5 συμβουλές πριν προχωρήσετε στο Διαζύγιο
Είναι λυπηρό, αλλά αρκετές φορές η καλύτερη επιλογή για ένα ζευγάρι είναι να προχωρήσει στη λύση του γάμου του, παρά να συντηρεί μια κατάσταση που διαιωνίζει προβλήματα και παθογένειες.
Και όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με το σενάριο αυτό, εκτός του ότι θα πρέπει να διαχειριστεί δυσάρεστες καταστάσεις και ενδεχομένως εντάσεις, θα πρέπει να φροντίσει και για την ολοκλήρωση μιας γραφειοκρατικής – νομικής διαδικασίας στην οποία θα πρέπει να προστατέψει τα δικαιώματα του.
Για αυτό, αν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε διαζύγιο, παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ακόμα ξεκινήσετε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.
1. Συμφωνήστε με το σύζυγο σας για τη λύση
Σε κάθε περίπτωση διαζυγίου, η κοινή συμφωνία των δύο πλευρών να λύσουν το γάμο τους αποτελεί τη λύδια λίθο ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία με τον πιο γρήγορο και οικονομικό τρόπο. Σε περίπτωση που η μια πλευρά του γάμου είναι αποφασισμένη για τους δικούς της λόγους να μην δεχτεί, τουλάχιστον εύκολα, τη λύση, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα συνεπάγεται, όπως είναι φυσικό αυξημένα δικαστικά έξοδα.
Για αυτό το πρώτο βήμα είναι να δείτε αν μπορείτε να συμφωνήσετε από κοινού με τον/τη σύντροφο σας ότι επιθυμείτε το διαζύγιο. Η διαδικασία συναινετικού διαζυγίου είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς γίνεται χωρίς δικαστήριο με τη συμβολή συμβολαιογράφου σε λίγες ημέρες και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
Επιπλέον, σε περίπτωσης κοινής συμφωνίας για τη λύση μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα δικηγορικό γραφείο για το συναινετικό σας διαζύγιο, που θα αναλάβει και τους δύο, καθώς έτσι κατά κανόνα το κόστος είναι μικρότερο από το να επιλέξετε ξεχωριστά γραφεία.
2. Πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με δικηγόρο
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν διαφωνίες για τη κοινή λύση του γάμου και δεν υπάρχουν ούτε ανήλικα παιδιά, είναι σημαντικό πριν ακόμα καταλήξετε στη συμφωνία με το σύζυγο για τη λύση, να συμβουλευτείτε έναν καλό δικηγόρο διαζυγίων.
Σε ένα ραντεβού μαζί του μπορεί να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα δικαιώματα σας (περιουσιακά, ως προς τα παιδιά) και τις διαφορετικές επιλογές που έχετε στη διάθεση σας ώστε να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε.
Επιπλέον, αν η άλλη πλευρά είναι αρνητική στη λύση του γάμου, ο δικηγόρος σας μπορεί να σας κατευθύνει και να μεσολαβήσει με τον δικηγόρο της άλλης πλευράς ώστε να επιτευχθεί η συναινετική λύση του γάμου και να αποφευχθούν τυχόν δικαστήρια.
3. Αποφασίστε το καλύτερο σενάριο για τα παιδιά
Σε περίπτωση ύπαρξης ανηλίκων παιδιών αποτελεί θέμα μέγιστης σημασίας, όλη η διαδικασία λύσης του γάμου να λάβει υπόψη τη ψυχική τους ηρεμία και ώστε να διαταραχθούν στο λιγότερο δυνατό σημείο και η νέα κατάσταση μετά το διαζύγιο να διαμορφωθεί με βάση το συμφέρον τους.
Το πως θα ασκείται η επιμέλεια των παιδιών, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα και πως θα επικοινωνεί ο κάθε γονέας μαζί τους είναι ζητήματα μέγιστης σημασίας και κάθε συμφωνία πρέπει να είναι προσεχτική για τη διασφάλιση των παιδιών και την αποφυγή μελλοντικών διενέξεων.
4. Σκεφτείτε τις αξιώσεις σας
Η λύση του γάμου δύο ανθρώπων που έχουν συμπορευτεί στη ζωή τους συνεπάγεται τη διευθέτηση σημαντικών θεμάτων από τον κοινό τους βίο. Πώς θα διανεμηθεί η κοινή τους περιουσία, ποιος θα κάνει χρήση της κοινής οικογενειακής στέγης αποτελούν μερικά από τα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και που θα πρέπει να έχετε διαμορφώσει ένα πλάνο στο μυαλό σας για τι θέλετε.
5. Συλλέξτε αποδείξεις
Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι το διαζύγιο και τα θέματα επιμέλειας και διατροφής των παιδιών θα είναι μια δύσκολη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγηθεί δικαστικώς, τότε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια οφείλετε να συλλέξετε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να προστατέψετε τη θέση σας (όπως για παράδειγμα αποδείξεις για τα εισοδήματα της άλλης πλευράς, την περιουσιακή της κατάσταση κοκ). Έτσι, μπορείτε να διασφαλίσετε τη θέση σας σε σημαντικό βαθμό.
Και στο θέμα αυτό η προκαταρκτική επικοινωνία με έναν δικηγόρο μπορεί να είναι πολύτιμη ώστε να σας κατευθύνει σχετικά στα αναγκαία βήματα.