Διονύσης Γαρμπής: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 17:32

Διονύσης Γαρμπής: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura

Προς: Κον Μιχάλη Ξανθάκη, Δασολόγος, M.Sc, Ph.D – Πληροφορικός M. Sc   Αναπληρωτής Προϊστάμενος Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων

Κοινοποιηση: Δήμος Αργοστολίου

Κοινοποίηση: Περιφέρεια Ιονίων νήσων 

Θέμα: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχες Νατούρα

Ημερομηνία 31/3/2023

Αξιότιμε Κε Ξανθάκη χάρηκα πολύ με τη δημοσίευση της πρότασης σχετικά με την προτεινόμενη περιοχή νατούρα και την επακολουθη καθολικη απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας.

Η αλήθεια είναι ότι στην προτεινόμενη περιοχή με την αστική πλευρά της ξηράς που την περιβάλλει, την απορροή των ομβρίων υδάτων στην θάλασσα από τους πλησίων δρόμους και την σχετική μόλυνση που αυτό συνεπάγεται, το να μου απαγορευσει να πάω για γόπες θα χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Επίσης με χαρά είδα ότι έχετε περιλάβει  την περιοχή του αεροδρομίου. Φαντάζομαι ότι τα καυσαέρια των αεροπλάνων είναι οικολογικά και καθως πέφτουν στη θάλασσα δεν κάνουν κάποιο πρόβλημα ενώ το να πάω για λιθρινια με τα παιδιά μου αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η απορροή των υδάτων από τις πλησίων πισίνες που είναι αμέτρητες στην ίδια περιοχή επίσης δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ενώ το να δέσω τη βάρκα μου στο μόλο συνιστά περιβαλλοντικό κακούργημα.

Διαπιστώνω ότι οι τρείς φορές το χρόνο που πάω για ψάρεμα με 4 αγκιστρια και 200 γραμμάρια γαρίδα παρέα με την οικογένεια μου ήταν τελικά η ρίζα του κακού για την υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής και έρχεται τώρα η νατούρα να με συνετίσει.

Επειδή τυγχάνω μέλος της HELMEPA και όντως με απασχολεί το θέμα της υποβάθμισης της θαλάσσιας περιοχής έχω να προτείνω κάτι άλλο.

Πλήρη και καθολική απαγόρευση αλιείας, ερασιτεχνικής και επαγγελματικής και όποιας άλλης δραστηριότητας στην περιοχή από Κόκκινο βράχο μέχρι Απαλοχερα περίπου 5 ν.μιλια  και μέχρι 4 ναυτικά μίλια από την στεριά. Η περιοχή αυτή που απο την πλευρα της στεριας δεν ειναι αστική, χωρίς φωτορύπανση, χωρις μόλυνση από ανθρώπινη δραστηριότητα με την απαγόρευση αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό της νατούρα.

Η προτεινόμενη περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το περιβολάκι (ύφαλος στη μέση περίπου της περιοχής) το οποίο ειναι ένας ιδιαίτερος ψαρότοπος ο οποίος έχει υπεραλιευθεί. 

Επίσης προτείνω την περιοχή από γέρο Γόμπο μέχρι κάβο Αθερα περίπου 12 ν.μιλια και μέχρι 3 ν.μιλια έξω η οποία έχει και αυτή τα ως άνω χαρακτηριστικά.

Αφού θέλετε να μας προστατέψετε την οικολογία των θαλασσών μας τουλάχιστον βρείτε περιοχές οι οποίες να εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να αποκλείετε μια ολόκληρη περιοχή και ομάδα κατοίκων από την πρόσβαση σε θαλάσσιες δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν και την πρόσβαση τουριστικών σκαφών. Ευλόγως μας δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με τι συμφέροντα πάτε να εξυπηρετήσετε κρύβοντας τα κάτω από τον ψευδή περιβαλλοντικό μανδύα που σκεπάζει την πρόταση αυτή. Ίσως με αυτό το τρόπο προσπαθείτε να ενισχυσετε το τουριστικό πακέτο της Ζακύνθου. Αυτό εμάς δεν μας απασχολεί όμως.

Μετά τιμής

Διονύσης Γαρμπής

Πλοίαρχος Ε.Ν




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250