Ν. Οικονομόπουλος: «Tρελός» στον στρατό, πρωταγωνιστής στις πίστες
Ι-5 πήρε από το Πολεμικό Ναυτικό ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος και έτσι πέτυχε να σώσει τις πλατινέ ανταύγειες του. Επειτα από σειρά αναβολών εξαιτίας «χρόνιων νευρωσικών εκδηλώσεων», όπως αναφέρουν ψυχιατρικές γνωματεύσεις, χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος για να υπηρετήσει, ενώ δύο μέρες μετά ξεκίνησε τις εμφανίσεις του σε κέντρο διασκέδασης δίπλα στην Ελλη Κοκκίνου. Την Παρασκευή ο τραγουδιστής έκανε πρεμιέρα στο «Fever» με τον Σταμάτη Γονίδη.
Kαι όλα αυτά τη στιγμή που οι στρατιωτικές αρχές δηλώνουν πως θα κάνουν πιο αυστηρό τον υγειονομικό κανονισμό προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των ανίκανων-«μαϊμού» για στράτευσηπου χρόνια τώρα κυριαρχεί, με αποτέλεσμα οι ισχυροί και επώνυμοι να εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπο να ξεγλιστρούν από το στράτευμα, ακόμη και τώρα που λόγω κρίσης οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Ετσι, περιπτώσεις όπως αυτή του γνωστού τραγουδιστή Νίκου Οικονομόπουλου αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα για το πώς μπορεί σήμερα κάποιος να αποφύγει τη στράτευση. Αρκεί ένα χαρτί από ιδιώτη γιατρό με πιο συνήθη διάγνωση αυτή των «νευρωσικών εκδηλώσεων», που περιλαμβάνει από κρίσεις πανικού μέχρι κατάθλιψη, αγχώδεις συμπεριφορές και διάφορες άλλες παρεμφερείς παθήσεις. Εν συνεχεία, συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά απέναντι στα μέλη των ιατρικών επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων, με πόρισμα που να κάνει λόγο για «δυσπροσαρμοστικές εκδηλώσεις». Επειτα από δύο χρόνια αναβολών έρχεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η τελική κρίση και μαζί το απολυτήριο Ι-5 λόγω σωματικής και ψυχικής ανικανότητας.
Ο Νίκος Οικονομόπουλος, ενδεχομένως να μην είχε καμιά διάθεση να βρεθεί στον Στρατό. Από τη μια η πολλά υποσχόμενη καριέρα του, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα συνεχίζεται φέτος τον χειμώνα με την παρουσία του σε ένα δυνατό σχήμα. Από την άλλη το γεγονός ότι δεν θέλει να αποχωριστεί την περιποιημένη κόμη του-σήμα κατατεθέν της εικόνας του. Του το είχαν απαγορεύσει οι δισκογραφικές εταιρείες, καθιστώντας σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο στυλ του θα έπρεπε να εξεταστεί τις διπλάσιες -ίσως και περισσότερες- φορές απ’ όσες αναγκάστηκε ο ίδιος να παρουσιαστεί ενώπιον των ιατρικών επιτροπών.
Το χρονικό της απαλλαγής
Τέσσερις επιτροπές της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων εξέτασαν τον τραγουδιστή προκειμένου να αποφανθούν αν ήταν ικανός να υπηρετήσει. Επειτα από σωρεία αναβολών και αφού κατατάχθηκε τελικά στο Πολεμικό Ναυτικό -παρουσιάστηκε μόλις για μία ημέρα- έκριναν, εξαιτίας και της αντιδραστικής του συμπεριφοράς, ότι δεν ήταν κατάλληλος για τις Ενοπλες Δυνάμεις - αλλά μόνο για τις μεγάλες πίστες.
10 Νοεμβρίου 2008: Ο τραγουδιστής παίρνει την πρώτη εξάμηνη αναβολή θητείας με διάγνωση των γιατρών της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής που κάνει λόγο για «δυσπροσαρμοστικές εκδηλώσεις». Εναν μήνα αργότερα, ο Οικονομόπουλος κυκλοφορεί maxi single με τίτλο «Και μη γυρίζεις» και τον ίδιο μήνα τη δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Ακουσα...».
Μάιος 2010: Επειτα από αίτημά του και αφού περνάει και πάλι τις απαραίτητες εξετάσεις, του δίνεται ετήσια αναβολή θητείας λόγω βαριών «νευρωσικών διαταραχών» (φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού). Λίγους μήνες πριν, και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Δώρο για σένα», ενώ από τον Νοέμβριο εμφανίζεται στην Αθήνα, στο κέντρο διασκέδασης «Fix» μαζί με τον Νίνο και τον Ιωακείμ Φωκά.
5 Σεπτεμβρίου 2011: Ακόμα έξι μήνες αναβολή, πάλι για «δυσπροσαρμοστικές εκδηλώσεις», όπως κρίνει η ιατρική επιτροπή του Ναυτικού που τον εξετάζει. Η πάθηση αυτή ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη νευρωσική διαταραχή. Εναν μήνα πριν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο τραγουδιστής ταξιδεύει με τη θαλαμηγό του επιχειρηματία Θανάση Παπαγεωργίου με προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων, και δη την Πάρο. Εκεί θα συναντήσουν τον Γιάννη Πάριο με τον οποίο ο νεαρός τραγουδιστής είχε συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν.
9 Μαΐου 2012: Προσπαθεί για μία ακόμη φορά να πάρει αναβολή, όμως τελικά κατατάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό με σωματική ικανότητα Ι-4. Φέρει μαζί του διάγνωση των γιατρών για «νευρωσικού τύπου εκδηλώσεις».
Παρουσιάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος» σε ξεχωριστή ημέρα από τους υπόλοιπους ναύτες, όπως ορίζουν άλλωστε οι κανονισμοί για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Εκεί αρνείται να εκτελέσει εντολές. Στη σύσταση ότι πρέπει να κόψει τα μαλλιά του, ο τραγουδιστής σαστίζει και σύμφωνα με μαρτυρίες εμφανίζει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Γνωρίζει πως δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια, καθότι δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Μαΐου, πρέπει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο «Politia Live Clubbing» για να πραγματοποιήσει εμφανίσεις δίπλα στην Ελλη Κοκκίνου. Οι αρμόδιες αρχές του Κέντρου Εκπαίδευσης, βλέποντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπακούσει στις εντολές τους, τον κρίνουν ως μη δυνάμενο να εκτελέσει και να προσαρμοστεί. Με διαδικασίες-εξπρές τον στέλνουν με παραπεμπτικό στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά και από εκεί στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είναι η πλέον αρμόδια για να αποφανθεί ποια σωματική ικανότητα (Ι-1 έως Ι-5) πρέπει να του δοθεί. Επειδή, όμως, έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο χρόνια αναβολής, γίνεται κρίση για το αν πρέπει να καταταγεί ή όχι. Τελικά με νέα διάγνωση, η οποία αναφέρει ότι πάσχει από «χρόνιες νευρωσικές εκδηλώσεις» δίνεται στον Νίκο Οικονομόπουλο σωματική ικανότητα Ι-5, που σημαίνει ότι δεν είναι ικανός να υπηρετήσει, και έτσι παίρνει μαζί και το απολυτήριο Στρατού. Ωστόσο στον φάκελό του σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας του δύναται να βελτιωθεί έπειτα από κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και πως επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος βελτίωσης. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα τον ξανακαλέσουν, σε ένα ή δύο χρόνια το αργότερο, με την ελπίδα ότι η καριέρα και το πλούσιο μαλλί θα τον έχουν βοηθήσει αρκετά για να ξεπεράσει τα όποια ψυχολογικά προβλήματά του.
Το ταπεινό και θρήσκο παιδί από την Πάτρα με τις... ακεφιές
Ηταν αρχές Δεκεμβρίου του 2011 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το ανατρεπτικό κομμάτι του καλλιτέχνη με τον «ευρηματικό» τίτλο «Π….α στην ψυχή», προκαλώντας αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί επιβάλλουν εμπάργκο, ωστόσο ο θόρυβος που έχει προκληθεί δικαιώνει την επιλογή του Νίκου Οικονομόπουλου. Ο στόχος άλλωστε επετεύχθη. Καθώς το όνομά του έχει αρχίσει ήδη να συζητιέται, ο ίδιος απολαμβάνει να τοποθετείται δημοσίως. Σε συνεντεύξεις, ακόμη και απευθείας από τη σκηνή, εξηγεί ότι το νόημα αυτού του τραγουδιού είναι βαθύτερο απ’ ό,τι αφήνει να φανεί ο τίτλος του ή η επιφανειακή ανάγνωση των στίχων του. Ο τραγουδιστής υποστηρίζει ότι η κατάσταση που περιγράφεται δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή του και ότι το τραγούδι αυτό δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά γενικά στο συχνό φαινόμενο της προδοσίας. Ο Νίκος Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιουνίου του 1984 και παρέμεινε στη γενέτειρά του μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Στη συνέχεια έφυγε για να πάει να τραγουδήσει σε διάφορες πόλεις, αρχικά στην Πελοπόννησο και έπειτα στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο παράλληλα με το τραγούδι έκανε και άλλες δουλειές, όπως στα 13 του όπου εργάστηκε στο ψαράδικο που διατηρούσε η οικογένειά του, αλλά και αργότερα σε πιτσαρία ως delivery boy. Παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. «Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Επαιζα μάλιστα επιθετικός, ώσπου σταμάτησα γιατί άρχισα το τσιγάρο. Πολλές φορές βλέπω ποδοσφαιριστές και ζηλεύω», θα πει έπειτα από καιρό σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του.
Ο Νίκος Οικονομόπουλος πιστεύει πολύ στον Θεό και το καμαρίνι του είναι συνήθως γεμάτο από εικόνες, ενώ όλα τα CD του κυκλοφορούν σε σημαντικές θρησκευτικές ημερομηνίες και γιορτές. Την προώθηση του γνωστού ερμηνευτή έχει αναλάβει ο επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων Θανάσης Παπαγεωργίου. Πρόσωπα μάλιστα από το περιβάλλον του Νίκου λένε ότι ο επιχειρηματίας προσέχει τον τραγουδιστή «σαν παιδί του», επιβάλλοντας την παρουσία του σε όλα τα μουσικά σχήματα που φιλοξενούν τα κέντρα διασκέδασής του. Από την πλευρά του ο τραγουδιστής φροντίζει να τον δικαιώνει εκμεταλλευόμενος το επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτει με τους πελάτες των πρώτων τραπεζιών αλλά και την ιδιαίτερη απήχηση που έχει στα νεανικά κοινά - και δη στα κοριτσόπουλα που σχηματίζουν ουρές έξω από το καμαρίνι του για ένα αυτόγραφο.
Το «Dream Show» του ALPHA, που έλαβε χώρα το 2006, ήταν αυτό που τον έβγαλε από την αφάνεια, ανοίγοντάς του πόρτες που ούτε ο ίδιος περίμενε ποτέ πως θα διαβεί. Η κριτική επιτροπή του τηλεοπτικού μουσικού διαγωνισμού και το κοινό αποφασίζουν πως ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι αυτός που αξίζει να πάρει το πρώτο βραβείο και μαζί ένα «εισιτήριο» για τις μεγάλες πίστες των νυχτερινών κέντρων δίπλα σε ονόματα του χώρου. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2007 με τίτλο «Πρώτη αγάπη». Από τον δίσκο αυτό αρκετά τραγούδια σημείωσαν επιτυχία, όπως το «Δεν είσαι εντάξει», το «Ολα για σένα», «Κοίτα να μαθαίνεις», «Δυο σπασμένα ποτήρια» και «Αυτό το αστέρι». Τον Ιούνιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στα MAD Video Music Awards. Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφορεί maxi single με τίτλο «Και μη γυρίζεις» από τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music Greece και τον ίδιο μήνα η δεύτερη ολοκληρωμένη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ακουσα...». Στα 27 του χρόνια θεωρείται ένα από τα πρώτα ονόματα στο λαϊκό τραγούδι, με τον ίδιο να δηλώνει σε συνεντεύξεις του πως αισθάνεται πολύ πιο ταπεινός απ’ ό,τι ήταν πριν. «Μόνο στην πίστα είμαι -με την καλή έννοια- ψώνιο», είναι μία από τις κλισέ ατάκες που χρησιμοποιεί.
Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες, ο Νίκος Οικονομόπουλος έχει τοποθετηθεί και πάνω στο θέμα της φοροδιαφυγής. Υποστηρίζει ότι δηλώνει στην Εφορία όλες τις αμοιβές που εισπράττει, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του. «Δεν έχω κλέψει ποτέ, αλλά, επίσης, δεν θέλω και να με κλέβουν. Δηλώνω όλα τα λεφτά μου στην Εφορία, απαιτώ όμως να μου συμπεριφέρονται και αυτοί το ίδιο νόμιμα και όμορφα όπως κάνω κι εγώ», θα πει.
Σε ερώτηση που του γίνεται αν έχει περάσει περιόδους κατάθλιψης, ο τραγουδιστής το παραδέχεται, αν και ο λόγος τον οποίο αναφέρει δεν έχει να κάνει με το θέμα της στράτευσής του, αλλά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης: «Eχω περάσει πάρα πολλές περιόδους κατάθλιψης. Αυτό δεν είναι εύκολο να το αποφύγεις και νομίζω ότι συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Iσως να οφείλεται και στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Βγαίνω έξω και δεν βλέπω χαρούμενα πρόσωπα».
Πηγή: protothema.gr