Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Βόρειο Ιόνιο
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη θαλάσσια γεωφυσική (σεισμική) έρευνα στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Shearwater για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο.
«Ο στόχος των ερευνών που ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου τής χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει η ΕΔΕΥ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα με την επιτυχή ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών. Εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής που όχι μόνο πληρούν, αλλά ξεπερνούν τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης και μεγιστοποίηση της παρακολούθησης και προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Θα ήθελα να αναγνωρίσω την πολύ καλή συνεργασία μας με τα ΕΛΠΕ και την Shearwater, που αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επιτυχημένες συνεργασίες με επενδυτές και τεχνικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να ικανοποιήσουμε δύο εξίσου σημαντικές προτεραιότητες: την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού μας εφοδιασμού, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Rikard Scoufias, σχολίασε: «Συγχαίρω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των υπεράκτιων ερευνών. Η πρόοδος αυτή αντιπροσωπεύει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και αξιοποίηση των ενεργειακών στρατηγικών εξελίξεων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό πρωταγωνιστή στην περιοχή και την Ευρώπη».
πηγή: dikaiologitika.gr