Μιχαήλ Ρωμανός:  "Ο Άγγελος Μοσχονάς ήταν ένας οραματιστής της τέχνης" 

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 09:53

Μιχαήλ Ρωμανός:  "Ο Άγγελος Μοσχονάς ήταν ένας οραματιστής της τέχνης" 

Από τον Μιχαήλ Ρωμανό

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μοσχονάς. Ένας σημαντικός άνθρωπος, όπου εκτός από πολιτικός, υπήρξε θερμός υποστηρικτής των εικαστικών τεχνών και των αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων ως Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου επί σειρά ετών. 

Είχα την τύχη και την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε θέματα πολιτισμού και να επιμεληθώ σπουδαίες εικαστικές εκθέσεις που άφησαν εποχή στην Αθήνα, με σημαντικότερη όλων την ετήσια έκθεση για την ΕΙΡΗΝΗ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. 

Ο Άγγελος Μοσχονάς εγκαινιάζει την έκθεση στο ΜΕΛΙΝΑ 2010

Ο Άγγελος Μοσχονάς ήταν ένας οραματιστής της τέχνης. Θυμάμαι, με κάλεσε στο γραφείο του στον δήμο Αθηναίων και μου εμπιστεύτηκε την αγάπη του για την τέχνη και τον πολιτισμό.΄Υστερα σχεδιάσαμε μαζί μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και πολιτιστικών δρώμενων και αγκάλιασε με θέρμη την έκθεση που του πρότεινα για την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Μία πρωτοποριακή έκθεση που εμπνεύστηκα και έτυχε να γίνει ετήσια και θεσμός και να διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο που γιορτάζεται διεθνώς η Ειρήνη (21η Σεπτεμβρίου). "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" ο τίτλος της έκθεσης και απίστευτη κοσμοσυρροή στα εγκαίνια και καθόλη την διάρκεια της, τα εγκαίνια της οποίας τελούσε ο ίδιος, γνώριζε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα έργα τους και επισκεπτόταν καθημερινά την έκθεση για να απολαμβάνει, όπως μου έλεγε, τα χρώματα και τις μυρωδιές που αναδυόνταν μέσα από τα έργα και τις συνθέσεις. 

Άγγελος Μοσχονάς Mιχαήλ Ρωμανός Εγκαίνια έκθεσης 15 9 2010

Είχε προηγηθεί η έκθεση που επιμελήθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Σύνταγμα το 2008, την οποία ο Άγγελος είχε επισκεφτεί και εντυπωσιαστεί με τα έργα και τους καλλιτέχνες που παρουσίασα και ζήτησε να με γνωρίσει. Έτσι άρχισε η συνεργασία μας. 

"...Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης πιστεύουν ότι νέες ιδέες από νέους ανθρώπους συμβάλλουν στη συνέχιση και εξέλιξη της τέχνης. Η τέχνη, όπως όλοι οι τομείς της ζωής, πρέπει να ανανεώνονται. Με αυτές τις σκέψεις οργανώνουμε την έκθεση "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" με τον διακεκριμένο επιμελητή εκθέσεων και εξαιρετικό καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανό, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να προβάλουν το έργο τους αλλά και στους πολίτες να πάρουν τα νέα μηνύματα..." είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Άγγελος Μοσχονάς στα εγκαίνια και σε κείμενο στους καταλόγους που συνόδευαν τις εκθέσεις (21-9-2009).

Με ώθησε να ασχοληθώ με την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όταν του εμπιστεύτηκα την νέα μου ενότητα έργων που σχεδίαζα το 2010 και αφορούσαν τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του και από τότε έως και σήμερα αφιερώνω τα έργα μου σε αυτόν το σκοπό. Στην Επιστροφή τους. 

Ο Άγγελος Μοσχονάς ήταν ένας οραματιστής της τέχνης.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Άγγελε, θα σε θυμάμαι με αγάπη.

Μιχαήλ Ρωμανός 

 Άγγελος Μοσχονάς Μιχαήλ Ρωμανός Έκθεση Μουσείου Ληξουρίου 2010

 




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250