Δεκάδες Κεφαλονίτες στον Μέγα Εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι (εικόνες)
Τίμησαν τον πολιούχο του Ληξουρίου
Δεκάδες Κεφαλονίτες, από κάθε γωνιά του νησιού μας ήρθαν απόψε να προσκυνήσουν την Κάρα του Αγίου Χαραλάμπη, Πολιούχου του Ληξουριού.
Δεκάδες συμπολίτες τίμησαν την Μνήμη Του. Το Ληξούρι δεν ξεχνά ότι πριν 5 χρόνια ουδείς έπαθε κακό από τον εγκέλαδο, γι'αυτό και από τότε το Προσκύνημα στον Προστάτη Άγιο της πόλης μας, πηγάζει από την ψυχή μας.
Της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού μετά αρτοκλασίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μητροπολίτης Ἀνέων κ. Μακάριος , ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και πλήθος Ιερέων. Την Εκκλησιαστική Χορωδία διεύθυνε ο Νικόλας Βάλσαμος, ο οποίος κάθε χρόνο τιμά την γιορτή του Αγίου.
Από τον πολιτικό κόσμο της πόλης μας είδαμε τους: Αντιδήμαρχο Γιώργο Κατσιβέλη, Πρόεδρο της Κοινότητας Ληξουριου Δημήτρης Μαρκέτος, τον Θεόφιλο Μιχαλάτο και Διονύση Αραβαντινό της αντιπολίτευσης καθώς και τον Ηλία Παρίση, τον Διονύση Μαρούλη, τoύς πολιτευτές της ΝΔ Χαράλαμπο Λυκούδη και Παύλο Παπαδάτο.
Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Λιτάνευση της Κάρας και της Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπη στους δρόμους της πόλης μας.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες. Είστε πολλοί.
Χρόνια Πολλά Ληξούρι. Με την ευλογία και την βοήθεια του Άγιου Χαραλάμπη.
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.).
Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.
Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.
Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα.
Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου.
Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής.
Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι.
Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.