Σκληρή κριτική Φαραντούρη μέσω του COSMOS 96,5: «Το κράτος αποτυγχάνει, η λύση είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2025 19:00

Σκληρή κριτική Φαραντούρη μέσω του COSMOS 96,5: «Το κράτος αποτυγχάνει, η λύση είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια»

Ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και στο COSMOS MAGAZINE με αφορμή την πρόσφατη επισκέψή του στην Κεφαλονιά και την αυτοψία που έκανε στις πληγείσες περιοχές.

Ο κος Φαραντούρης επισκέφθηκε την Κεφαλονιά με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε, «βρέθηκα στην Κεφαλονιά για να δημοσιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και να εξηγήσουμε και στους φίλους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δήμο και στην περιφέρεια, αλλά κυρίως στους πολίτες, ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Τόνισε πως, ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες. «Εξήγησα τον τρόπο που μπορεί ένας ευρωβουλευτής να βοηθήσει έναν τόπο, και πολύ περισσότερο έναν τόπο που είναι ο τόπος του».

Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές του νησιού, λέγοντας: «Από το Σάββατο επισκεφθήκαμε τον Πόρο, τα χωριά της Λειβαθούς, τα Βλαχάτα».

«Την Κυριακή το πρωί είχαμε εκτεταμένη συνάντηση με τους κατοίκους στα Περατάτα, που είναι και ένα από τα χωριά που έχει πληγεί περισσότερο από τη θεομηνία. Στη συνέχεια επισκέφθηκα το Δημαρχείο και προχωρήσαμε σε συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τον συνόδευε η Αναστασία Γκαρά, πρώην βουλεύτρια Έβρου και νυν αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην εμπειρία της Αναστασίας Γκαρά στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, επισήμανε ότι «έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα θεομηνιών και πλημμυρών. Ως βουλεύτρια του νομού της είχε αντλήσει χρήματα κατευθείαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι από χρήματα της περιφέρειας ή του Δήμου, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο κ. Φαραντούρης συνόψισε το διήμερο της παρουσίας του στην Κεφαλονιά, λέγοντας: «Πρώτον, ήθελα να έχω προσωπική άποψη για την κατάσταση. Ήμουν σε επικοινωνία με τους φορείς, αλλά ήθελα να δω από κοντά τις πληγείσες περιοχές. Δεύτερον, να ακούσω τους κατοίκους, και το έκανα εξαντλητικά σε πολλές συναντήσεις, από τον Πόρο μέχρι τα Περατάτα».

Τόνισε ότι «η συνάντηση στο Δημαρχείο και με τους υπόλοιπους φορείς έδειξε ότι το ενδιαφέρον μου είναι ουσιαστικό, πραγματικό και όχι κομματικό. Δεν ήρθα ως κομματικός παράγοντας, ήρθα κυρίως ως συμπολίτης Κεφαλονίτης, συνοδευόμενος από συναδέλφους μου για να βοηθήσουμε».

Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πίεσης προς την κυβέρνηση για την επίσπευση των διαδικασιών: «Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να πιεστεί η κυβέρνηση, ώστε να γίνουν γρήγορες εκταμιεύσεις και να έρθουν το συντομότερο τα κλιμάκια για καταγραφές. Μου ανέφεραν στα Περατάτα ότι δεν έχουν έρθει ακόμα άνθρωποι να καταγράψουν τις ζημιές σε επιχειρήσεις, σπίτια και κτηνοτροφικές δραστηριότητες».

Ξεκαθάρισε ότι η πίεση προς την κυβέρνηση δεν σημαίνει αντιπολίτευση, επισημαίνοντας: «Παροτρύνω τον αγαπητό μου Παναγή Καππάτο να συνειδητοποιήσει πως πιέζοντας την κυβέρνηση δεν χαλάει την καρδιά του με κάποιον υπουργό – κι αν τη χαλάει, δεν πειράζει, αρκεί να βοηθηθούν οι πολίτες».

Δήλωσε πως θεωρεί την εκπροσώπηση των πολιτών ως πρωταρχική του ευθύνη: «Είμαι Ευρωβουλευτής. Προφανώς ανήκω σε ένα κόμμα, αλλά πάνω από το κόμμα είναι η φωνή των πολιτών που με έστειλαν να τους εκπροσωπήσω».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ε.Ε., εξήγησε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αιτηθεί στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, και οι Ευρωβουλευτές να στηρίξουν το αίτημα. Δεν είναι δική μου πρωτοβουλία, αλλά μπορώ να βοηθήσω».

Διευκρίνισε πως δεν υποκαθιστά τους αιρετούς άρχοντες: «Οι πολίτες έχουν Δήμαρχο, Περιφερειάρχη και Βουλευτή που τους εκπροσωπούν. Η δική μου αρμοδιότητα είναι να συνδράμω όπου μπορώ».

Τόνισε πως η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων απαιτεί συντονισμένες ενέργειες: «Τα κονδύλια έρχονται μόνο όταν η περιοχή οριοθετηθεί ως εκτάκτου ανάγκης, οι ζημιές καταγραφούν, τα κλιμάκια έχουν έρθει, και υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες».

Υπογράμμισε πως υπάρχουν και ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αλλά «για να ενεργοποιηθούν, πρέπει να αποδειχθεί ότι οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και να υπάρξει συνεργασία κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και ευρωπαϊκών θεσμών».

Μιλώντας για την αδυναμία της χώρας να διαχειριστεί φυσικές καταστροφές, δήλωσε: «Η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι καίγεται και το κράτος αποτυγχάνει στον συντονισμό. Για αυτό πρότεινα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου συντονισμού των εθνικών κέντρων πολιτικής προστασίας».

Όπως ανέφερε, «αν συμβεί μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα, ένας σεισμός, να μην περιμένει η κάθε κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της, αλλά να υπάρχει πανευρωπαϊκός συντονισμός για άμεσες ενισχύσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι η πρότασή του έχει γίνει δεκτή από την Κομισιόν και προχωρά στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με προοπτική να γίνει σύντομα νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250