Πανηγύρισε η Κυρά Υπαπαντή, η Αζωλιατοπούλα στον «συγχωριανό» ναό του Αγίου Δημητρίου
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Κυριακή πρωί, 2 του Φλεβάρη, ημέρα της Κυράς της Υπαπαντής, εορτή κινούμενη μέσα στο έτος, έτοιμος όπως ήμουνα, δηλαδή συγυρισμένος, γύρω στις 8, ανοίγω την πόρτα μου για να μπω στο αυτοκίνητο με προορισμό τα Ζώλα, και να βρεθώ στο πανηγύρι του χωριού. Τα μάτια μου αντίκρισαν βροχή, η οποία πλεγμένη με τον αέρα χτυπούσε την Παλική. Πέρα από τους σεισμούς, βάλθηκαν ούλα αυτά τα στοιχεία της φύσης να αναστατώσουν ευρύτερα τους κατοίκους της περιοχής του Ληξουρίου.
Μα με χαμόγελο θυμήθηκα τη λαϊκή φράση
«Παπαντή μου, Κυρά μου, τό’ φερες το νερό σου»
Ο λαός πιστεύει πως αν αυτή η μέρα δεν έχει το νερό της το δανείζεται και πάντα «έρχεται» βρεγμένη. Μου ήρθε ακόμη στο μυαλό η Κεφαλλονίτικη παροιμία που αφορά στις αντίθετες καιρικές συνθήκες της ημέρας αυτής.
«Καλοκαιριά τση Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας»
Έτσι, εάν την ημέρα της Υπαπαντής, ο καιρός είναι καλός τότε θα βρέχει μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή θα χειμωνιάσει αργότερα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν βρέξει της Υπαπαντής, ο Μάρτιος θα είναι με καλό καιρό.
Με πολλή προσοχή στο δρόμο μου, λόγω των καταστροφών που προξένησαν οι σεισμοί, έφτασα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ζόλων όπου γινόταν η εορταστική πανηγυρική λειτουργία της Θεομητορικής εορτής. Ο ομώνυμο ναός της Υπαπαντής του χωριού είχε πάθει μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς και κρίθηκε ακατάλληλος για να γίνει σε αυτόν το πανηγύρι.
Μπήκα στην εκκλησία κάτω από τη μελωδική ψαλτική των Διονυσίου Κωνσταντάκη, Γεράσιμου Γαλιατσάτου –Ποέτα, Σπύρου Μποφιλάτου, Δημητρίου Φωκά και του Ιωάννη Γεωργίου Απέργη. Με ψαλτικά κρεσέντα και με «εναρμονισμένη ψαλτική στο μπάσο» απολαύαμε από την ψαλτική ομάδα κατανυκτικά τη Θεία Λειτουργία. Αποκορύφωμα υπέροχου ψαλτικού ισοκρατήματος ήταν το «Σε υμνούμεν...», που αποδόθηκε με τέτοια φωνητική γλυκύτητα και αρμονία, όπως ταιριάζει σε αυτό τον ύμνο, χωρίς δηλαδή, τις εξάρσεις και φωνητικούς βιασμούς, που έχουμε συνηθίσει σε πολλά πανηγύρια.
Την ιερά πανήγυρη τέλεσαν ο εφημέριος του ναού, π. Ανδρέας Σβορώνος και ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας της Μητρόπολης μας, π. Σπυρίδων Πετεινάτος, που με την καθαρότητα της ψαλτικής τους έκφρασης οι δύο ιερωμένοι μας έκαμαν να αισθανθούμε ευλαβικά το μήνυμα της μεγάλης εορτής.
Ο εορταστικός λόγος του π. Σπυρίδωνα Πετεινάτου, ήταν θεολογικός και βαθύς, και στηριγμένος πάνω στα ιερά κείμενα, μίλησε για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και τη σημασία που έχει το Σαράντισμα από παλιά έως σήμερα.
Παρ’ όλο τις καιρικές συνθήκες και τα νευρικά ξεσπάσματα των σεισμών ο κόσμος έδωσε το παρόν του, για την Κυρά την Υπαπαντή και έδειξε πως στις όποιες δυσκολίες και να του συμβαίνουν, η πίστη στον Θεό και στην Παναγιά μας, δεν χάνεται, δεν αμελείται. Παρόντες ήταν: ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κεφαλλονιάς, Μάρκος Κοτσιλίνης σταθερός από χρόνους σε αυτό το πανηγύρι των Ζόλων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγής Βανδώρος και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ζόλων, Γεώργιος Αποστόλη Απέργης.
Τελείωσε το εκκλησιαστικό μέρος της εορταστικής Θείας Λειτουργίας και οι φιλοξενούμενοι πήγαν στα ζωλιάτικα σπίτια, ιδίως των Απεργαίων, για να χαρούν το εορταστικό τραπέζι - συνήθεια αγάπης και φιλοξενίας από παλιά σε αυτό το χωριό.
Και του χρόνου και πολλούς αγαπητοί Ζωλιάτες μου και ιδίως Απεργαίοι μου, με την ελπίδα πως, η χτυπημένη από το σεισμό εκκλησίας σας, θα επισκευασθεί και θα ξαναλειτουργήσει σύντομα.
Χρόνια Πολλά και Καλά