Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια της Τζόγιας Καππάτου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 18:32

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια της Τζόγιας Καππάτου

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Κ.Κ.Ε. εκφράζει για το θάνατο της Τζόγιας Καππάτου, αγωνίστριας του αντιδικτατορικού κινήματος, τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια της και στους οικείους της.

Αργοστόλι, 3-11-2023
Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Κ.Κ.Ε.


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΖΟΓΙΑ

          Φέτος που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, βρήκε να φύγει  η Τζόγια από κοντά μας. Σα να βιάστηκε σ’ αυτό το φευγιό…

          Δεν είναι, λοιπόν, στη ζωή η Τζόγια Καππάτου.

          Και να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες μέρες πριν από 50 χρόνια η ίδια η Τζόγια έδινε ζωή, έδινε τον παλμό  στο φοιτητόκοσμο της Πάτρας, καθώς πρωτοστατούσε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά της και στην κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας το Νοέμβρη του 1973.

          Πίστεψε σ’ εκείνο το Νοέμβρη. Γι’ αυτό και δόθηκε ολοκληρωτικά στο κίνημα, παρά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις. Μα εκείνος ο Νοέμβρης ήταν κι ένα «παλιό τραύμα», που,  όπως έχει γράψει ο συναγωνιστής της σ’ εκείνη την κατάληψη Δημήτρης Β., θυμίζει ανάμεσα στα άλλα «τις ελπίδες που σκόρπισαν αφήνοντας πίσω τους γλυκόπικρες μνήμες».

        Πάντως, τα κουβαλούσε όλα αυτά πάντοτε μαζί της η Τζόγια. Γιατί μέσα από την πορεία της σ’ εκείνο το υπέροχο κίνημα ωρίμασε προσωπικά και χειραφετήθηκε πολιτικά, για να συνεχίσει αργότερα μια ενδιαφέρουσα κοινωνική και επιστημονική πορεία στη ζωή της.

        Και να σκεφτεί κανείς πως ήθελε πολύ κι άλλο να ζήσει...

        Κι ακόμη, ήθελε πολύ να γράψει για το συγγενή της Σπύρο Αμπατιέλο – μη γράψεις εσύ, μου έλεγε, θα γράψω εγώ, είναι υποχρέωσή μου - ο οποίος, μετανάστης όντας στις ΗΠΑ, πήγε εθελοντής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στο πλευρό των Δημοκρατικών και σκοτώθηκε 27 χρονών στη μάχη της Γουανταλαχάρα…

        Τζόγια, θα σε θυμόμαστε. Μην το ξεχνάς, θα σε θυμόμαστε.

2-11-2023                                                                                           Πέτρος Πετράτος


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ»

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1874

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πάτρα 01/11/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Αγ. Γεράσιμος» μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου, Τζόγιας Καππάτου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 1/11/2023 και ώρα 15:00. Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ευρώπη Τζούδη, συγκλονισμένη από τη μεγάλη απώλεια της πολύτιμης συνεργάτιδάς της, όπως ανέφερε, μίλησε διεξοδικά στα μέλη για τις συνθήκες του θανάτου της, έπλεξε το εγκώμιο της εκλιπούσης για την άψογη συνεργασία τους επί 20 χρόνια που ήταν Πρόεδρος και ζήτησε να τιμηθεί η μνήμη της. Στη συνέχεια τόνισε τη μαχητική της στάση στον Αντιδικτατορικό Αγώνα και στη ζωή συνολικά, καθώς επίσης και το επιστημονικό της έργο ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών όπου όλοι δήλωσαν συγκλονισμένοι και συγκινημένοι από την τεράστια απώλεια, αναφέρθηκαν στη δυναμική και δραστήρια προσωπικότητα της Προέδρου, στα χαρίσματα με τα οποία ήταν προικισμένη και στη μεγάλη συμβολή της στην ανάπτυξη και ευημερία του Συλλόγου, εξεδόθη το κάτωθι ψήφισμα:

- Να εκφράσει το Δ.Σ. στην οικογένεια της αειμνήστου θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.

- Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά της, στο Αργοστόλι, την Παρασκευή 3/11/2023.

- Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της.

- Να εκφωνήσει σχετικό επικήδειο λόγο εξουσιοδοτημένο μέλος στην τελετή.

- Να καταθέσει στη μνήμη της χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του Ι.Ν. Αγ Γερασίμου Πατρών.

- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (Πάτρας και Κεφαλονιάς)

Με εντολή Διοικητικού Συμβουλίου

Η  Αντιπρόεδρος               Η Γενική Γραμματέας

Ευρώπη Τσούδη                Αρίστη Ιγγλέση


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΤΖΟΓΙΑΣ ΚΠΠΑΤΟΥ

Το ΝΑΡ αποχαιρετά και τιμά την αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα ΤΖΟΓΙΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ.

Η ΤΖΟΓΙΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πάτρας, υπήρξε σημαντικό στέλεχος του αριστερού φοιτητικού κινήματος, όπου ανάπτυξε σπουδαία δράση συμμετέχοντας  σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες ενάντια στην χούντα, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Πανεπιστήμιου Πάτρας τον Νοέμβρη του 1973 , κατά την οποία ήταν εκλεγμένη στην επιτροπή κατάληψης, σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με το φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα, και στο κλείσιμο του Πολυτεχνείου. Για την δράση της αυτή  το όνομα της ήταν ανάμεσα στα 200 ονόματα των «ηγετικών στοιχείων της Αριστεράς» όπως ανέφερε ο απόρρητος κατάλογος της Ασφάλειας Πάτρας, και για αυτό πέρασε από στρατοδικείο στο Ρούφ , με αποτέλεσμα να  φυλακιστεί για 2 περίπου μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού μέχρι τότε είχε περάσει πολλές φορές από την ασφάλεια με τις γνωστές μεθόδους ανάκρισης της χούντας.

Ανιδιοτελής, σεμνή, ασυμβίβαστη, αυθόρμητη, οργανωτική ωρίμασε στο καμίνι του αγώνα και παράλληλα μπόλιαζε το φοιτητικό κίνημα με τις ιδέες της, τις αξίες της, τα ανθρωπιστικά ιδανικά της δρώντας πάντα συλλογικά και συντονισμένα.

Ήταν  πάντοτε προσγειωμένη, αντιλαμβανόταν  το μέγεθος του εγχειρίματος  και τις δυσκολίες που είχε ο αγώνας , και παρ όλα αυτά ένοιωθε βαθιά την ανάγκη να κάνει το χρέος της , εφ όσον βρέθηκε εκείνη  την στιγμή  σε αυτές τις συνθήκες, αρνούμενη  αργότερα  να εξαργυρώσει την συμμετοχή της  με θέσεις και αξιώματα.             

Στον επιστημονικό τομέα διέγραψε μία καταπληκτική καριέρα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, ενώ παράλληλα υπήρξε δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών στην Πάτρα

Αργότερα ως καθηγήτρια  πια  της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, αγωνιζόταν τόσο για τα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου της όσο και για τα γενικότερα ζητήματα του λαϊκού κινήματος. Καθοριστική ήταν η  συμμετοχή της στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των φοιτητών  της, τόσο με τις γνώσεις της ω καθηγήτρια του γνωστικού της αντικειμένου, όσο και στην χειραφέτηση τους μέσα στην κοινωνία υποστηρίζοντας πάντα τους αγώνες τους .

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ

                                 ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΡ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

                                 ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250