Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Δεν απαιτείται τεστ για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβόλιο
Σύγχυση δημιουργήθηκε από τις οδηγίες που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με τις οποίες όσοι επιθυμούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει πρώτα να κάνουν το τεστ για τον κοροναϊό.
Σύγχυση δημιουργήθηκε από τις οδηγίες που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν όσοι δεν έχουν κοροναϊό και πιο συγκεκριμένα σε «άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων».
Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πήρε επισήμως θέση τονίζοντας πως δεν απαιτείται τεστ για τον Covid-19 σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει το αντιγριπικό εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζει πως σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων δεν απαιτείται τεστ κατά του κοροναϊού πριν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων», αναφέρει η πρόεδρος σε ανακοίνωσή της.
Για να κάνεις κάποιος το εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής
Για το ίδιο ακριβώς θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής,Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το τεστ δεν μπορεί να γίνει σε κάποιον που είναι άρρωστος.
«Για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής. Και επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγηση του εμβολίου ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι ασθενής κοροναϊού -συμπτωματικός ή όχι- και αν είναι θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αργότερα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Μεγάλη ζήτηση στα αντιγριπικά εμβόλια
«Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι 4 εκατομμύρια. Φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει προτροπή τα παιδιά να εμβολιαστούν από τους παιδίατρους. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός θα πρέπει να συνταγογραφηθεί, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να ξέρει ότι αν δεν έχει συνταγή από τον γιατρό δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο».
Αντιγριπικό εμβόλιο: Κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών
Υπενθυμίζεται πως με συνταγή γιατρού και κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Αυτό αναφέρει η οδηγία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να προστατευθούν ομάδες πληθυσμού που αν νοσήσουν από γρίπη σε συνδυασμό με την πανδημία του κοροναϊού δεν αποκλείεται αυτό να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.
Δεδομένου ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων έρχεται σε λίγες ημέρες και αναμένεται να εξαντληθεί σε χρόνο – ρεκόρ με κίνδυνο να μην καλυφθούν εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο, η οδηγία του υπουργείου Υγείας έρχεται να καθορίσει τις αναγκαίες προτεραιότητες.
Με συνταγή γιατρού
Η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου.
Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:
- Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
- Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)
- Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.
tanea.gr