Το σπήλαιο Φυτίδι και η σημαντική σπηλαιολογική και αρχαιολογική του αξία (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 12:21

Το σπήλαιο Φυτίδι και η σημαντική σπηλαιολογική και αρχαιολογική του αξία (εικόνες)

Το διάστημα από 31 Αυγούστου έως και 4 Σεπτέμβρη, διεξήχθη στη Σάμη η 20η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, προσελκύοντας δεκάδες επιστήμονες και λάτρεις της σπηλαιολογίας από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της συνάντησης, οργανώθηκαν επισκέψεις σε οριζόντια σπήλαια της περιοχής μας, δηλαδή σε σπήλαια που αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη σε σχέση με το έδαφος.

Ένα από τα σπήλαια που επισκέφθηκαν ενήλικες και παιδιά, παρέα με συνοδούς από τη διοργάνωση, ήταν και το σπήλαιο Φυτίδι στη θέση Λάκκα, στα όρια δηλαδή των Πουλάτων με το γειτονικό μας Καραβόμυλο. Μεταξύ μάλιστα των συμμετεχόντων στη δράση ήταν και η συγχωριανή μας Γερασιμούλα Παντελάτου, φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία και είχε την καλοσύνη να μας αποστείλει το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Το Φυτίδι εξερευνήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1950 από τον σπουδαίο Έλληνα σπηλαιολόγο και θεμελιωτή της σπηλαιολογίας στη χώρα μας, Ιωάννη Πετρόχειλο.

Πρόκειται για σπήλαιο που χρονολογείται από την παλαιολιθική κιόλας εποχή, δηλαδή πριν από περίπου 44.000 χρόνια, με αναρίθμητους, κυρίως ανενεργούς, σταλακτίτες και στο οποίο έχουν εντοπιστεί παλαιολιθικά και μεσολιθικά ευρήματα που υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία. Όπως λίθινα εργαλεία, αγγεία, αλλά και οστά νεαρών θηλαστικών, αλεπούδων, αγριόχοιρων και κόκκινων ελαφιών, που καταναλώθηκαν ως θηράματα από τους οικιστές του σπηλαίου. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 30 επί 25 μέτρα, ωστόσο η είσοδός του, λόγω των προσχώσεων και των φερτών υλικών, δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα σε μήκος και το ένα μετρο σε ύψος.

Το πώς βέβαια έφτασαν στην περιοχή μας οι… μακρινοί μας πρόγονοι και εγκαταστάθηκαν στα σπήλαια της περιοχής μας, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ωκεανογραφική, γεωλογική και αρχαιολογική έρευνα, ομάδες Νεάντερταλ φαίνεται να μετακινήθηκαν προς την Κεφαλλονιά από τις απέναντι ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο. Δηλαδή πριν από 115.000 χρόνια, μέσω χερσαίων γεφυρών που σχηματίστηκαν όταν το επίπεδο της θάλασσας έπεσε κατά περίπου 120 μέτρα. Τα χερσαία αυτά περάσματα που λόγω των παγετώνων διατηρήθηκαν μέχρι και πριν περίπου 20.000 χρόνια βοήθησαν ώστε άνθρωποι και ζώα να μετακινηθούν στην ορεινή και πυκνοδασωμένη Κεφαλλονιά, αφήνοντας τα ίχνη τους.

Ευχαριστούμε θερμά τη Γερασιμούλα για τις φωτογραφίες που στάθηκαν αφορμή για τη γνωριμία μας με το Φυτίδι και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στις σπουδές της. Ταυτόχρονα εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την ελπίδα να αξιοποιηθεί ο σπηλαιολογικός πλούτος των Πουλάτων και ολόκληρης της περιοχής μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναδείξει περαιτέρω τον τόπο μας και θα του προσφέρει τεράστια προστιθέμενη αξία.

Πηγή: poulatakefalonias.gr




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250