ΕΛΜΕ-ΚΙ: Καταδικάζουμε τις χουλιγκανικού τύπου ενέργειες στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης
Ανακοίνωση απο την ΕΛΜΕΚΙ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καταδικάζει τις χουλιγκανικού τύπου ενέργειες και την αναγραφή ανάρμοστων και υβριστικών συνθημάτων στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, αυτή τη φορά με αιχμή το Διευθυντή του Λυκείου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα αυτό γίνεται στόχος δήθεν «αγνώστων», φασιστικών στοιχείων, κάτι που δεν κρύβουν και από τις υπογραφές τους. Η στοχοποίηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών από την αντίδραση, όποιο λόγο και όποιο σκοπό και αν επικαλείται, αντικειμενικά, βάζει πλάτη στον κοινωνικό αυτοματισμό και υποσκάπτει της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει. Την ώρα που απαιτείται ενότητα και πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ στην εκπαίδευση και στη ζωή μας γενικότερα κάποιοι επιδιώκουν «να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδρα», αποπροσανατολίζοντας και διευκολύνοντας το πέρασμα των μέτρων.
Οι ίδιες οι συνθήκες επιβάλλουν να υπάρχει συστράτευση λαού και νεολαίας, μπροστά στην ολομέτωπη αντιεκπαιδευτική επίθεση που εξελίσσεται (αντιδραστικές αλλαγές στο λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση που το κάνουν ακόμη πιο ταξικό, «προσλήψεις» - απολύσεις εκπαιδευτικών, υποβάθμιση των σχολικών υποδομών κ.α.).
Στόχος της δράσης πρέπει να είναι τα πολλά και οξυμμένα προβλήματα στην εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στους ίδιους τους σχολικούς χώρους, με βασικό ένοχο μια ολόκληρη πολιτική με ονοματεπώνυμο και επιδιώξεις τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και το νέο «εξορθολογισμό» δαπανών, όπως προβλέπουν τα μνημόνια και οι κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ για την παιδεία.
Η σχολική κοινότητας της Σάμης, έχει δείξει δείγματα γραφής, με σταθερή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και διαρκείς διώξεις μαθητών, στο παρελθόν, για την αγωνιστική στάση τους. Αυτή η παρακαταθήκη πρέπει να είναι οδηγός για την αντιμετώπιση της επίθεσης που εκδηλώνεται τώρα στο σχολείο. Τα φασιστικά στοιχεία, που είναι και ποινικά υπόλογα, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δρουν ανενόχλητα, τη στιγμή που σε κάθε αγωνιστική δράση των μαθητών έχει «καθιερωθεί» η παρουσία της αστυνομίας.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι κανένα πρόβλημα της εκπαίδευσης αλλά και της εκπαιδευτικής και σχολικής ζωής, δεν μπορεί να λυθεί με την παρουσία ή την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο σχολείο, με στόχο τους μαθητές. Αντίθετα, μάλιστα, περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται αν, έξω από κάθε παιδαγωγικό πλαίσιο, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να επιλυθούν και αντιπαραθέσεις που προκύπτουν εντός της σχολικής κοινότητας.
Η ταξική κατηγοριοποίηση και οι ακόμα πιο έντονες μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες για τους μαθητές, η μόρφωση που γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν που καθορίζεται από την τσέπη του καθενός, η εντατικοποίηση και το άγχος των μαθητών, κυρίως του Λυκείου που έχει απολέσει το μορφωτικό του ρόλο, ο ανταγωνισμός για μια θέση στον ήλιο που εντείνεται όταν η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, στην εποχή που η εκπαίδευση αντί να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες καλύπτει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η σχολική ζωή.
Την πολιτική και την κοινωνική διάσταση των παραπάνω προβλημάτων και τις πολιτικές ευθύνες όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων γι’ αυτά, καμιά τυφλή και τραμπούκικη επίθεση στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Κάθε άστοχη διοικητική πράξη μπορεί να διευκολύνει τις επιδιώξεις όσων βρίσκονται από πίσω, που δεν έκρυψαν στο παρελθόν ούτε κρύβουν και τώρα ότι θέλουν «διαίρει και βασίλευε» και ένταση της καταστολής στο σχολικό χώρο.
Μόνο ο ενιαίος αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων μπορεί να ανοίξει δρόμο για καλύτερες μέρες. Και μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις. Να σταθούμε απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Λύκειο και να συμπαραταχθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη των μαθητικών αγώνων ώστε να ακυρώσουμε αυτές τις στοχεύσεις.
Αργοστόλι 7 Απρίλη 2019
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Ποταμιάνου