό του 2014 βασικές υποδομές αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και γίνεται ακόμα προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μια συνεκτική πολιτική για την πολιτική προστασία, χωρίς επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων και δυσλειτουργίες λόγω της γραφειοκρατίας, που αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019, παράλληλα με την αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων και τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Γι΄ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είναι μια τομή για το ελληνικό κράτος και θεωρώ ότι θα αποδώσει τα μέγιστα στο πεδίο της πρόληψης που είναι και το ζητούμενο, όπως αναφερθήκατε. Υπάρχει πλέον Υφυπουργείο ειδικά για την κρατική αρωγή. Αποτέλεσμα είναι η διαδικασία αποζημιώσεων για καταστροφές να έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν με τρόπο πολύ πιο απλό για τους πολίτες.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για κατοικίες ή τις επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά μετά την πλημμύρα του 2020 έχουν φτάσει το ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ποτέ δεν είχαν δοθεί αυτές οι αποζημιώσεις. Βέβαια υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες και είναι θέμα χρόνου, θεωρώ, να δοθούν.

Χάρη στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τους απαραίτητους πόρους ώστε να προγραμματίσει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, που αναφερθήκατε και θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε να ξεκινούν έργα απαραίτητα για την προστασία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του δομημένου περιβάλλοντος.

Αυτό που θέλω να τονίσω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, ώστε η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Συχνά δημιουργούνται καταστάσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί στις κρίσεις που δημιουργούνται, συχνά λόγω της γραφειοκρατικής αντίληψης που επικρατεί. Με την ωρίμανση των πολιτικών πρόληψης θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Εύχομαι να τα καταφέρουμε. Το Υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και αυτό φαίνεται με αποτελέσματα, όπως ο αριθμός των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που αναφερθήκατε. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σε όλο το πεδίο της πολιτικής προστασίας. Ευχαριστώ πολύ.

 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250