Ε.Α.Σ.: Δημιουργείται «νέος» ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 09:46

Ε.Α.Σ.: Δημιουργείται «νέος» ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει...

         Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία του «νέου» ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που θα έχει ως κύριο έργο την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων στον Αγροδιατροφικό τομέα όπως μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ, την επισιτιστική ασφάλεια που προέκυψε εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και την εφαρμογή και διάδοση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών.

     Με την καινούργια του δομή ο «νέος» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε έναν σύγχρονο, ψηφιοποιημένο Οργανισμό χάραξης της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

    Βελτιωμένες προβλέπεται ότι θα είναι και οι υπηρεσίες που θα παρέχει ως προς τους Αγρότες και τις Αγροτικές Επιχειρήσεις, ενώ η συμβολή του θα έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικός συστημάτων της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής της χώρας.

    Ο «νέος» Οργανισμός μεταξύ άλλων θα καταγράφει και θα τηρεί Μητρώα παρακολούθησης της Παραγωγής,  Εμπορίας και Διακίνησης Αγροτικών Προϊόντων (Προστατευόμενης Ονομασίας  Προέλευσης,  Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, Βιολογικά, Γάλα, Κρέας,  Αυγά), ενώ θα αποτελεί το βασικό βραχίονα ελέγχου των παράνομων πρακτικών στον τομέα της ποιότητας καθώς και τον φορέα πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας των Αγροτικών προϊόντων (σσ: παράνομες ελληνοποιήσεις, κλπ).

    Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των Αγροτών θα παραμείνει μέσα στους βασικούς ρόλους του «νέου» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπως και η έρευνα και η καινοτομία, ενώ έργο του θα αποτελεί και η τεκμηρίωση των στρατηγικών επιλογών του Υ.Α.Α.Τ.

    Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει το ρόλο του ως βασικού συντελεστή διατήρησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των φυτικών και ζωικών πόρων της χώρας μέσω των Ερευνητικών του Ινστιτούτων, της Τράπεζας Γενετικού υλικού, των Εθνικών Συλλόγων φυτικών ειδών και του Βαλκανικού Κήπου Κρουσίων.

     Από  Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ &  ΙΘΑΚΗΣ




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250